6 jel, hogy te lehetsz a probléma a kapcsolatodban

2023. szeptember 25. 07:30 - Life Advisor

problema_en_kapcsolatban.pngMindannyian randiztunk már olyan emberrel aki bántó volt, nem volt jó számunkra, de néha nem ők a probléma, hanem mi magunk. Szóval ássuk mélyebbre egy kicsit, honnan is tudhatjuk, ha tényleg mi vagyunk a probléma. A jó hír mindenesetre az, hogy ha jobban tudatában vagyunk az okoknak, akkor megtudhatjuk, hogyan dolgozhatunk azon, hogy fejlődjünk és jobbak legyünk.

1. A legtöbb vagy talán az összes kapcsolatodban problémáid vannak

Nos, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy te okozod az összes problémát, de azt jelentheti, hogy problémád van az emberek kiválasztásával, akikbe befektetsz. Ha újra és újra látjuk ezt a mintát, hogy vannak ilyen problémáink, és az egyetlen dolog, ami közös bennünk, az mi vagyunk, akkor közelebbről kell megvizsgálnunk a helyzetet. Emlékszem, hogy ez történt velem is. Volt néhány barátság, amely véget ért az életemben. Nem volt semmi dráma, veszekedés stb, csak elkapott az az érzés, hogy már nincs semmi közös bennünk és a dolgok egyszerűen nem mennek jól. Nem akartam több időt fektetni ezekbe az emberekbe. Mivel viszont két barátommal is megtörtént, belső vizsgálatot kellett végeznem. Magamba kellett néznem és azon tűnődtem, vajon én vagyok-e a probléma? Csinálok valamit, ami ezt okozza? Az én esetemben inkább olyan volt, mintha csak eltávolodtunk volna egymástól, és igen, ez nehéz volt, de jó ezt a belső munkát elvégezni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem választunk rossz embereket, akikkel időt töltünk, vagy esetleg olyan viselkedés mintánk van, amely miatt ezek a kapcsolatok mérgezővé válnak.

2. Hogyan végződnek a kapcsolataid

A második jel vagy dolog, amivel tisztában kell lenned, az, hogy a kapcsolataid hogyan végződnek. Ha sok intenzív konfliktust észlelsz, például sok kiabálást és veszekedést, és ez azt eredményezi, hogy eltaszítod azt a személyt, vagy ő taszít el téged, akkor a kapcsolataid azt jelezhetik, hogy nehezen kezeled a konfliktusokat. Ez azt jelenti, hogy sok felgyülemlett neheztelés van benned, passzív-agresszív módon viselkedsz és nem igazán tudod, hogyan tudnád megoldani és kezelni a konfliktusokat.

Ha ilyen viharosan érnek véget a kapcsolataid, érdemes megfontolnod, hogy megvizsgáld az általad felállított határokat. Milyen határok ezek? Világosak-e? Kommunikálod-e őket?

A határok nem kérések, nem csak azt mondod, hogy azt akarod, hogy a párod így és így álljon hozzád. Igen, tény, hogy a határok segítenek a kérések kommunikálásában, de a határ valójában az, amit mi teszünk, amikor a partnerünk cselekszik. Például ha csúnyán beszél velem, elmegyek, vagy nem beszélek vele. Ez a határ és ennek fenntartása az, hogy én teszem meg ezt a dolgot, amikor ő így cselekszik.

3. Kommunikációs nehézségek 

Ha több kapcsolatodban is küzdesz a hatékony kommunikációval, vagy hajlamos vagy bezárkózni vagy védekezővé válni, az annak a jele lehet, hogy hozzájárulsz a problémákhoz a kapcsolataidban. Ezek olyan dolgok, mint a kőfal, amikor beszélnek hozzánk és mi bezárkózunk és nem fejezünk ki semmilyen érzelmet. 

Úgy is tűnhet, hogy gyerekesen viselkedünk, amikor megpróbálnak konstruktív visszajelzést adni nekünk. Például, amikor azt mondják neked : "Amikor ezt mondtad, azzal megbántottál", te pedig azt válaszolod "Nos, mindig ezt csinálod velem.", akkor nem vagy jó a kommunikációban. Az olyan abszolútumok használata, mint "mindig ezt csinálod" vagy "soha nem figyelsz rám" szintén azt jelzi, hogy nem vagy képes világosan kommunikálni. Senki sem csinál mindig vagy soha semmit. A legjobb, ha "én kijelentéseket" használsz. Ez egyértelműen jobb kommunikációs forma és többféle beszélgetést tesz lehetővé. Ellentétben a fent említett abszolútumokkal, amelyek inkább megakasztják vagy teljesen elzárnak minket a nyitott kommunikáció lehetőségétől.

4. Kötődési problémák

Ha azon kapod magad, hogy nehezedre esik biztonságban érezni magad több kapcsolatodban, mindig arra gondolsz, hogy ha valaki nem tér vissza hozzád, az azt jelenti, hogy már nem szeret téged, vagy azt gondolod, hogy el fog hagyni, ez annak a jele lehet, hogy a múltadból származó kötődési problémákat hozol be a jelenlegi kapcsolatodba. 

Ez jelentheti azt, hogy szakítasz másokkal, mielőtt ők szakítanának veled, vagy minden időd a másikkal akarod tölteni, vagy túl gyorsan akarsz vele összeköltözni, sőt lehet, hogy túl gyorsan mondod ki, hogy "szeretlek". 

Mindez azt jelzi, hogy a múltban talán senki sem mutatott neked stabil kötődési viselkedést, ami új kapcsolatok létrehozásához vezetett anélkül, hogy világosan megértetted volna, milyen is egy jó, harmonikus, boldog kapcsolat.

5. Merev viselkedési minták

Ha azon kapod magad, hogy bizonyos módokon ismétlődően cselekszel és ezek a minták konfliktusokat vagy nehézségeket okoznak a kapcsolataidban, az azt jelezheti, hogy dolgoznod kell a viselkedési mintáidon. Döntő fontosságú annak azonosítása, hogy cselekedeteid és viselkedésed, hogyan befolyásolja a kapcsolataidat. 

Ellenkező esetben továbbra is ugyanazokat a típusú kapcsolatokat fogod megtapasztalni és ez senki sem fog boldoggá tenni.

6. Érzelmekkel kapcsolatos nehézségek

Ha nehezen tudod azonosítani, hogy mi érzel, vagy kifejezni az érzelmeidet, az hozzájárulhat félreértésekhez és kapcsolati problémákhoz. Az érzelmek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészséges módon megértsük és kifejezzük őket, hogy megakadályozzák az érzések kirohanását vagy visszatartását, amíg fel nem robbannak. Kezd azzal, hogy észreveszed, mit érzel a testedben, vagy akár csak egy vagy két érzelmet is azonosítasz, amit tapasztalsz. Ha nehezen azonosítod az érzelmeid, fontold meg egy napló vezetését, ahol leírod a nap folyamán tapasztalt érzelmeidet. Időbe telhet, amíg ezt az érzelmi tudatosságot felépíted, de hidd el, megéri. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása