9 jel, hogy maximalista vagy és hogy mindez káros az egészségedre

2018. november 07. 07:30 - Life Advisor

sydney-sims-519706-unsplash.jpgNem ritka manapság, hogy olyan emberekkel találkozunk, akik az élet minden területén tökéletesnek és maximalistának mondják magukat. Ők azok, akik megpróbálják meggyőzni a többieket, hogy tökéletesnek lenni nem is olyan nehéz és ez egyfajta jelképükké vált. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kiválóság a siker kulcsa, egyre több embert látunk a sportban, a vállalati világban és különböző iparágak vezetői között is, akikkel szemben óriásiak az elvárások. Azonban legtöbbször pont ez a maximalista életmód gátolja őket a tényleges siker elérésében. Íme 9 jel, amiből megtudhatod, hogy te is maximalista vagy-e?

1. Tökéletességet vársz el mindenkitől

A maximalista ember nemcsak saját magától, de a környezetében élőktől is maximális teljesítményt vár el. Mások számára is képesek irreális elvárásokat támasztani és ha nem sikerül a másik félnek ezt teljesíteni, akkor könnyen a kapcsolat megromlása lehet a végkifejlet. Ugyanez vonatkozik bármely más emberi kapcsolatukra legyen szó személyes vagy munkahelyi környezetről, kapcsolatokról.

2. Miközben a céljaidért küzdesz, az idővel harcolsz

Meghatározzák ugyan, hogy mennyi időt vesz igénybe egy-egy feladat teljesítése de mégis van valami ami megkülönbözteti őket a többiektől. Vegyünk egy egyszerű példát : számtalanszor átolvasnak és véglegesítenek például egy e-mailt, de ennek ellenére nem biztosak benne, hogy elküldhetik-e már. Ez az a pont, ahol elkezdődik egy csapda, hiszen nekiállnak újra és újra átdolgozni azt gondolván, hogy ez még mindig nem elég jó.

3. Úgy tekintesz a hibákra, mint amik azt jelzik, hogy alkalmatlan vagy

A maximalista ember úgy tekint a hibákra, mintha az azt sugallaná, hogy alkalmatlan vagy arra, amit éppen csinálsz. Nem tanulási lehetőséget látnak bennük, sokkal inkább erősíti a saját maguk kudarcát. Ettől nem képesek elszakadni, elítélik önmagukat.

4. Rengeteget invesztálsz abba, hogy elrejtsd a hiányosságaid

Hasonlóan az előző ponthoz, a hiányosságok napvilágra kerülése egyenlő a halállal. Ezért arra törekszenek, hogy ha belül össze is vannak törve és őrlődnek, elítélik magukat stb. a külvilág felé továbbra is azt mutatják, hogy ők a legtökéletesebb emberek a földön.

5. Kerülöd azokat a feladatokat, ahol hibázhatsz

A maximalista emberek jellemzője, hogy csak azokat a képességeiket mutogatják, amelyekről tudják, hogy kiemelkedően jók és nem hajlandóak újakat tanulni. Ahelyett, hogy kihívást jelentő feladatokat keresnének, megmaradnak a biztosnál, ahol nem tudnak hibázni. Ritkán vállalnak olyan feladatokat, amelyek valami újat hoznának, mivel nem biztosak a sikerben.

6. Nem ünnepled meg a sikereidet

Nem számít mekkora hatalmas siker is, amit letett az asztalra egy maximalista ember soha nem ünnepel. Nem ismeri el a saját tehetségét, inkább úgy gondolja, hogy mindent a szerencsének köszönhet. Olyanokat fogsz hallani tőlük, mint " Ha ügyesebb lettem volna, hamarabb is befejeztük volna." vagy " Jobban is csinálhattam volna.".

7. A magabiztosságod a teljesítményedtől függ

A maximalista emberek akkor érzik jól magukat, ha valami fenomenális dolgot értek el az életben. Ha hátrányos helyzetben vannak, vagy elutasítást tapasztalnak, akkor viszont kőkeményen indulnak el egy lejtőn, mert totálisan rosszul mérik fel az életüket.

8. Miközben a tökéletesség felé rohansz, a mentális egészséged romlik

Nyilvánvaló, hogy mind a személyes mind pedig a szakmai életünkben tett irreális elvárások mérgezi a mentális jólétünket. Több kutatás is kimutatta, hogy a maximalista emberek jelentős százaléka szenved szorongásban, étkezési rendellenességekben és depresszióban. Ami pedig még ennél is rosszabb, hogy ez sokszor az öngyilkosság gondolatáig is elmehet.

9. Állandóan elégedetlen vagy az életeddel

Kizárt dolog, hogy egy maximalista ember észrevegye az élet apró örömeit, szépségeit és a boldogságot. A maximalista életmód miatt rájuk nehezedő stressz és frusztráció miatt, soha nem tudnak örülni és igazán boldogok lenni az életükkel.

Bár a maximalista személyiség még nem minősült hivatalosan pszichológiai problémaként, bizony szükség esetén nyugodtan forduljunk szakemberhez, hiszen a szakember segítségével képesek leszünk visszakapni az életünket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása