5 dolog, amit meg kell értened a valódi motivációról

2022. szeptember 27. 07:30 - Life Advisor

valodi_motivacio_igazsagok.jpgHadd találjam ki, frusztráltnak érzed magad azért, mert nem haladsz a céljaid felé. A boldogságod, a jobb egészséged, a kielégítő kapcsolatok, a karriered, még mindig távol vannak, pedig már elindultál az álmaid megvalósítása felé. A teljesítmény motivációja viszont többről szól, mint az álmodozás. Magadat hibáztatod, amiért nem vagy elég motivált? Attól tartasz, hogy valami baj van veled, mert úgy tűnik, hogy a motivációd sohasem tart sokáig? Keményebben próbálkozol, vizualizálod a céljaid, naponta emlékezteted magad rájuk, átgondolod a céljaiddal járó előnyöket, inspiráló idézeteket keresel. Bár ezek a stratégiák segítenek, úgy tűnik, hogy a hatások nem túl tartós. Néhány nap - vagy talán néhány hét - múlva pedig a motivációd ismét csökken és visszatérsz a régi szokásaidhoz.

Amit viszont tudnod kell, hogy nem a motiváció elérésének hiánya az oka annak, hogy abbahagyod a céljaidért való küzdelmet. 

Mivel ezt a posztot olvasod, tisztában vagy azzal, hogy problémád van és azonon dolgozol, hogy ezt megoldd. Ez egyértelműen jelzi, hogy motivált vagy. Ami megállítja a fejlődésed, az az, ahogyan a motivációt használod.

Ebben a posztban szeretném elmondani neked az emberek gyakori tévhiteit a valódi motivációval kapcsolatban és azt is, hogy ezek a tévhitek, hogyan akadályozzák a sikereiket.

Ha csapdába estél és abban az ördögi körben vagy, ahol folyamatosan motiválnod kell magad, olvass tovább. Megmutatom, hogyan lehet megváltoztatni a hozzáállásod és kibogozni a szálakat, egyszer s mindenkorra.

1. A motivációd növekszik majd csökken - természetesen. Fogadd el!

Ha úgy érzed, hogy a motiváció csak úgy jön, majd megy, igazad van.

Úgy tűnik, hogy sok van belőle, amikor először üzenünk hadat a régi szokásainknak vagy merész döntéseket hozunk, hogy megváltoztassuk az életmódunkat. De a motiváció egy érzelem, ezért veszélyes.

Nagyon sok oka van annak, hogy ez így van, de a lényeg az, hogy a motivációd továbbra is ingadozni fog.

Ezért rossz ötlet a célok eléréséhez a teljesítmény motivációjára támaszkodni. Sok ember küzd azért, hogy egy idő után folytassa az újonnan kialakított viselkedését. Rossz napok - amikor fáradt vagy, lehangoltnak érzed magad vagy betegnek - biztos, hogy eljönnek majd. 

Ilyen az élet.

Az ellene való küzdelem azzal, hogy "motiválttá válsz" nem túl jó felhasználása annak a kevés energiának, amit ezeken a napokon érezhetsz.

Sőt, úgy érezheted, hogy valami nincs rendben a motivációddal, vagy, ami még rosszabb, veled.

Hadd mondjam el még egyszer: a teljesítmény motivációja jön és megy, és azért csinálja ezt, mert ilyen a természete. 

Nincs semmi baj veled! A legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod és megváltoztatod a motiváció felhasználásának módját.

2. A teljesítmény motivációjának felhasználása arra, hogy a céljaid felé haladj, pazarlás. Csináld ezt inkább!

A kezdeti energialöket után, hogy elér az újonnan kitűzött céljaid, motivációs mélypontra kerülsz. Ez természetes (ahogy az előző pontban írtam is) és ez az a pont is, amikor a legtöbben feladják.

De ha elkötelezett vagy a céljaid iránt, akkor keményebben erőlteted magad és megpróbálod "motiválni magad", hogy edzőterembe menj vagy egészségesebben étkezz, annak ellenére, hogy a testedben fájdalmat érzel és az elméd azt gondolhatja, hogy most nassolnod kell, édességre, gyors kajára stb. van szükséged.

A motiváció energiaforrás, ami feltölti a belső akkumulátorokat. De a probléma az, hogy nem igazán tudod, mennyi ideig fog tartani és azt sem, hogy mikor fogod tudni újra feltölteni őket.

Ha lenne egy ilyen akkumulátorod, amely táplálja a létfontosságú szerveid, akkor kétszer is meggondolnád, mielőtt használnád, gondosan mérlegelve, hogy mi a legjobb módja annak, hogy használd, hogy a legtöbbet hozz ki a korlátozott életedből, ugye? Én is így tennék.

Azok az emberek, akik tisztában vannak motivációjuk és akaraterejük korlátaival, nem pazarolják korlátozott készleteiket arra, hogy "motiváljanak" vagy "továbbmenjenek".

Az elején rendelkezésükre álló energiát és lelkesedét arra használják, hogy rendszereket építsenek. Ezek a rendszerek lehetővé teszik számukra, hogy folytassák a munkájukat, amikor kevés a motivációjuk vagy az akaraterejük. 

A kezdeti energiát tehát használd te is arra, hogy olyan rendszer hozz létre, amely arra késztet, hogy "helyesen cselekedj" függetlenül attól, hogy milyen szinten van a motivációd az adott napon.

3. Ami másokat motivál, annak nem kell téged is motiválnia

Éreztél már ihletet mások törekvéseitől?

Én igen és sok olyan emberrel találkoztam, akik bedőltek mások álmainak. 

Volt egy barátom, akit a szüleik inspiráltak arra, hogy az egészségügyben dolgozzon és úgy döntött, hogy ápolónő lesz, hogy segítsen az embereknek. Remek tanuló volt, örömmel tanult és nagyon gondoskodó ember volt. Oktatói mindig dicsérték, de ahogy haladt előre, egyre kevésbé érezte boldognak magát. Ennek ellenére tovább ment.

Körülötte mindenki - a betegek, a családja és a kollégái - azt mondták neki, hogy fantasztikus nővér. 

"Biztosan jó munkát végzek" - mondta, és továbbra is előre haladt. De a szíve mélyén nem érezte boldognak magát. Furcsán hangzik, de annak ellenére, hogy elsöprő bizonyétokok voltak arra, hogy a munkája jó hatással van másokra, nem érzett elégedettséget.

Nem sokkal a diploma megszerzése után elkezdett belecsúszni egy fekete lyukba. Elment, hogy szakmai segítséget kérjen.

E felfedezés során megállapította, hogy legmélyebb vágya, a motiváció, amely átsegítette őt az életen, az volt, hogy független legyen és életének hajtóereje legyen. Annak ellenére, hogy élvezte, hogy a korházi csapat tagja lett, szeretett az egészségügyben dolgozni, mindezek ölték meg a végén a lelkét.

Sőt annyira hiányzott neki a művészi törekvés, hogy úgy érezte mindent elvesztett az életben. Inspirálta őt a szülei munkája és mások segítése. Még mindig segíteni akar, de rájött, hogy meg kell győződnie arról is, hogy boldognak és kiteljesedettnek érezze magát.

Továbbra is nővérként dolgozott, viszont mellékállásban elkezdte kiépíteni a saját vállalkozását és azon dolgozott, hogy végre a saját szenvedélyének élhessen. 

A sikeres emberek olyan célokat tűznek ki, amelyek összhangban vannak a személyiségükkel, értékeikkel, érdekeikkel, erőségeikkel, készségeikkel, küldetésükkel és álmaikkal. 

Már bizonyára te is sokszor hallottad, hogy csak egy életed van. Miért pazarolnád ezt az egy életet arra, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyek nem igazán táplálják a lelked? 

Óva intelek attól, hogy olyan célokat és álmokat kövess, amelyek nincsenek összhangban azzal, aki vagy, bármennyire is inspirálónak és jónak tűnnek. Függetlenül attól, hogy mekkora jutalmat vagy elismerést kapsz, úgy fogod érezni, hogy ez nem a te utad, nem leszel boldog, össze fogsz omlani és megfogod égetni magad.

4. A siker kulcsa, hogy reális céljaid legyenek

A merész álmok követése fontos. Ez az, ami arra ösztönöz bennünket, hogy elérjük az elképzelhetetlen és ennek eredményeként növekedjünk.

De ahhoz, hogy sikeres legyél egy hosszútávú törekvésben, reálisnak kell lenned.

Akadályok és rossz napok lesznek. Ahhoz, hogy legyőzd őket, el kell fogadnod ezeket és módosítanod kell a terveid. 

Képzeld el az akadályokat és nézd meg, hogy képes vagy-e legyőzni őket. Ha igen, menj előre, de ha úgy érzed, hogy valami hiányzik belőled az akadályok leküzdéséhez, akkor ne pazarold az időd és az energiád arra, hogy irreális dolgokat üldözöl.

Azok az emberek, akik ezt a módszert használják, sokkal nagyobb valószínűséggel érik el a céljaikat, mint azok, akik "nagyot álmodnak" ugyan, de irreálisan. 

Tudom, milyen remek úgy érezni, hogy el akarsz érni egy célt. Úgy érzed tele vagy energiával, úgy érzed, hogy hegyeket tudsz megmozgatni. 

Ez nagyszerű, de egyben félrevezető is lehet.

Annak ellenére, hogy kitűzhetem a céljaimat, amikor úgy érzem, különbség van aközött, amikor mindezt egy átlagos napon tesszük vagy épp, amikor rossz napunk van.

Miért? Mert, amikor úgy érezzük, hogy "felpumpáltak" és tele vagyunk energiával, akkor nagyobb valószínűséggel nyúlunk a csillagok után, és feltételezzük, hogy mindig úgy érezzük magunkat, mint ma.

Ha rossz napon tervezed a lépéseid, akkor nagyobb valószínűséggel tervezel az ilyen napokra. És ha meg tudod csinálni egy rossz napon, képzeld el, mennyivel könnyebb lesz egy olyan napon, amikor újra "felspannolva" érzed magad.

5. A motiváció megöli a teljesítményt

Hallottál már olyan emberekről, akik már nem élvezték a munkájukat, miután pénzért elkezdték csinálni?

Nem, nem viccelek, tényleg van ilyen és a pszichológusoknak még nevük is van erre - motivációs zsúfoltság elmélete.

Több tanulmány kimutatta, hogy az emberek jutalmazása olyan dolgokért, amelyeket élveznek, csökkenti annak a valószínűségét, hogy az emberek ténylegesen ezt a dolgot csinálják.

Furcsa valóság, főleg azoknál, akik a hobbijukat fizetett munkává változtatták. Ez a kérdés különösen fontos, amikor másokat motiválunk, de láttam, hogy ez játszik szerepet önmagunk motiválásakor is.

Ha jutalmakat használsz a motivációd növelésére, óvatosnak kell lenned.

A külső jutalmak, mint például a pénz, a dicséret vagy a kedvenc nasink, jó dolgok, hogy használjuk őket egy rossz napon, amikor szoros a határidő, de van egy sötét oldaluk is.

Egy bizonyos ponton a külső jutalmak, a több pénz, a dicséret, vagy a nasik elvesztik a hatékonyságukat és már nem érdeklenek minket. Ha külső, anyagi jutalmakat használsz a motiváció növelésére, légy óvatos!

Figyelj arra a pillanatra, amikor elkezded csinálni azt, amin dolgozol (rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, több könyv olvasása stb.) a puszta örömre, hogy csinálod. Határozottan ez az a pont, amikor abba kell hagynod, hogy külső dolgokkal jutalmazod magad.

Nem ismerlek, de a motiváció működésének felfedezése felnyitotta a szemem és egy új korszak kezdetét jelentette számomra. A motivációs hullámvölgyek már nem számítottak. Persze mindig jöttek és még mindig jönnek is, de képes vagyok folytatni az utamat a jobb önmagam irányába. 

Ezek a dolgok elérhető közelségben vannak. Most már tudod, hogyan működik a valódi motiváció, így ezt a tudást felhasználhatod a saját előnyödre. 

Képzeld csak el, mennyivel könnyebb lenne a céljaidhoz vezető út, mennyivel élvezetesebb lenne az állandó küzdelmek nélkül és tartsd meg ezt az érzést. Nincs több frusztráció a "kifogyott motiváció" miatt, nincs több félelem attól, hogy valami baj van veled.

Nem csak gyorsabban érheted el a céljaid, hanem jól is fogod érezni magad az oda vezető úton. A céljaid rád várnak, a teljesítmény motivációja pedig csak egy lépésre van tőled.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása