7 dolog,amiért akkor sem vagy boldog,ha amúgy minden rendben

2022. november 13. 07:30 - Life Advisor

boldogtalannak_erezni_ok_nelkul.jpgAmikor semmi baj nincs az életeddel, mégsem érzed magad boldognak, mélyebbre kell ásnod, hogy megtaláld az okokat. Az általános boldogtalanság nem mindig jelez depressziót, de ha állandó és több, mint két hétig tart, fordulj szakemberhez. A szomorúság érzése normális emberi válasz és nem is szokatlan. Mégis, ha ingerlékenység, pesszimizmus, fáradtság, érdeklődés hiány az elveszett dolgok miatt, étvágytalanság, koncentrációs és memóriaproblémák kísérik, akkor az depresszióra utalhat. Íme a hét leggyakoribb ok, amikért nem vagy boldog, még akkor sem, ha semmi baj nincs az életedben.

1. Nem a jelenben élsz

Segítene, ha több időt töltenél a jelenben és nem gondolnád túl azokat a dolgokat, amelyek a múltban történnek vagy a jövőben történni fognak. A túlgondolás az egyik fő hátránya, hogy az elméd soha nem pihen, különösen éjszaka. Az eredmény az, hogy ahelyett, hogy mély és frissítő alvásban lenne részed, az elméd megtelik gondolatokkal. Amikor olyan dolgokon gondolkodsz, amelyek elromlottak vagy elromolhatnak, akkor lemaradsz mindenről, amit szeretsz. A boldogság megtalálásnak legjobb módja az, ha a pillanatban élünk. Az agy azonban nem tudja megkülönböztetni a most érzett érzelmeket a múltétól, ezért ha már mindenképp gondolkodsz, tedd pozitív és szép gondolatokkal. 

2. Áldozatnak tartod magad

Néha úgy érezheted, hogy csak veled történnek rossz dolgok, vagy, hogy te vagy az egyetlen, aki minden munkát otthon vagy az irodában végez. Amikor állandóan áldozatként tekintesz magadra, elfelejted, hogy mindenkivel történnek dolgok, nem csak veled. Az általánosítás megnehezíti a boldogság megtalálását, ezért változtatnod kell az elméd beállításán. Például, ha úgy érzed, hogy mindenki rosszul bánik veled, vess egy mélyebb pillantást a napodra és idézd fel azokat a pillanatokat, amikor valaki jól bánt veled. Tehát, ne tekintsd magad áldozatnak, mivel ez elzárja a boldogság érzésének útját.

3. Összehasonlítod az életed másokéval

Másokhoz hasonlítani önmagad az egyik legönpusztítóbb cselekedet, amit csak tehetsz. Ez azért is igaz, mert lehetetlen élvezni az életet, ha állandóan azt akarod, amivel mások rendelkeznek. Annak ellenére, hogy társadalmi lényként ez egy természetes impulzus, a legtöbben azokra az anyagi dolgokra koncentrálnak, ami miatt alkalmatlanságot és irigységet éreznek, ahelyett, hogy keresnék azokat a dolgokat, amelyek értelmes módon tesznek minket elégedetté. Sajnos ezen a közösségi média sem javít, mert a tökéletes élet képeivel bombáz minket, annak ellenére, hogy neked is már megvan mindened, amire szükséged van. 

Ezenkívül az összehasonlítások azonnal megfosztanak a boldogságtól és elveszik az elégedettség érzését. Nem kell abbahagynod mások figyelését és a közösségi médiát sem kell hanyagolnod, de abba kell hagynod mindent, ami elrontja az önbecsülésed.

4. Félsz az egyedülléttől

Valószínű, hogy ez első szerelmed vagy párod nem lesz veled örökké és ebbe belegondolni rémisztő, ha még soha nem voltál egyedül. Sajnos néhány ember számára ez azt jelenti, hogy szakítás vagy haláleset után azonnal új párt alkotnak, gyakran rossz emberrel. Ezért elengedhetetlen, hogy megtaláld, megértsd és megtanuld szeretni a saját társaságod, még akkor is, ha boldog kapcsolatban élsz. Hosszú távon ez jó szolgálatot tesz neked és segít jobban megérteni másokat is. Ha ismered az elvárásaidat és az igényeidet, mindig megtalálhatod a boldogságot és megértheted mások viselkedését. 

5. Nem törődsz az igényeiddel

A tested táplálékot, alvást és szerető gondoskodást igényel. Ha elhanyagolod ezeket az alapvető szükségleteket, a boldogtalanság érzésének esélye jelentősen megnő. Tehát gondold át újra mindazokat a dolgokat, amelyek boldoggá tesznek téged és töltsd el a nap egy részét alapvető és lelki szükségleteid kielégítésével, akár sétál a természetben, akár jógázz vagy akár tölts több időt azokkal az emberekkel, akiket szeretsz.

6. Nem vagy hálás

A boldogsággal kapcsolatos leggyakoribb mítosz, amikor azt mondjuk, hogy "Akkor leszek boldog, ha.....". A probléma nem az olyan célok kitűzésével van, mint a fogyás, az előléptetés, a párkeresés vagy a gyerekvállalás, hanem ezek összekapcsolása a boldogsággal. A célok elérése boldogságot hoz, de az érzés nem tart örökké. 

A főbb életesemények nem változtathatják meg az általános elégedettségünket, de a hála igen. Ezért érdemes minden egyes nap gyakorolni a hálát, akár egy hálanapló vezetésével. Minél többet gyakorlod, annál inkább boldogabb maradsz.

7. Hagyod, hogy az érzelmeid irányítsanak

Az elméd egy ragyogó eszköz, amely segíthet az érzelmeid irányításában. Számos gyakorlat, például az ima és a meditáció segíthet megérteni a világot, segítve abban is, hogy megszabadulj minden olyan negatív érzéstől, amely miatt értéktelennek érzed magad. 

A gondolkodásmódodon és a fizikai egészségen végzett munka kiváló kezdet a boldogság megtalálásához. Ha azonban még mindig boldogtalansággal küzdesz, a fenti módszerek ellenére, akkor valószínűleg klinikai depresszióról van szó. Ebben az esetben viszont, nem fogod tudni egyedül kezelni a problémát és a legjobb, ha szakemberhez fordulsz, hogy segítségen megtalálni, mivel tudnád élvezni az életed.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása