5 önszabotáló minta, ami miatt megrekedsz az életben

2022. április 28. 07:30 - Life Advisor

szabotalo_minta.jpgOlyan világban élünk, ahol mindenki másra mutogatunk, kivéve magunkra, amikor a terveink összeomlanak vagy az elvárásaink nem teljesülnek. Megkérdezted már magadtól, hogy mi van, ha a körülmények helyett, mi magunk vagyunk önmagunk legfélelmetesebb ellensége? Leggyakrabban saját problémáink áldozatává tesszük magunkat. Például "Nem tudok munkahelyet szerezni, mert a világjárvány térde kényszerítette a világot". Ez nem teljesen abszurd, de nem is 100%ában igaz. Léteznek munkahelyek? Egyértelműen. Még mindig tart a járvány? Mondhatjuk. Nehéz az álláskeresés? Kétségtelenül. Ebben a posztban 5 olyan önszabotáló mintát mutatunk be nektek, amelyek miatt megrekedhettek az életben.

Íme egy érdekes megfigyelés: gyakran a körülmények, amelyekkel szembesülünk, elviselhetetlenebbé tehetik a helyzetet, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt nem teljesítjük a céljainkat. Azért nem érjük el a céljainkat, mert úgy döntünk, hogy nem engedjük meg magunknak ezen célok elérését. Ez a döntés lehet tudatos vagy tudatalatti jellegű.

Ennek megértése lehetőséget ad arra, hogy megtanuljuk, hogyan térjünk ki a saját utunkból és megengedjük maguknak, hogy elkezdjük azt a folyamatot, amiről azt hittük, hogy elérhetetlen. Mindezek ellenére felmerül egy nagy kérdés: hogyan tegyük meg mindezt? Kezdjük azzal, hogy leküzdjük a lenti 5 önszabotáló mintát.

1. önszabotáló minta: Mindenki mást önmagad elé helyezel

Valahányszor mások szükségleteit a sajátod elé helyezed, előfordulhat, hogy mások szükségleteit indokként használod arra, hogy ne teljesítsd a saját vágyaid, álmaid. 

Ha úgy viselkedsz, mintha mártír lennél, tudatalattid működésbe lép és meggyőzi egész lényedet, hogy a te időd és céljaid nem olyan fontosak, mint mindenki másé.

Ezekután minden okod megvan arra, hogy hamisan azt hidd, pontosan ott kell maradnod, ahol most vagy.

2. önszabotáló minta: Túlgondolod a meglévő lehetőségeid

Minél több lehetőség áll a rendelkezésedre, annál inkább felerősödik a választás paradoxona. Értelemszerűen minél több választási lehetőség áll a rendelkezésünkre, annál nehezebben tudunk dönteni.

Amíg nem hozunk határozott, megalapozott döntést, egyszerűen túlgondolkodók vagyunk, nem pedig cselekvők. Bármely lehetőség elvezethet bennünket a célunkig, de ha mindegyiket megvizsgáljuk majd újra és újra megvizsgáljuk, akkor csak annyit teszünk, hogy elvesztegetjük az időnket.

3. önszabotáló minta: Olyan vagy, mint Pató Pál

Ahelyett, hogy azonnal kirángatnád a lusta segged az ágyból és elszakadnál a Facebooktól, Netflixtől stb. meggyőződ magad, hogy ráérsz "majd holnap" elkezdeni, hiszen soha nincs késő. 

Azonban mielőtt észreveszed, az idő ellened fog dolgozni és arra ébredsz, hogy semmit nem tettél meg a céljaid és álmaid elérésének érdekében. Továbbra is csak vegetálsz és éldegélsz, ahelyett, hogy élnél.

4. önszabotáló minta: Nem tudsz választani

Vagy választasz, de továbbra is minden rendelkezésre álló lehetőséget felkutatsz.

Minden másodperc, amelyet a választás körüli manőverezéssel töltesz, egy másodperc, amelyet elvesztegetsz attól a cselekvéstől, amely valóban közelebb vihet ahhoz, ahol lenni szeretnél. 

Ha nem választasz semmilyen utat, egy dologban biztos lehetsz: továbbra is ott maradsz, ahol most vagy.

5. önszabotáló minta: Megérted a "hogyan"-t, de mégis ellene dolgozol

Ahelyett, hogy követnéd azt az ütemtervet, amely egyértelműen elvezet az elérni kívánt célhoz, az ellenkező irányba mész. 

Hamis meggyőződéseid vannak arról, hogy miért nem nagy dolog egy tábla csoki nassolása, miközben szüntelenül fogyni akarsz.

Kifogásokat keresel, hogy miért nem baj, ha "majd holnap" frissíted az önéletrajzod és jelentkezel egy állásra, pedig már egy hete halogatod mindezt.

Valami hibásan működik benned és ezt orvosolni kell. Ellenkező esetben hátralévő életedben mindig csak körbe-körbe mész majd.

A fenti viselkedések visszatartanak minket attól, hogy felfedezzük teljes potenciálunkat és ezáltal elérjük céljainkat. Olyannyira, hogy nem is tekintünk rájuk akadályként. 

Ahogy azonban egyre jobban belátjuk, hogyan működnek ezek az akadályok és hogyan épülnek bele az életünkbe, lehetőségünk nyílik új, előnyösebb lépések megtételére és így leküzdhetjük őket.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása