4 módszer az önutálat megállítására

2022. augusztus 02. 07:30 - Life Advisor

onutalat_ellen_tippek.jpgAz önutálat arra a mögöttes meggyőződésre vagy érzésre utal, hogy valaki egyszerűen nem elég jó. Ez együtt jár az alacsony önbecsüléssel és értéktelenség érzésével. Az önutálat befolyásolhatja, hogyan látja a világot. Elgondolkozhatsz a negatív dolgokon és minimalizálhatod a pozitív dolgokat az életedben. Akár magadban, akár egy közeli barátodban szeretnéd felismerni, hasznos lehet, ha megtanulod, hogyan kell felvenni az önutálat jeleit. Íme néhány ezekből.

1. Mindent vagy semmit gondolkodás

Ez a fajta gondolkodás gyakran magában foglalja az abszolútumok vagy szélsőségek használatát. Jónak vagy rossznak látja az életét, minden árnyalat vagy szürke vagy színtelen. Ez problémás lehet, mert megnehezíti az alternatív megoldások vagy a megküzdési módszereke, lehetőségek megtalálását. 

2. Negativitás 

Túl sok figyelmet fordítasz egy helyzet negatív oldalaira és nem veszed figyelembe a pozitívumokat. Még ha meg is tapasztalsz valami pozitívat, lebecsülheted és találhatsz valamilyen módot arra, hogy negatívan tekints rá. 

3. Alacsony önértékelés

Az önbecsülés úgy is felfogható, hogy mennyire szereted és értékeled magad. Az alacsony önbecsülés önmaga negatív értékelésének felel meg. 

4. Nehezen fogadsz el bókokat

Ha valaki valami pozitívat mond rólad, vagy bókol neked, akkor figyelmen kívül hagyod, amit mondott vagy azt gondolod, hogy "csak kedvesség" volt az egész. Ahelyett, hogy nyájasan elfogadnád a szavaikat, egyből kitörlöd őket és megkérdőjelezed az összes pozitív véleményt, amit kapsz.

5. Túlságosan kritikus vagy önmagaddal szemben

Ha hibát követsz el, túlságosan kritikus vagy magaddal szemben és megtámadod a saját személyiséged (pl. csődtömeg vagyok, aki soha nem ér el semmit"). Nehéz lehet megbocsátani magadnak, még akkor is, ha mások már megtették. 

Hogyan állíthatod meg az önutálatot?

1. Naplóírás

A naplóírás hasznos módja lehet a fejedben lévő gondolatok rendbetételének. Ha átgondolod a napod, megvizsgálhatod, hogy bizonyos helyzetek vagy emberek miként válthatták ki az érzelmeidet és ezzel az önutálatos gondolatok gyökeréhez eljuthatsz. 

Ahhoz, hogy a naplóírás hatékony legyen, fontos, hogy következetes légy. Csak akkor leszel képes érzékelni a kialakuló mintát és tudatosítani, hogyan változnak az érzelmeid az idő múlásával. Ráadásul kutatások is kimutatták már, hogy az érzéseink leírása, segíthet a pszichés szorongás csökkentésében. 

2. Beszélj a belső kritikusoddal

Amellett, hogy tudatosabbá válasz az érzelmeiddel, hasznos lehet megkérdőjelezni a gondolataid, amikor negatív helyzetben vagy. Reálisak? Tekints a belső kritikusodra úgy, mint egy zaklató és próbálj meg szembe szállni ezzel a zaklatóval. Ellensúlyozzad a negatív gondolatokat és kritikát pozitív érvekkel. Ha ezt nehezedre esik megtenni, képzeld el, mit mondana egy barátod - egy a fejedből származó - egy negatív kritikára.

3. Gyakorold az együttérzést és az önelfogadást

Valóban világvége hangulat kell, hogy legyen egy apró hiba miatt? Tudnál egy kicsit gyengédebb lenni magaddal? Amikor elkezded elfogadni és feltétel nélkül szeretni magad, pozitív önbeszédet alkalmazol, akkor mindez lassan szokásoddá válik. 

4. Vedd figyelembe a belső körödben lévő embereket

Kivel töltöd az időd legnagyobb részét? A barátaid hozzájárulnak a negatív önbeszédhez? Fontos, hogy olyan emberekkel tölts időt, akik felemelnek, ne pedig olyanokkal, akik lehúznak téged. Lehet, hogy nehéz véget vetni bizonyos kapcsolatoknak, de hasznos lehet, ha elhatárolódsz ezektől a mérgező kapcsolatoktól, miközben azon dolgozol, hogy erősítsd a kapcsolatod önmagaddal és a többi egészséges kapcsolatoddal. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása