6 egyszerű módszer az öngondoskodás gyakorlására 2022-ben

2022. január 14. 07:30 - Life Advisor

ongondoskodas.jpg2022-t írunk! Készen állsz? Vannak újévi fogadalmaid? Nincsenek? Rendben. Más emberek millióinak sincsenek. Ha lenne 100Ft-om minden hibás elhatározásom után, már nyugdíjba vonulhattam volna. Viszont van legalább egy kívánságlistád 2022-re? A legjobb dolog ebben az, hogy bármikor bővítheted. Az én kívánságlistám egyszerű: a magam és a szeretteim egészségével és boldogságával kezdődik. Ez viszont idén is elgondolkodtatott. Mi a boldogság? Mindenki számára más és valami személyes dolog. Íme egy univerzális kívánságlista. 

 

  • Étel az asztalon
  • Tető a fejünk felett
  • Kiegyensúlyozott alvás
  • Több minőségi idő töltése a családdal
  • Több minőségi idő töltése egyedül
  • Több nevetés
  • Több ölelés
  • Úgy bánni másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak

Ez egy nagyon egyszerű lista, mégis tudom, hogy az olvasók többsége nehezen fogja teljesíteni. Ezt ugyanis öngondoskodásnak hívják. Az embereknek eltérő véleménye van az öngondoskodásról. Vannak, akik megértik ennek fontosságát, mások szerint ehhez önzőnek és engedékenynek kell lenniük. Nem hibáztatom őket, hiszen amikor először szóba került, nekem sem volt fogalmam, mit jelent valójában. Hogy őszinte legyek, azt hittem, a fürdésről, fogmosásról, evésről és alvásról szól az öngondoskodás. Miután felvilágosítottak róla, hogy mi is ez valójában és mit kell tennem ennek elérése érdekében, önzésnek gondoltam az egészet.

Amint viszont elkezdtem alkalmazni az életemben, elkezdtem azon töprengeni, hogyan életem én eddig. Először kicsit önzőnek kell lenned, anélkül, hogy bármit is csinálnál. Valójában RÓLAD szól minden. Mit kell tenned, hogy egészségesebben és boldogabban élj? Meg kellett tanulnom, hogy hogyan nyújthatom a legjobbat magamból másoknak úgy, hogy közben elveszíteném vagy nem tisztelném önmagam.

Íme 6 módszer, amellyel ebben az évben gyakorolhatod az öngondoskodást: 

1. "Igen ember" vagy?

Tanuld meg, hogy ne mondj automatikusan igent a kérésekre, hanem szánj időt arra, hogy először átgondold őket. Ha legbelül nemet mondasz, légy őszinte és mondj nemet. A nap végén mindannyian feláldozhatóak vagyunk. Amikor az életed a végéhez közeledik, senki nem fogja azt mondani, hogy "nagyszerű ember volt, soha senkinek nem mondott neme". A világnak nem lesz vége, ha nemet mondasz valamire vagy valakire. Ha te "igen ember" vagy, akkor ez egy nehéz lecke lesz, de nem lehetetlen.

2. Tanuld meg szeretni a saját társaságod

Erre azért van szükség, mert meg kell ismerned önmagad. Mi tesz boldoggá, szomorúvá, izgatottá? Ez az első két lépés kéz a kézben jár. Végezd el őket és már félúton is leszel az öngondoskodás helyes alkalmazásához.

3. Rendrakás

Bizony. A tiszta íróasztal, szekrény, gardrób, segít kitisztítani az elmédet is. Próbáld ki, felszabadító érzés lesz. Válassz ki egy szobát a házban és menj végig az összes helyiségen. Nemcsak a rend miatt fogod jobban érezni magad, de jó érzéssel tölt majd el, hogy mennyi mindent tudtál felajánlani jótékony célra, ezáltal mennyi embernek segítettél. 

4. Csinálj valamit, amiben jó vagy

Lehet, hogy ez egy hobbi, amivel már jóideje nem is foglalkoztál. Talán tinédzserként verseket írtál, rajzoltál, festettél stb. Bármi is volt, szánj időt arra, hogy újra foglalkozz vele. Megfogsz lepődni, milyen stresszoldó hatása lesz rád.

5. Tarts ebédszünetet

Az egyik legegyszerűbb gyakorlat. Mindannyian hibázunk, ha az íróasztalunknál eszünk vagy éppen miközben az után rohanunk. Fogd meg az ebéded és edd meg a munkahelyedtől távol. Home office? Kellj fel az íróasztaltól, terítsd meg magadnak az étkezőben és ott egyél inkább. Ha ettél, sétálj egy kicsit és szánj időt arra, hogy egy pillanatnyi "én-időt" csempéssz a mindennapjaidba. És jobb, ha tudod, hogy semelyik munkahelyen nem jár fizetés azért, ha végig dolgozod az ebédidőd. 

6. Időről időre helyezd magad az első helyre

Gyújts meg egy gyertyát, vedd meg a kedvenc borod és élvezd az időt. Soha nem késő és osha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy előtérbe helyezd önmagad. Hidd el, ha megteszed, megfogod köszönni. Az érdekesség az, hogy elégedettebb, kipihentebb és boldogabb emberként fogsz élni. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása