A jelenlegi változó időjárás ténylegesen hatással van a szervezetünkre. Folyamatosan izzadunk, fáj a fejünk, fáradtak vagyunk, rosszul alszunk és nehezen tudunk koncentrálni. A megfelelő táplálkozással azonban segíthetjük a testünket, hogy hatékonyabban vészelje át a hőséget. Gyakran megesik, hogy a nagy melegben olyan ételeket eszünk, amelyek elrontja az alapból remek állapotunkat. Ezt elkerülendő bemutatok 7 olyan táplálkozási hibát, amit neked is jobb lenne elkerülni.
1. Lemondani a csípős ételekről
A fűszeres és csípős ételek, mint a chili, bors, pepperoni általában még a hidegben is felemeli a hőmérsékletünket és sokszor, ha valami nagyon erősre sikerül, nemcsak az arcunk vörösödik el, de le is izzadunk. Kézenfekvő tehát azt gondolni, hogy ezektől az ételektől tartózkodnunk kell a melegben.
NEM IGAZ!
A csípős ételek inkább lehűtik a testünket. Ennek oka a például chiliben is található kapszaicin. Ez a molekula kommunikálja azt az agyunknak, hogy a testünk hőjének emelkedését lévő élelmiszer a szánkban van, így a testünk bekapcsolja a hűtési reakciókat.
Ezért tehát nem érdemes kerülni a csípős ételeket, hiszen a legtöbbjük olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek gátolják a különböző baktériumok kialakulásának esélyét.
2. Túl kevés sót enni
Bár a táplálkozási tanácsadók egyetértenek abban, hogy a magas sótartalmú étkezés nem egészséges, a ló túloldalára sem szabad átesni, pláne nem ilyen nagy melegben. Ha meleg van izzadunk, amivel nem csak vizet, de értékes ásványi anyagokat és sót is veszítünk. Emiatt a szervezetünknek hőségben több sóra van szüksége, mint általában. Mivel hőségben több folyadékot fogyasztunk, mindez a testünk só koncentrációjának felborulását is eredményezheti és keringési problémák is kialakulhatnak.
3. Zsíros húst enni
A legtöbb ember számára, ha felüti a fejét a grillszezon bizony jönnek a jobbnál jobb és zsírosabb húsok is, ennek ellenére, ha lehet ne tegyél zsíros húst a grillre.
A magas hőmérséklet megterhelő a testünk számára, hiszen egyfolytában dolgozik az optimális testhőmérséklet kialakításán, amelyet a zsíros húsok, grillkolbászok stb. csak megnehezítenek.
Érdemes inkább gyümölcsökre váltani, amelyek nem csak finomak, de folyadékot is tartalmaznak. Görögdinnye, őszibarack, nektarin. Ha pedig már mindenáron grilleznénk válasszunk zöldségeket, sajtokat. :)
4. Túl kevés vizet fogyasztani
Több, mint 35 fok felett nem szabad a szomjúságra támaszkodni és csak ilyen esetben vizet fogyasztani, ha lehet inkább (furán hangzik) hagyjátok, hogy a vizeletetek mutassa az irányt. Ha sötét színű és erősebb szaga is van, akkor bizony a szervezetednek több folyadékra van szüksége.
Akár a sok vizet tartalmazó gyümölcsök is segíthetnek, mint az eper, dinnye de akár az uborka és a saláták is, hogy a szervezeted hidratált maradjon. Ahogy fentebb is említettem, izzadás során nemcsak folyadékot, de értékes ásványi anyagokat is veszítünk. A szakértők szerint hőségben akár 3-szor annyi folyadékot is elfogyaszthatunk, mint általában.
5 mítosz a nyári folyadék fogyasztással kapcsolatban >>>
5. Lemondani a szénhidrátokról
Hőség idején, nem érezzük magunkat annyira éhesnek. Ez egyértelmű jelt ad a testünknek, amelyre figyelnünk kell. Viszont a szénhidrátokról való teljes lemondás, csak azért mert meleg van, ártalmas lehet.
Különösen reggel, hiszen ilyenkor a szénhidrátok mint a zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér vagy dió elősegíthetünk test hőmérsékletünk optimális állapotát és a vércukor szintünket is normalizálják. Továbbá koncentráltabbá tesznek minket.
6. Kávéfogyasztás (bizonyos körülmények között)
Először is : egy meleg kávé vagy tea még a legforróbb napon is tökéletes. De tényleg inkább a meleg kávét részesítsd előnyben, ne pedig a jegeskávé változatukat, mert azoktól csak jobban kihűl a testünk.
Azonban, ha nem vagy rendszeres kávéfogyasztó ne egy meleg napon szokj rá. A nem koffeinfogyasztók ugyanis a nagy hőségben kellemetlen hatásokat tapasztalhatnak. Fokozott vizelés, gyomorpanaszok, belső nyugtalanság, álmatlanság.
A rendszeres kávéfogyasztók pedig igyanak sok folyadékot, hiszen a kávé (bár nem nagy mértékben) kiszárítja a testünket a vízhajtó hatása miatt. Személyes technikám, amit még egy kolléganőm nevelt belém : 1 csésze kávé + 2 pohár víz.
7. Alkohol fogyasztás
Pedig milyen jó is tudna esni egy jó nagy hideg sör a melegben, ugye? NEM! :)
Bár a kávé esetében még határértéken belül vagyunk, az alkohol azonban tudományosan bizonyítva jelentős mértékben dehidratálja a szervezetünket., így tehát ha a hőségben megszomjaznánk, ne alkoholt válasszunk a szomjúságunk legyőzősére.
Alkohol fogyasztása esetén a testünk működése felgyorsul és hőségben amúgy is magasabb fokozaton működik a testünk, erre az alkohol csak további plusz energiákat pakol. A melegben történő alkoholfogyasztás következményei között megemlíthetjük a vérnyomás hirtelen csökkenését, fáradtságot, rosszabb esetben akár a keringésünk összeomlását, eszméletlenséget is okozhat.