17 egészségjavító tipp a mindennapokra a pozitív változásért

2018. december 27. 07:30 - Life Advisor

brooke-lark-230140-unsplash.jpgMindennap állítunk fel magunk számára olyan célokat, amelyek az egészségünkkel kapcsolatosak. Mi lenne viszont, ha olyan célokat tűznénk ki, amelyeket nap, mint nap alkalmazhatunk azért, hogy jobbá tegyük az egészségünket. Ha úgy döntöttél, hogy szeretnéd magad egészségesebbnek, boldogabbnak, energikusabbnak látni, akkor konkrét lépéseket kell tenned, hogy mindez valóra váljon. 

 

Miért fontos olyan célokat kitűzni, amelyek az egészségünkkel kapcsolatosak?

A célok tervezéséről már írtam korábban nektek, amiből kiderült, hogy fontos olyan célokat meghatározni, amelyek reális időn belül megvalósíthatóak. Ami pedig szintén elengedhetetlen, hogy olyan célokat fogalmazzunk meg, amelyekért mindennap lépéseket teszünk. 

Egy teljesen új szokás megteremtéséhez sokszor akár 60 nap is eltelhet, amikor már biztosan azt tudjuk mondani, hogy beépült az életünkbe. 

Az egészséges élet megteremtése bizony gyakorlat kérdése. Mindez persze azt is jelenti, hogy különböző embereknek, különböző dolgok lesznek a fontosak és más-más dolgot kell megtenniük. Az egészséges lélek azt jelenti, hogy békés, nyugodt és örömteli gondolatok vannak jelen az elmédben és ezekkel vagy képes reagálni azokra az eseményekre, amelyek megjelennek az életedben.

Az optimális egészség mindenki számára mást jelent, így a céljaidnak az általad felállított végeredményt kell létrehozniuk. 

Na persze, előfordulhat olyan is, amikor az élet kényszerít minket egészségesebb szokások kialakítására.

Régebben volt egy nagyon is karrierista időszakom, amikor az életem minden percét a munkának szenteltem. Hozzáteszem a mai napig imádom, amit csinálok, ennek ellenére a múltban nem voltam képes meghúzni a határokat a munka és a magánélet között. 

8 órák helyett bőven 12 órákat dolgoztam, folyamatosan pörögtem, minden kész volt határidőre és minden plusz feladatot bevállaltam mellé. Többen is próbáltak figyelmeztetni, hogy ez így nem lesz jó és előbb-utóbb bizony a kiégés veszélye fenyeget engem, de megvoltam róla győződve, hogy egyrészt tök fiatal vagyok én még ehhez és bírni fogom, másrészt pedig ha szeretem, amit csinálok, akkor az egész burnout dolog elfog kerülni engem. 

Mindeközben viszont elfeledkeztem a baráti kapcsolataimról, a családomról, szeretteimről, a rendszeres testmozgásról és a rendes, egészséges étkezésről, a pihentető alvásokról stb.stb. Semmi másra nem tudtam gondolni csak a munkámra. Amikor hajnalba végre elaludtam a gondolataim akkor is pörögtek tovább a munka tengerén. 

Aztán egyszer csak rájöttem, hogy ez így nem az én életem és teljesen kicsúszott az irányítás a kezeim közül. Az az ember vagyok, aki felelős a testi-lelki egyensúlyáért, az egészségért és a jó közérzetéért. Azt hiszem, ez mindenki számára evidens dolog.

Ha stresszes vagy és érzelmileg szomorú a szervezeted bizony jelezni fogja, hogy valamin változtatnod kell. Legtöbbször a szívünk, amely megérzi ezeket a negatív hatásokat és amely felszólít minket a változtatásra. 

Bizony az élet folyamatosan bedob nekünk nem várt változásokat, így nagyon is lényeges, hogy felkészüljünk ezekre a változásokra és felkészültek legyünk. 

Íme 17 olyan szokás, amely segít jobb irányba terelni az egészséged

Mielőtt belefognál fontos, hogy ne kényszerítsd magadra egyik szokást sem. Teljesen rendben van, ha időbe telik beépíteni őket az életedbe. 

1. Fejleszd ki a reggeli rutinod

 Az, hogyan kezded a napod az egész hátralévő 10-12 órát meghatározza majd.  A reggeli rutin segít beindítani pozitívan a napod és garantálja, hogy mindennap jobb lábbal kelj fel. Ha több időd jut a reggeled beindítására akkor az egész napod pozitívabbá, sikeressé teheted.

2. Fejleszd ki az esti rutinod

Esti rutin része lehet például az olvasás, jóga, takarítás, szervezkedés vagy egy kis edzés. A levezetés létfontosságú a sikeres napok tekintetében. A legjobb, ha mindezt este 7 és fél nyolc közé tudod időzíteni és bármit választhatsz ami elősegíti a békét és a nyugalmat. Bármi, ami felkészít az alvásra, tedd meg. 

Ahhoz, hogy az esti rutinod része legyen az életednek, állíts be emlékeztetőt minden este ugyanarra az időpontra, amikor elkezded az esti rituáléd.

3. Sétálj mindennap 30 percet

A séta nagyon jó hatással van a szív egészségére. Tanulmányok kimutatták ugyanis hogy séta közben, ha figyelünk a lépteinkre is, akkor nyugtató hatással van az elménkre és a szívünkre is. Segít megnyugtatni önmagunkat és stabilan tartják az érzelmi állapotod.

4. Legyen több zöld a tányérodon

Az jó ideje már alapszabályként jelen van az életemben, hogy mindennap van valami zöld a tányéromon. Különösen a levesek hozzájárulnak az egészséges bőrhöz, az élesebb látáshoz és a vese működést is javítja.

Tisztában vagyok vele, hogy minden étrendi változás időbe telik és nehézségbe ütközik, ennek ellenére azt javaslom, hogy kezdj bele minél előbb. 

5. Használj aromaterápiát stresszlevezetéshez

Az illóolajok elengedhetetlenek az egészséges életmód megemeléséhez. A levendula, kamilla és eukaliptusz olaj is segítségedre lehet a stressz levezetésekor. Az aromaterápiát évezredek óta használják gyógyító eszközként, így ha te is túlterheltnek érzed magad, akkor használd bátran.

6. Alkalmazz természetterápiát

Nagyon sok természetterápia áll rendelkezésre, amely szintén a testi-lelki egyensúlyod megteremtését segítheti. Létezik például egy úgynevezett japán természetterápia, amelynek lényege, hogy fákkal és növényekkel veszed körül magad. A koncepció célja, hogy kötelezettségmentesen csak magadra figyelj és megtanulj a jelenbe élni.

7. Tölts napi 15 percet a friss levegőn

A friss levegő belégzése tisztítja a tüdőt, a szívet és az elmét. Ez egyfajta ráhangolódás és kapcsolat a természet és közted. Ezzel a kis rituáléval érzelmileg és szellemileg is gyógyulsz. A friss levegőn töltött idő és mély légzések frissítik az elméd, helyreállítja az energia rendszered, az emésztőrendszered és javítja a véráramlásod.

8. Lélegezz okosan a jobb teljesítményért

A diafragmatikus vagy más néven hasi légzés egy remek és nélkülözhetetlen gyakorlat, amelyet nem csak a jógik és operaénekesek alkalmaznak, de az ésszel testet építő emberek körében is ismert gyakorlat. Arra kell figyelned, hogy a levegőt úgymond a rekeszizom alá vedd, amit úgy tudsz ellenőrizni, hogy belégzéskor a hasfalad előredomborodik, kilégzésnél pedig visszahúzódik, és a mellkasod csak minimális mozgást végez. 

9. Szánj napi 10 percet az izmaid ellazítására

A Styrofoam görgő egy filléres és minimális helyet sem foglaló eszköz, de annál nagyobb kincset ér. Minden nap szánok rá legalább 10 percet arra, hogy ezzel átmozgassam minden porcikámat és az izmaimnak megadjam a megfelelő törődést. Egy-egy stresszes nap után érezni fogod, ahogy eme eszköz segítségével az izmaid is megszabadulnak a stressztől.

10. Lustálkodj picit

A Power Nap az elmúlt években még felkapottabb lett, pláne miután kiderült, hogy a sikeres emberek is előszeretettel alkalmazzák. Ez a módszer megadja számodra a szükséges napi kis pihenőt, hogy tovább tudd folytatni a produktív napod. Egy-egy ilyen Power Nap maximum 15-20 percig tart, viszont ha képes vagy jól csinálni, akkor felér egy kiadós alvással, hiszen olyannyira képes feltölteni az energiakészleted, hogy képes leszel folytatni a napod.

11. Szervezd meg hétköznap a takarítást

A régi rutinod alapján bizonyára te is hétvégéken takarítasz. Mondtál már le azért programot, mert inkább takarítanod kellett? Ez bizony nem jó jel.

15 perc takarítás éjszaka vagy reggel (amelyik neked jobban megy) több időt ad neked az életed többi területén. A stressz kezeléséhez ugyanis elengedhetetlen a tiszta és rendezett környezet.

12. Reggeli gondolatok

A reggeli rituáléd részeként is alkalmazhatod ezt a gyakorlatot. A lényeg,hogy felkelés után írd le egy papírra a gondolataid. Mindez lehetővé teszi,hogy megszabadulj a félelmeidtől és kristály tisztán lásd a céljaid és a célokhoz felé vezető utat. Kiváló lehetőség, ha úgy érzed, hogy van valami, ami visszatart téged az álmaid megvalósításában.

13. Szánj időt a csendre

Napi mindössze 10 percnyi stressz mélyreható hatással lehet a mentális egészségedre. Ezekben a csendes pillanatokban az elméd megkapja a megérdemelt szünetet és kiűzi az unalmas és negatív gondolatokat az elmédből. Ezzel a technikával leküzdheted a depressziót és a benned rejlő szorongást.

14. Legyen az írás a reggeli és/vagy esti rutinod része

Lehet,hogy itt most a 12. pontban említett reggeli gondolatokra gondolsz, de ez nem teljesen ugyanaz. Itt most sokkal inkább arra kell figyelned, hogy reggel leírd, hogy mit szeretnél aznap mindenképpen megcsinálni, este pedig kipipáld azokat a dolgokat, amelyeket tényleg el is végeztél. 

Ezáltal kapsz egy tiszta képet a következő napra, hogy mi az, amit meg kell csinálnod illetve lehetőséget teremt, hogy megünnepeled és hálás légy önmagadnak azokért, amelyeket már meg is csináltál. Lenyűgöző lesz látnod, hogy mennyi mindent csinálsz meg egy nap alatt és jogosan leszel büszke magadra.

15. Kelj fel minden reggel, amikor az ébresztő szól

Ha 7 órára állítod az ébresztőd, akkor kelj is fel 7 órakor. A beállított és betartott alvási ütem segít kialakítani egy produktív napot és az egészségedet is helyreállítja. A rendszeres és beállított ébredési időpont segít leküzdeni a depressziót és a bágyadt hangulatot.

16. Ápold a bőröd

Legyél férfi vagy nő, mindkét nem számára fontos, hogy a bőrünkkel is törődjünk. Használj bőrradírt, arclemosót és bőrtápláló kozmetikumokat, amelyek segítik a bőröd egészségét. Próbálj ki valami egyszerű kis rituálét reggel ébredés után és este lefekvés előtt ugyanúgy. 

17. Vegyél hideg zuhanyt reggelente

A reggeli hideg vizes zuhany számos egészségügyi előnnyel jár, bár tudom, hogy nem lehet könnyű (pláne télen) rávenni magad arra, hogy kikelve a meleg ágyikóból a hideg víz alá vágd magad, pedig rengeteg pozitív előnnyel jár. Komolyan jobban felébreszt mint egy csésze kávé, ráadásul rengeteg további pozitív hatása lesz az életedre, amelyekről korábban már itt írtam

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása