Íme a TOP 10-es stresszfaktor lista!

2022. augusztus 08. 07:30 - Life Advisor

top_10_stresszfaktor.jpgAz élet stresszfaktorai - amelyektől mindannyian rettegünk és amelyeket mindannyian megtapasztaljuk életünk bizonyos pontján - szakadékba lökik az életünket, megváltoztatva azt, hogy kik vagyunk és hogyan látjuk a továbbiakban a világot. Megvan bennük a potenciál is, hogy végül erősebbé tegyenek minket, ha meg tudjuk tanulni, hogy másképp közelítsük meg a dolgokat. Ebben a posztban a top 10 stresszfaktort gyűjtöttük össze nektek.

Mint tudjuk a stressz az emberi lét normális része, mellesleg egy olyan része az életünknek, amelyről a legtöbben örömmel lemondanának. Vannak, akik hajlamosabbak a stresszre, vannak, akik kevésbé és a stressz minden emberre másképp hat. Vannak, akik rugalmasabbak, míg mások érzékenyebbek és reaktívabbak a stresszre. 

A jó hír az, hogy bár nem tudjuk megváltoztatni a stresszre adott reakcióinkat, a tanulmányok azt mutatják, hogy lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk mennyire vagyunk rugalmasak. 

De mielőtt rátérnénk arra, hogyan javíthatjuk ellenálló képességünket és hogyan tudunk megbirkózni a stresszel, először tudnunk kell, hogy melyek azok a dolgok, amelyek kiváltják mindezt. Íme a TOP 10-es lista a stresszfaktorokról.

1. Egy szerettünk halála

Általánosságban elmondhatjuk, hogy valószínűleg ez a legnehezebb esemény, amelyen egy embernek keresztül kell mennie. Amikor valaki, aki közel áll hozzánk, meghal, számtalan érzelmet érezhetünk és nehezen találhatjuk meg a helyünket a világban anélkül, hogy az illető továbbra is életünk része lenne. 

A gyász bonyolult folyamat, amelyet mindenki másképp dolgoz fel. Ahhoz, hogy megküzdjünk egy szerettünk halálával, türelmet, megértést és együttérzést kell tanúsítanunk magunk iránt. 

2. A házasság felbomlása vagy a szakítás

A válás pszichológiailag több okból is traumatikus lehet, sok embert sokkol, tehetetlennek érzik magukat, árulást, zavartságot és szívfájdalmat éreznek. Hasonlóan egy szerettünk elvesztéséhez, az identitásunk helyreállítása ijesztőnek fog tűnni.

3. Költözés, új otthon vásárlása vagy a jelenlegi otthonunk eladása

A költözés pénzügyi költségeitől kezdve a hitel terhének vállalásán át az ismeretlen környezetben való tartózkodásig még a legnyugodtabb emberek számára is stresszt okoz. Olyannyira, hogy az emberek 40%-a azt mondja, hogy a házvásárlás a modern élet legstresszesebb eseménye. 

4. Súlyos betegség

Ez az életet megváltoztató esemény számos kihívást jelentő módon hathat ránk. A megélhetési képességünk az a mód, ahogyan hozzászoktunk ahhoz, hogy a társadalom részei legyünk, hirtelen megkérdőjeleződhet, nem is beszélve a jövővel kapcsolatos bizonytalanságról és arról a kényelmetlenségről, hogy másoktól függünk a segítség és a csökkent szabadság miatt. 

5. A munkahely elvesztése

Egy munkahely elvesztése olyan érzés lehet, mintha elveszítenénk identitásunk nagy részét, különösen a mai világban, amikor is az első kérdés, amit feltesznek neked, amikor találkozol valakivel, hogy "Mivel foglalkozol?".

A munkahely elvesztése hatással van arra, hogy képesek vagyunk-e gondoskodni magunkról vagy a családunkról. Bizonytalanságot teremt a jövőt illetően és fokozhatja az általános bizonytalanság érzést. 

6. Házasság

Akár pozitív stresszként is tekinthetnénk rá, hiszen a házasság jó dolog, de sokak számára kihívást jelenthet, hogy megtanuljunk valaki mással élni és megszokni, hogy mit jelent egy házaspár tagjának lenni, beleértve a megnövekedett elvárásokat és felelősséget is.

7. Pénzügyi kötelezettségek és pénzzel kapcsolatos döntések

Ha több pénzügyi terhet magunkra veszünk vagy nagy döntéseket hozunk a pénzzel kapcsolatban, az kihasználja a legnagyobb bizonytalanságainkat és félelmeinket, például a szűkösség, szegénység és az önértékelés lényegét, jelentését. 

Ezenkívül az anyagi nehézségek és a nyomás, hogy lépést tarts a pénzügyi kötelezettségeiddel, szinte bármely embert képes ébren tartani az éjszaka.

8. Nyugdíjba vonulás

A nyugdíjba vonulás a másik akár pozitívnak is nevezhető stresszfaktor, abban az érzelemben, hogy sokan közülünk egész életünkben erre a pillanatra vártunk. Azok számára, akik így vannak ezzel, ez az esemény jelentős változást és új identitást jelent. Ugyanakkor ijesztő is lehet rádöbbenni, hogy az életed második felében vagy már.

9. Idős vagy beteg családtag gondozása

Ez nemcsak fizikailag és érzelmileg kimerítő, hanem az emberre háruló terhek is hatalmasak. Mivel néha éjjel-nappal jelentősen megnő a felelősségünk, sok gondozó nem képes megfelelően gondoskodni saját magáról, nyitva hagyva az ajtót számos saját fizikai és érzelmi probléma előtt.

10. Traumás élmény

Természeti katasztrófa, gyilkosság, rablás, erőszak, elég sok minden tartozik a "traumás élmények közé", de úgy tűnik, hogy a stressz ezekben a helyzetekben a tehetetlenség érzésében gyökerezik.

A holnapi posztban pedig érkezik 12 tipp a hatékony stresszkezelésre. Figyeld a blogot! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása