Így és ekkor kezdj el egy új szokást!

2022. november 21. 07:30 - Life Advisor

szokasok_kialakitasa.jpgNemrég hivatalosan is elkezdtük a téli időszámítást, így visszavonhatatlanul beléptünk a télbe. Elmúlt a halloween, Mindenszentek, hallottak napja, az üzletekben pedig már ott is vannak a csoki mikulások és a karácsonyi termékek. Mielőtt észbe kapunk már 2023-lesz. De ne siessünk ennyire. Már 9 nap eltelt novemberből, azaz elkezdtünk egy új hónapot, amikor is - mármint egy új hónap kezdetekor - hajlamosak vagyunk célokat kitűzni és arra összpontosítani, hogyan fejleszthetnénk magunkat. Megpróbálunk kialakítani egy szokást és mindent megteszünk annak érdekében, hogy következetesek legyünk. De, amikor olyan helyzeteknek tesszük ki magunkat, amely nem felel meg a céljainknak a fegyelem gyorsan megtörhet. Nagyon várjuk a hónap elejét, hogy aztán belemerüljünk abba az életmódba, amelyről kijelentettük, hogy megcsináljuk, megváltozunk. Érdekes nem? Aztán feleszmélünk, hogy már szerda van, szóval jövő hétfőig várnunk kell, hogy újrakezdjük. 

Had áruljak el valamit : soha nem lesz megfelelő idő arra, hogy elkezdjünk egy új szokást és/vagy elengedjünk egy régit. Vagy cselekszel, vagy inkább engedd el. A következetesség és a fegyelem a siker kulcsa, bármibe is fogjunk. 

A legjobb persze, ha nem hinnénk el, hogy rendben van új szokásokkal elárasztani magunkat, hogy azok legyünk, akiknek elképzeltük magunkat. 

Az új szokások elsajátítása olyan, mintha valami új dolgot tanulnánk.

Van egy folyamat a jó szokások kialakítására, ami viszont nem működik egyik napról a másikra. De bármennyire is közhelyesen hangzik, ha könnyű lenne, bárki megtudná csinálni. 

Ha meg akarod tanulni, hogyan alakíts ki jó szokásokat, meg kell tisztítanunk a kétségekkel teli elménk és hinnünk kell abban, hogy meg tudjuk csinálni. Ez az egyetlen módja annak, hogy előre léphess.

1. Szándékkal teli célkitűzés

A szándék az a dolog, amire összpontosítanod kell, amikor megteremted a céljaidat. Ez segít nekünk azonosítani, hogy mit várunk el magunktól, hogy olyan emberré váljunk, akivé válni akarunk.

Kíváncsinak és nyitottnak kell lennünk arra, hogy miért kell elérnünk ezeket a célokat a szokások kialakításakor. Amikor megpróbálsz többet megtudni magadról és arról, hogy miért akarod elérni ezeket a célokat, próbáld meg megtalálni a belső éned és folyton kérdezd meg magadtól : miért?

Erre egy példa, ha az egyik célod az, hogy 30 könyvet elolvass.

Most nézzük meg ezt a célt, hogy azonosíthassuk a szándékot, hogy miért szeretnénk elkötelezni magunkat az adott cél mellett.

 • Miért fontos számodra 30 könyv elolvasása?
 • Miért lesz előnyös számodra ez a cél?
 • Mit gondolsz, miért fogsz jól járni azzal, ha idén még elolvasol 30 könyvet?
 • Miért most akarod elkezdeni mindezt?
 • Elérhető ez a cél vagy irreális?

Az utolsó kérdés azért is lényeges, mert ha elfoglalt vagy, aki esetleg heti 40-60 órát dolgozik vagy olyan ember vagy, aki régóta nem nyúlt már könyvhöz szabadidős céllal, akkor nehéz lehet 30 könyvet elolvasni 2 hónap alatt.

2. Csoportosítsd és rangsorold a célokat

Miután összeállítottad az elérni kívánt célok listáját és megértetted az egyes szokások mögött meghúzódó szándékot, itt az ideje a szervezésnek.

Egy biztos, nem kezdhetjük el egyszerre az összes célunk. Valószínűleg ijesztő lesz a gondolat, hogy mindegyiket egyszerre vigyük végbe.

Képzeld el, hogy ma megpróbálsz 8 könyvet elkezdeni olvasni, hogy az év végére biztosan befejezd a 30 könyvet. Lehet, hogy egyesek képesek erre, de biztosan nem én leszek az. Időt kell szánnom arra, hogy élvezzek egy könyvet és teljes mértékben megértsem a tartalmát.

A célok csoportosítása lehet a legegyszerűbb módja annak, hogy megtanuld, hogyan hozhatsz létre következetes tervet a szokásaid megkezdésekor. Szeretem a céljaimat aszerint csoportosítani, hogy az egyes csoportok, mennyire fontosak számomra.

Nézzünk egy példát erre a csoportosításra. 

1. csoport : Fitnesz

A célok

 • Napi 4 liter víz elfogyasztása
 • Egészséges étkezés
 • Heti 4 nap edzés

 2. csoport : Írás 

A célok: 

 • Naponta új blogposzt írása
 • Saját vállalkozásom tovább fejlesztése

3. csoport : Személyes

A célok: 

 • Idén 30 könyv elolvasása
 • Új nyelv megtanulása

Ezeket a célokat az alapján csoportosítottam, hogy hogyan tudom őket egymáshoz kapcsolni. Ha megnézzük a fitnesz célokat, minden cél azoknak a céloknak az általános megvalósításához kapcsolódik amelyeket a fitnesz szempontjából prioritásként szeretnék kezelni.

A folyadékfogyasztás a fitnesz és az egészség szempontjából fontos, mivel a hidratáltság segít megakadályozni, hogy cukros vagy rejtett kalóriatartalmú italokhoz nyúljak. A napi 4 liter folyadék pedig segít abban, hogy jóllakottnak érezzem magam, ami abban segít, hogy egészségesen étkezzek és végső soron elérjem a fitneszcéljaimat.

Tudtad, hogy hamarosan (2022.11.27-én) érkezik a Life Advisor 2023-as Évtervezője? 

További részletek ITT és a Facebook oldalunkon.

3. Hozz létre egy ütemtervet

Az ütemterveket nehéz betartani. De ha megnézzük a nagy projektekkel rendelkező vállalatokat, vannak ütemterveik arra, hogy mikor kell elvégezniük a dolgokat. Már létrehoztak egy folyamatot és meghatározták azokat a célokat, amelyeket el kell érni, de most reális ütemtervre van szükségük a projekt végrehajtásához és véglegesítéséhez. 

Ez segít abban, hogy az utadon maradj anélkül, hogy túlterhelnéd magad. Lehet, hogy az első héten nem fogsz 4 alkalommal edzeni vagy azonnal meginni napi 4 liter vizet, de képes leszel következetes maradni, amíg van egy meghatározott ütemterved.

Persze az ütemtervek változni fognak. Mindig lesz olyan, amikor előre nem látható körülmények miatt nem tudsz haladni a céljaid szerint, de ezért ne büntesd magad.

Miért?

Mert teljesen rendben van, mert az élet kiszámíthatatlan és ez csak úgy megtörténik. De mindaddig, amíg fegyelmezett vagy, hogy betartsd a céljaid határidejét, ezek a kis kizökkenések nem a világ végével egyenlőek.

4. Gyakorolj, cselekedj

Egészen addig, amíg el nem éred a céljaid. Maradj következetes és tartsd magad azokhoz a célokhoz és álmokhoz, amelyekről úgy gondolod, hogy elengedhetetlenek számodra, amint azt az első lépésben beazonosítottad. 

Gyakorold egészen addig ezt az új szokást, amig nem lesz teljesen természetes számodra. 

Ha még nem vetted volna észre, az emberek inkább a kényelmet részesítik előnyben. Ha sokkal könnyebbé teszed egy könyv elérését, mint a TV távirányítójának elérését, akkor valószínűleg a távirányító helyén egy könyv lesz majd.

Még akkor is, ha többet szeretnél olvasni és korlátozni szeretnéd a közösségi média használatát, letölthetsz egy könyvet a telefonodra és olvashatsz egy részt vagy egy-egy oldalt egy könyvből, ahelyett, hogy órákig ész nélkül görgetnéd a közösségi médiát.

Ha pedig még nem is érted el a célod, nézd meg milyen messzire jutottál már azzal, hogy belevágtál. 

Lehet, hogy nem edzel heti 4-szer, de sikerült következetesnek maradnod a heti 2 edzéssel, ami hatalmas javulás a megszokott testmozgásodhoz képest.

Ne feledd, a célok és az új szokások kialakítása sok akaraterőt igényel és amikor visszagondolsz arra, hogy milyen messzire jutottál, rájössz, hogy mennyivel közelebb is vagy a végcélodhoz. 

Higgy magadban! A jobbra való váltás soha nem volt könnyű. Ha azonban komolyan gondolod a szokásaid megváltoztatását és a céljaid elérését, akkor minden azzal kezdődik, hogy mennyire vagy fegyelmezett. 

A szokások kialakítása nem csak kihívást jelentő folyamat. Ha viszont minden nap előre mész és megmutatod magadnak, hogy képes vagy rá, akkor is, ha nincs kedved, na ott fog kezdődni a fegyelem.

Az elméd az egyetlen, ami visszatart a sikertől. Ha viszont kitartó vagy, a többi magától jön.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása