10 módszer, hogy befejezz valamit, amit elkezdtél

2021. szeptember 10. 07:30 - Life Advisor

befejezz_dolgokat.jpgNeked is nehezedre esik befejezni valamit, amit elkezdtél? Az elején még motivált voltál, nagyszerű terveid voltak, de ahogy telt az idő, azon kaptad magad, hogy soha nem jutottál el a dolog végéig. Ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnád, különösen napjainkban, amikor szinte minden percben elterelheti valami a figyelmünket. Nehéz dolog lehet tehát az elkezdett dolgot befejezni. Nehéz, de nem kell, hogy nehéz legyen. A szokások és a rutinok apró módosításaival megszabadulhatsz a zavaró tényezőktől és újra a befejezésre összpontosíthatsz. Íme 10 olyan módszer, amellyel befejezheted mindazt, amit elkezdtél, még akkor is, ha egész életedben még soha semmit nem fejeztél be.

1. Csak olyan dologba kezdj bele, amelyet valóban meg akarsz csinálni

Elég nyilvánvaló, nem? Ha nem igazán lelkesedünk valamiért, akkor kevésbé valószínű, hogy befejezzük. Sokkal nagyobb valószínűséggel fejezel be valamit, ami motiválja a lelked és fenntartja a benned rejlő tüzet. 

Nyilván el akarjuk kerülni azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretünk. Persze nem minden esetben tehetjük ezt meg, hiszen létezik például a felelősség és bizonyos dolgokat be kell fejeznünk ahhoz, hogy érett és felelősségteljes emberek legyünk.

De itt valójában azokról az önfejlesztési dolgokról, hobbikról és tevékenységekről beszélek, amelyek nem feltétlen tartoznak a fenti kategóriába. Ha például nincs okod spanyolul tanulni, akkor nehéz lesz összegyűjteni a szavak megtanulásához szükséges motivációt. 

2. Használd a SMART célokat

Lehet, hogy nem az akaraterőddel van probléma, hanem a célok kitűzésével. 

A SMART célok pontosan abban segítik az embereket, hogy elérhessék a céljaikat. A SMART célokról és azok használatáról ebben a posztban írtunk bővebben >>>

A spanyol nyelvtanulás példájánál maradva, mindez egy hosszútávú cél, amelyet kisebb célokra bonthatsz.

  • Sok új szót meg kell tanulnod.
  • Meg kell tanulnod, hogy kell helyesen kiejteni ezeket a szavakat.
  • Meg kell tanulnod a spanyol nyelvtant.
  • A készségeid fejlesztéséhez rendszeresen gyakorolnod kell a beszédet.

Ha lebontod a nagy terved ilyen kis célokra, akkor strukturált fejlődési terved lesz. Egy SMART cél a spanyol nyelvtanulással kapcsolatban valahogy így nézne ki : 

50 spanyol szót szeretnék megtanulni és megjegyezni a következő két hétben. A cél konkrét (50 spanyol szó), mérhető (vagy megjegyzed őket vagy nem), elérhető (nem lehet gond 50 szót két hét alatt megtanulni) releváns (legalább 1000 szót kell tudnod spanyolul, hogy beszélj) és időhöz kötött (két hét).

3. Készítsd listát a teendőidről

Szeretem a listákat. Segítenek abban, hogy az elméd a tennivalókra összpontosítson, ahelyett, hogy halogatná a következő teendőket. Már maga a tény is, hogy összeállítod a napi teendők listáját, kitisztítja az elméd és strukturálja az információkat a fejedben. 

4. Ne hajszold túl magad

Sokan túl sokat akarunk egyszerre, majd elveszítjük a lelkesedésünket, ha nem fejezzük be azt, amit elterveztünk. Fontos, hogy őszinte légy magadhoz és ismerd fel, mit tehetsz meg és mit nem.

Ha reggel elkészíted a feladataid listáját és 20 különböző feladatot írsz fel rá, amelyeket meg kell csinálnod, valószínűleg nem fogod mindegyiket befejezni. 

Nem vagy se Superman se Wonder Woman. Tehát segítene, ha reális lennél a képességeiddel kapcsolatban, ellenkező esetben a kudarcra készülsz és közben elveszíted a lelkesedésed.

Fontos a tervezés, hiszen csak akkor érheted el a nagy célt, ha újra és újra teljesítesz kisebb célokat. Ezért ügyelj arra, hogy ne hajszold túl magad. 

Egy könyvből napi 20 oldalt elolvasni nem hangzik soknak, de ez 7300 oldal egy év alatt, ami körülbelül 22 könyv egy év alatt. 

5. Ne légy perfekcionista

Talán már hallottad ezt a mondatot : "A haladásra gondolj, ne a tökéletességre." /Ryan Holiday/

Ha túl sok időt töltesz valami tökéletesnek az elkészítésével, akkor beleragadsz abba a dologba. Ha végül el akarod érni a nagy célod, akkor nem húzhatod azzal az időt, hogy az apró dolgokat tökéletesen tökéletessé teszed. Feladatról feladatra kell haladnod, halogatás nélkül. 

Ez az egyik legnagyobb oka annak, hogy az emberek nem fejezik be a feladatokat. Úgy vélik, hogy nem tökéletes.

Most nem azt mondom, hogy nem lehet módosítani és javítani a dolgokon, de ne ess túlzásokba, mert ez csak a haladásod akadályozza. 

6. Merj gondolkodni a dobozon kívül is

Nem minden fog a terveid szerint alakulni, ezért rugalmasnak kell lenned a problémamegoldásban. Ha ragaszkodsz az eredeti forgatókönyvhöz, ami nyilvánvalóan nem működik, abból nem sül ki semmi jó. 

Ha rájössz, hogy néhány hét olvasás után az a bizonyos könyv nem igazán segíti tudást vagy sikert szerezni, akkor nem szeretnéd tovább olvasni ugyanazt a könyvet. 

Néha meg kell fontolnod és értékelned a saját fejlődésed. Valóban működik az, amit csinálsz? 

Légy reális, és ha nem, akkor változtass!

Nem vagy egy gép. Képes vagy visszalépni, változtatni és elemezni, hogy mi működik és mi nem.

7. Jutalmazd meg a haladásod

Nem csak az fontos, hogy megvizsgáljuk, hogy jó úton haladunk-e a céljaink elérésének érdekében, de azt is meg kell tennünk, hogy az apró győzelmek elérésekor megjutalmazzuk magunkat. 

A jutalmak segítenek motiválni minket a céljaink elérésének érdekében. Sokan elveszítjük a lelkesedésünket, amikor rájövünk, hogy mennyi időbe telik egy célt elérni, ezért fontos, hogy ha egy mérföldkövet elértünk (még akkor is, ha további 100 még hátra van) veregessük meg a vállunkat. 

A jutalmak segítenek egy kis pozitív visszacsatolási ciklus létrehozásában, amely motivációt jelenthet a kihívásokkal teli időszakokban. 

8. Tegyél lépéseket

Bizonyára tudtad, hogy ez a tipp szerepelni fog a listán. 

Nem tudjuk befejezni a dolgainkat, ha nem cselekszünk folyamatosan. 

A tény pedig a következő : 

Lesznek pillanatok, amikor nem vagy motivált, fáradtnak érzed magad és inkább bármi mást csinálnál, csak azt nem, ami céljaid eléréséhez szükséges. 

Ezeket az érzéseket csak cselekvéssel tudod átvészelni. Néha el kell felejtened ezeket az érzéseket és csak cselekedned kell. 

A napi 10 oldal elolvasása egyszer könnyebb lesz, máskor nehezebb. De ha végül eléri a célod, büszke leszel magadra és azokra a napokra, amikor akkor is olvastál, amikor abszolút semmi hangulatod nem volt hozzá. A cselekvés a kihívásokkal teli időben rugalmasságot és önbizalmat épít.

9. Ne felejts el rövid szüneteket tartani

Amikor a nap elején motiváltak vagyunk, azt gondoljuk, hogy 8 órát dolgozhatunk egyben és egy halom munkát elvégezhetünk. 

Az akaraterődre hagyatkozni viszont nem lesz elég. Fontos, hogy szüneteket is iktass be, mert így lehetőséget adsz magadnak, hogy jobban összpontosíts a feladataidra. 

10. Tartsd fent a fókuszt

Ha nem egy dologra koncentrálsz, akkor bármi elvonhatja a figyelmed. Manapság könnyebb elterelni a figyelmünket, mivel olyan tartalmak vesznek körül minket, amelyek éppen erre játszanak. 

A koncentrációs képességünk egy izom. A fegyelmezett emberek megerősítik azáltal, hogy tudatában vannak a tetteiknek és a jelen pillanatban élnek. Ez teszi lehetővé, hogy a fegyelmezett emberek, mint a sportolók, művészek bizonyos áramlási állapotba kerüljenek. 

Ekkor rohan az idő és az elméjük és testük szinte úgy mozog, mintha önállóan csinálna mindent. Belépnek a csúcsteljesítményükbe. 

A figyelemelterelés veszélyezteti őket, hogy tönkretegyék ezt az áramlást, ami pedig a lendületüket teszi tönkre. Ezután az elmének újra vissza kell állnia, ami túl sok energiát igényel. 

Így tehát a legjobb módszer, ha a lehető legnagyobb mértékben kizárod a zavaró tényezőket. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása