7 titok, hogy mentálisan erősebbé válj

2023. október 10. 07:30 - Life Advisor

mentalis_ero_tippek.pngMit jelent mentálisan erősnek lenni? Gondolj rá így : ahogy edzel, hogy fizikailag erősebb légy, a fegyelem és az idő, amit a fizikai egészségedre fektetsz, segít abban, hogy összességében jobban érezd magad. Ugyanez az elv alkalmazható a mentális erőre is. Ha erősebb a mentalitásod, mentálisan és érzelmileg összességében jobban fogod érezni magad. Képessé válsz arra, hogy megbirkózz életed stresszes és nyomasztó időszakaival és jobban fel leszel készülve a félelem és kétség kezelésére, mert megvan a mentális erőd ahhoz, hogy megbirkózz velük. Ebben a posztban most hét titkot árulok el, amelyek segítenek mentálisan erősebbé válni.

1. Szerezz be egy érzelmi szemetest

Ott vagy, ahol lenni akarsz az életben? Gyakran érzed úgy, hogy megrekedtél a negatív gondolatmintákban, amelyek úgy tűnik, hogy visszatartanak? A negatív gondolatok lehetnek azok a dolgok, amelyek megakadályozzák a céljaid elérését. Rettegéssel és szorongással tölthetnek el, érzelmi károkat okozva. A mentális erő fejlesztése kihívást jelent, ha negatív gondolkodásmódod van.

A megoldás : egy érzelmi szemetes

Az egyik megoldás egy érzelmi szemetes beszerzése. Ennek a metaforikus tárolónak az a célja, hogy helyet biztosítson számodra, hogy eldobd a kétségeidet, aggodalmaidat és félelmeidet. Ezzel mentális tisztaságot és erőt fogsz szerezni. Kipróbálhatod a naplóírást, a kreatív levelezést vagy akár terapeutához is fordulhatsz. Ezeknek a negatív gondolatoknak a kidobása és egészséges kezelése lehetőséget ad arra, hogy feldolgozd őket, és tisztább és pozitívabb gondolkodásmóddal juss el a megoldásokhoz. Ez megkönnyíti számodra, hogy arra összpontosíts, amit akarsz és ahova el szeretnél jutni az életedben.

2. Ismerd el és használd a választás hatalmát

Néha túl nagy rajtad a nyomás, hogy jó döntést hozz, és aggódsz, hogy csalódást okozol másoknak vagy cserbenhagyod őket, ha rosszul döntesz? Fontos felismerni, hogy nincs egyetemesen "helyes" választás. A helyes választás az adott pillanatban kitűzött céloktól és igényektől függ.

A megoldás : ragadd meg a választás erejét

Ha bizonytalannak érzed magad, készíts egy listát a jelenlegi céljaidról. Találd ki, mit vagy hajlandó elengedni, különösen, ha nem szolgál téged. Határozd meg, miért vagy hálás, és mire szeretnél valóban összpontosítani. Ez a gyakorlat segít olyan döntéseket hozni, amelyek összhangban vannak törekvéseiddel és értékeiddel, csökkentve a "rossz" döntés meghozatalától való félelmet.

3. Először végezd el a nehéz dolgokat

Az élet zűrzavarossá és kihívásokkal telivé válhat, és időnként nehéz helyzetekben találhatod magad. Teljesen normális, ha el akarsz menekülni a nehézségek elől, mivel nyomasztónak és leküzdhetetlennek érezheted őket.

A megoldás : keress támogatás és kezeld a kihívásokat

Nem kell egyedül szembenézned ezekkel a kihívásokkal. Keress egy támogató csoportot, amely kényelmet, támogatást és erőt tud nyújtani a nehéz időkben. Vannak emberek, akik hajlandóak veled járni a viharban és segítenek biztonságosan elérni a másik oldalt. 

4. Testmozgás

Míg a testmozgás elsősorban a fizikai egészségre vonatkozik, mentális előnyöket is kínál. A rendszeres testmozgás segít a fegyelem kialakításában, ami döntő tényező a mentális erő kialakulásában.

A megoldás : mozogj rendszeresen!

Amikor elkötelezed magad a mentális erőd fejlesztése mellett, a negativitás nagyobb kihívást jelent számodra. A fizikai aktivitás a rutin és a következetesség érzését nyújtja, miközben egészséges érzelmeket és kevesebb stresszt eredményez.

5. Tanuld meg, hogyan veszíts kecsesen

A kudarc erőteljes tanító lehet, de gyakran szorongást és stresszt okoz. Ahhoz, hogy mentálisan erősebbé válj, elengedhetetlen, hogy tanulj a hibáidból.

A megoldás : fogadd el a kudarcot tanárként.

Szánj időt arra, hogy leülj a gondolataiddal és dolgozd fel a kudarccal járó érzéseket. Kérdezd meg magadtól, mi a lecke és hogyan tudsz továbblépni. Ha felelősséget vállalsz magadért, könnyebben elkerülheted ugyanazokat a hibákat. 

6. Gyakorold a hálát

Még az élet nehéz időszakaiban is átalakító hatású lehet a hála gyakorlása. Lehet, hogy kihívást jelent hálásnak lenni, amikor nehézségekkel szembesülünk, de ez növelheti az általános boldogságot és csökkentheti a depressziót. 

A megoldás : gyakorold a hálát

Ha arra összpontosítasz, amiért hálás vagy, az segít felülírni a negatív gondolkodási mintákat, lehetővé téve a boldogság és az optimizmus érvényesülését. A nyitott szív és a hála segíthet abban, hogy továbbra is a céljaidra és az álmaidra összpontosíts.

7. Engedd el azokat a dolgokat, amelyeket nem tudsz irányítani

Nehezen engeded el a dolgokat és mindig mindent te akarsz megoldani? Ha megtanulod elengedni azokat a dolgokat, amelyek kívül esnek az irányításodon, csökkentheted a stresszt és megtisztíthatod az elmédet.

A megoldás : fogadd el a korlátozott irányítást

Amikor a dolgok rosszul mennek, kérdezd meg magadtól, hogy meg tudod-e oldani és határozd meg a szerepedet a megoldás megtalálásában. A kontroll határainak felismerése csökkentheti a stresszt és tisztább perspektívákat eredményezhet.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása