A rögeszmés szerelem 6 jele

2023. július 26. 07:30 - Life Advisor

rogeszmes_szerelem.pngA szerelmet gyakran izgalmas élményként írják le, amely örömmel és boldogsággal tölt el minket. Ez az a varázslatos időszak, amikor úgy érezzük, hogy a partnerünkkel az oldalunkon meghódíthatjuk a világot. A kapcsolatoknak ezt a kezdeti szakaszát általában nászút fázisnak nevezik, ahol minden tökéletesnek és boldognak tűnik. A kapcsolat előrehaladtával azonban ez az intenzív eufória érzése elhalványul és egy stabilabb és érettebb szerelemhez vezet. De mi van akkor, ha a szeretet, amit tapasztalsz, túlmutat a kapcsolat szokásos hullámvölgyein? Mi van, ha rögeszméssé és egészségtelenné válik? Ebben a blogbejegyzésben hat jelet fogunk feltárni, amelyek segíthetnek megkülönböztetni az egészséges szerelmet és a rögeszmés szerelmi rendellenességet, egy pszichológiai állapotot, amelyet elsöprő, birtokló vágy jellemez egy másik személy védelmére és ellenőrzésére.

1. Gyermekkori trauma és kötődési stílusok

Korai tapasztalataink alakítják, hogy kivé válunk felnőttként és ez magában foglalja a szerelemhez és a kapcsolatokhoz való hozzáállásunkat is. Azok az emberek, akik gyermekkorban ambivalens, bizonytalan kötődési stílust alakítanak ki, ami azt jelenti, hogy pozitív és negatív válaszokat adnak a szülővel szemben, nagyobb valószínűséggel mutatnak rögeszmés szeretetet partnereik iránt. Ha párodnak gyermekkori megoldatlan problémái vannak, vagy küzd a szüleivel való egészséges kapcsolat fenntartásáért, ez vörös zászló lehet a rögeszmés szerelem számára.

2. A viselkedés mikromenedzselése és ellenőrzése 

Az egészséges kapcsolat a bizalomra, a kölcsönös tiszteletre és önmagunk szabadságára épül. Amikor azonban a szerelem rögeszméssé válik, mikromenedzselésként és viselkedés ellenőrzéseként nyilvánulhat meg. Azok a párok, akik rögeszmés szeretetet mutatnak, megpróbálhatják ellenőrizni, hogy mit eszel, hogyan költöd el a pénzedet és még a társadalmi interakcióidat is diktálhatják. Ez az irányító természet gyakran a társfüggőségi tendenciákból ered, ahol az egyén túlzottan támaszkodik partnerére az érzelmei érvényesítéséhez.

3. Szerelmi bombázás : elsöprő szeretet és intenzitás

A szerelmi bombázás egy olyan taktika, amelyet a rögeszmés szerelmi hajlamú emberek használnak, hogy túlzott szeretettel és intenzitással elárasszák partnerüket. Lehet, hogy ajándékokkal halmoznak el, rád pazarolják a figyelmet és szokatlanul gyors ütemben viszik előre a kapcsolatot. Bár kezdetben mesebeli romantikának tűnhet, a szerelmi bombázás a mögöttes rögeszmés szerelem jele lehet, mivel úgy tervezték, hogy erős érzelmi kötődést és függőséget hozzon létre a címzett részéről.

4. A felelősség figyelmen kívül hagyása és a kapcsolat rangsorolása

Egy egészséges kapcsolatban a partnerek megtalálják az egyensúlyt az együtt töltött idő és az egyéni felelősségük kezelése között. Ahogy a nászút fázisa elhalványul, a pároknak képesnek kell lenniük arra, hogy rangsorolják feladataikat, munkájukat és személyes céljaikat, miközben továbbra is élvezik az együtt töltött minőségi időt. Ha azonban az egyik partner következetesen elhanyagolja a felelősségét a másikkal való együttlét érdekében, az egészségtelen megszállottságot jelezhet a másikkal szemben.

5. Intenzív és aránytalan érzelmek

Az érzelmek minden kapcsolat természetes részét képezik, de arányosnak kell lenniük az adott helyzettel. Obszesszív szerelmi rendellenesség esetén az érzelmek nagyon intenzívek és aránytalanok lehetnek a körülményekhez képest. Például egy kisebb nézeteltérés teljes sikoltozó mérkőzéssé fajulhat, megmutatva, hogy az egyén képtelen racionálisan kezelni az érzelmeket. Ezt az intenzitást gyakran a partnerük elvesztésétől vagy a tőlük való elszakadástól való félelem vezérli.

6. Megszállott szerelem és egyéb mentális betegségek

Fontos felismerni, hogy a rögeszmés szerelmi zavar együtt létezhet más mentális betegségekkel, bár az egyik megléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindegyiket megkapjuk. Például a borderline személyiségzavar olyan állapot, amelyet súlyoz hangulatváltozások és negatív önkép jellemez az agy kémiai egyensúlyhiánya miatt. Az ebben szenvedő emberek intenzív érzelmeket tapasztalhatnak, amelyek kizárólag partnereikre irányulnak, ami kiszámíthatatlan viselkedéshez és rögeszmés tendenciákhoz vezethet.

A szerelemnek gyönyörű és kielégítő élmények kell lennie, amely javítja az életünket, nem pedig valami, ami felemészt minket és egészségtelen viselkedéshez vezet. A rögeszmés szerelem jeleinek felismerése elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és pozitív kapcsolat fenntartásához. Ha az ebben a blogbejegyzésben említett jelek bármelyikét észleled a párodon vagy önmagadon, itt az ideje, hogy szakmai segítséget kérj és egészséges módon kezeld ezeket a kérdéseket.

Ne feledd, hogy az egészséges kapcsolat magában foglalja a kölcsönös tiszteletet, a bizalmat és az egyéni növekedés szabadságát, miközben párként együtt növekedtek.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása