4 tipp, amivel rendezheted az elmédben lévő káoszt

2022. március 07. 09:05 - Life Advisor

gondolatok.jpgAz elménk sosem áll meg. A kutatások szerint egy ember naponta megközelítőleg 60.000 gondolatot generál. Ez azóriási szám megcáfolhatatlan következménye társadalmunk megszállott igényének, hogy elfoglaltnak tűnjünk. Sok gondolatunk persze nem produktív és nagyon keveset teszünk azért, hogy az elmén tevékenységét szabályozzuk. Ehelyett inkább megengedjük, hogy az elménk üldözze a jövőt vagy épp, hogy a múltban ragadjon. Ennek szellemében tehát úgy tűnik, hogy az elmén és a gondolataink mindenhova elvisznek minket, kivéve oda, ahol a legfontosabb, azaz a jelen pillanatba. 

Mindannyiunknak megvan az a képessége, hogy a jelenben élhessen, éberebb és tudatosabb legyen. A kihívás az, hogy az elménket rávegyük arra, hogy megálljon. Az elme ugyanis hajlamos elkalandozni a jelenből, de a Mindfulness gyakorlásával taníthatjuk az elménket.

A Mindfulness segít, hogy a jelenben maradjunk. Ezáltal képesek leszünk befelé figyelni, megfigyelni a légzésünket, amely segítségével pedig valóban érezhetjük a jelen pillanatot. A Mindfulness lényege, hogy itt vagyunk a "most" pillanatában. Egy olyan állapotban, amelyben jobban figyelünk az elménkre, tisztán értjük a gondolatainkat és megtapasztalhatjuk azok lényeges aspektusait. A Mindfulness segít a jelenben tartani az amúgy elkalandozásra hajlamos elménket, megszabadít minket a legkülönbözőbb érzelmi poggyászok cipelésétől és kiegyensúlyozottabb perspektívát kínál számunkra.

A Mindfulness segítségével azon kapod majd magad, hogy lassabban eszel és valóban megkóstolod az ételt, anélkül, hogy csak habzsolnál. Vagy éppen időt szakítasz egy laza sétára, miközben odafigyelsz a természet adta látnivalókra, hangokra, illatokra.

Íme 4 módszer, amivel megakadályozhatod, hogy a gondolataid össze-vissza rángassanak téged és amelyek segíthetnek éberebbé és tudatosabbá válnod. 

1. Ne engedd meg, hogy az agyad elfoglalt legyen

Az elme szeret elfoglalt lenni. Az aktivitástól és a figyelemelterelésből táplálkozik. Kötelességünk, hogy megtanítsuk, hogyan kell idődről időre elcsendesednie és megpihennie. Amikor úgy érezzük, hogy a figyelmünk elterelődik vagy nem vagyunk teljesen jelen, fókuszunkat és tudatosságunkat helyezzük a légzésünkre. A légzés meditációként való használata lehető teszi számunkra, hogy kapcsolatba léphessünk a bennünk lévő teljességgel. Amikor pedig teljesen jelen vagyunk és teljes tudatossággal átadjuk magunkat a pillanatnak, megtapasztaljuk azt az érzést, amitől egésznek, teljesnek és hiteles önmagunknak érezzük testünket és lelkünket is.

2. Légy semleges, amikor a jelenben vagy

Nehéz lesz úgy a jelenben lenned, ha valami ijesztő, nehéz vagy zavaros dologgal állsz szemben. Az olyan érzelmek, mint a düh vagy bizonytalanság, megzavarhatja az elméd. Ha viszont megengeded magadnak, hogy elfogadással nyiss a kihívásokkal teli pillanatokra, felfog oldódni benned az ellenállás. Mondd azt magadnak, hogy "Kibírom ezt a pillanatot. Nincs mitől félnem." Ezzel képes leszel irányítani a pillanatot, vagyis semlegesen navigálhatsz benne, mert már nem reagálsz az érzelmekre, csak élsz. Ha képes vagy megnyílni a felmerülő kihívások előtt, ahelyett, hogy ellenállnál nekik, könnyebben élhetsz a jelenben.

3. Szemléld az életed

Ha időt szánsz arra, hogy egyszerűen körülnézz magad körül, sokkal többet fogsz látni, mintha azon gondolkoznál, hogy mi legyen a következő lépés. Ezt a szemléletet nagyon egyszerűen gyakorolhatod. Például, ha megállsz a piros lámpánál és észreveszed, hogy mi van az autó ablakán. Vagy amikor kilépsz otthonról és figyeled, hogy mi történik az utcán. Ha egyensúlyba hozod a napi rutinod a munkáddal, házimunkával, ügyintézésekkel, megakadályozod az elmédet abban, hogy robotpilóta üzemmódban működjön, így sokkal élettelibbnek érezheted majd magad.

4. Törekedj a tudatosság emelésére

Gyakran nem tudatos rutinból működünk, egyszerűen csak végig megyünk a mindennapokon. Ám a Mindfulness gyakorlásával képesek vagyunk a jelenben élni az életünket, teljesen tudatosan és éberen. Ha időt szánsz a valódi önmagaddal való kapcsolatteremtésre és annak teljes megélésére, akkor értékelni fogod majd az élet értékes ajándékait.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása