12 tipp, amivel mesterien kezelheted a stresszt

2022. augusztus 09. 07:30 - Life Advisor

stresszkezeles_tippek.jpgA tegnapi posztunkban bemutattunk nektek egy TOP 10-es listát az életünkben felbukkanó stresszfaktorokról és azok jelentőségéről, hatásairól az életünkben. Ha még nem olvastad, itt megteheted. Ahogy a tegnapi posztban is említettük, stresszel mindannyian találkozunk az életünk során és mindannyian másképp reagálunk és kezeljük a stresszt. Ebben a posztban 12 olyan tippet hoztunk nektek, amelyek segítségével könnyebben kezelhetővé válik a stressz.

Mivel a stressz mindenkire másképp hat, a legjobb megoldások és stratégiák is némileg egyénre szabottak, ami azt jelenti, hogy nincs tökéletes, mindenkinek megfelelő recept a stresszkezeléshez. A leghatékonyabb módszer kétségkívül az, ha személyre szabott tanácsot kérünk szakembertől, hogy olyan módszer birtokába jussunk, ami a személyiségünkhöz és a mi személyes stresszhelyzetünk megoldásához a legjobban alkalmazkodik. 

Fontos megjegyezni, hogy az, hogy mennyire jól kezeljük a napi stresszt, azt jelzi, hogy mennyire fogjuk jól kezelni az életünket megváltoztató eseményeket.

A következetes, egészséges szokások gyakorlása a stresszkezelés alapja. A stratégiák végrehajtásával nem kell megvárni egy stresszhelyzetet, mivel ez megnehezíti, hogy hatékony legyen, amit csinálunk. 

Szeretek teniszezni, így hozok innen egy példát. Képzeld el, hogy egy tenisz bajnokságon vagy és egyetlen szervára vagy attól, hogy megnyerd a versenyt. Mennyire leszel sikeres, ha nem gyakoroltad a szerválást egészen addig a pillanatig, amikor szükséged van rá? Valószínűleg semennyire, igaz? 

Ugyanez igaz a stresszkezelésre is. Ha megvárod, amíg leginkább stresszes, traumatikus és az életed megváltoztató események megtörténnek, majd megpróbálsz új szokásokat kialakítani, nehezebb lesz elérned a kívánt eredményt. 

Íme 12 tipp arra vonatkozóan, hogyan lehet hatékonyan megbirkózni a stresszel. 

1. Légy tisztában az érzéseiddel

Légy tudatában és engedd meg magadnak, hogy feldolgozd az érzéseid a stresszes esemény körül. Ez a legfontosabb, amivel kezdened kell. 

Mindezek az események komoly érzelmeket válthatnak ki. Ha tisztában vagy ezekkel, megfogod látni a kiutat és így lesz lehetőséged előre lépni. Beszélgess egy barátoddal, írj naplót vagy fess, mindenkinél más működik jobban az érzelmei kifejezésére. 

2. Belső hang

A belső hangunk kritikus eleme annak, hogy hogyan értelmezzük az életünkben lévő stresszt. Mindenképpen tisztázd magadban az érzéseidet, ahogy azt fent írtam is, de ne feledd, hogy növeled a stresszt azzal, ha közben negatív és ítélkező dolgokat mondasz magadnak a helyzetről vagy arról, ahogyan kezeled az adott szituációt.

Dolgozz azon, hogy megállítsd a negatív belső kommenteket. Ehelyett mutass némi empátiát és kedvességet magadnak, motiváld és bátorítsd magad ugyanúgy, ahogy a barátod vagy a szeretteid.

3. Étkezz egészségesen

Az egészséges táplálkozás nemcsak az egészséges immunrendszert támogatja, hanem növeli az energiád és segíthet a kortizolszint szabályozásában is. A stressz során általában olyan ételekre vágyunk, amelyek súlyosbítják a stresszt (cukor, gyorskaják, fagyi). Ehelyett vállasz inkább fehérjében és B-vitaminban gazdag ételeket, amelyek segítik csökkenteni a stresszt és a szorongást.

4.Igyál eleget

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha stresszes vagy, az az, hogy megengeded magadnak, hogy kiszáradj. Ha nem fogyasztunk kellő folyadékot, az már bőven elég ahhoz, hogy szorongást, stresszt, depressziót érezzünk.

5. Próbálj meg eleget aludni

Ez nehezebb, mert ellentétben a hidratáltságunk megőrzésével (amire kényszeríthetjük magunkat) az alvás nem olyan egyszerű, ha sok minden jár a fejünkben. A jobb alvás azzal van összefüggésben, hogy könnyebben kezeljük az érzelmeket és gyorsabban felépülhetünk egy stresszes eseményből. 

6. Mozogj

Rengeteg kutatás támasztja alá a mozgás jótékony hatását, ha a stresszkezelésről van szó. Kimutatták, hogy a testmozgás növeli az endorfinszintünket, javítja az alvásunk minőségét, a hangulatunkat, tisztítja az elménket és segít megbirkózni a stressz negatív hatásaival.

7. Teremts harmonikus környezetet

Nemcsak fizikailag, de az emberi kapcsolataidat tekintve is. Az agyunk olyan, mint egy szivacs. Ha az agyad békés, csendes, szeretetteljes embereknek és környezetnek teszed ki, akkor ezt fogja magába szívni. Ha az ellenkezőjének, akkor pedig pontosan azt. 

8. Korlátok és határok

Fontos tudnod, hogy mit tudsz elviselni a stresszes időkben. A korlátok és a határok meghatározása és az ezekhez való ragaszkodás nagyon fontos.

Nem baj, ha kiállsz magadért és azért, amire szükséged van. Az emberek meg fogják érteni. Ha nem, akkor valószínűleg éppen ez az oka, amiért korlátokat és határokat kell felállítanod.

9. Élj a jelenben

Építs be egy kis tudatosságot a napodba. A tudatosság megváltoztatja az agyunk szerkezetét és aktiválja az agyunk figyelemhez és az érzelmek szabályozásáért felelős területeit.

10. Legyen támogató közösség mögötted

Menj emberek közé. A barátokkal, családdal, teniszcsapattal, bandával vagy egy támogató csoporttal töltött idő újra és újra hatékony eszköze lehet a stresszkezelésnek, mivel elősegíti a bizalom, a biztonság és a kényelem érzését.

11. Tartsd magad a rutinodhoz

Ha tudjuk, hogy mire számíthatunk minden nap, az segít csökkenteni a szorongást és a stresszt. Emellett a rutinok szórakoztatók lehetnek és elősegíthetik a jó általános és fizikai egészséget is.

Végül pedig a legmeglepőbb módja annak, hogy megbirkózz a stresszel: 

12. Találj módot arra, hogy stresszelj

Kissé őrülten hangzik, igaz? Elsőre valószínűleg, de a stressz felkarolása azért fontos, mert az, hogy hogyan érzékeljük a stresszt, meghatározza, hogyan reagálunk rá. 

Próbálj meg különböző hiedelmeket létrehozni a stressz körül. Például úgy tekinteni magadra, mint aki képes kezelni a stresszt, még akkor is, ha tudod, hogy tanulni és fejlődni fogsz ezekből a kihívásokból és egy másik lépésben pedig tekintsd a stresszt az életed normális velejárójának. 

Attól függően, hogy mit mondasz magadnak a stresszes helyzetről, létrehozhatod az úgynevezett stresszoldást. Kiderült, hogy agyunk egy jelentősen stresszes esemény után néhány órán keresztül próbálja újra felépíteni magát. (Hasonlóan, mint amikor újra indítod a számítógéped vagy a telefonod). Ez az újra indítás segít nekünk a dolgok kezelésében, amikor legközelebb valami stresszes történik. 

Emberként bizonyára te is átfogsz élni egy nagy, életed teljesen megváltoztató eseményt. Senki sem tud ezekre teljesen felkészülni, de a fenti tippek könnyebbé és elviselhetővé tehetik az érkező vihart. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása