10 jele annak, hogy tiszteled önmagad

2021. szeptember 09. 07:30 - Life Advisor

onmagad_tisztelete.jpgÁltalánosságban elmondható, hogy elvárjuk, hogy a körülöttünk lévő emberek tiszteljenek minket. De megkérdezted már valaha magadtól, hogy te tiszteled-e magad? Bízol magadban és abban, aki vagy? Az önbecsülés egészséges szintje önbizalmat ad a határok megalkotásához. Ez azt jelenti, hogy ismered az értékeid és azt, amit képviselsz. Íme a 10 legfontosabb jele annak, hogy tiszteled önmagad.

1. Pozitívan beszélsz önmagadról

Amikor másoknak beszélsz arról, hogy ki vagy, azonnal a saját tulajdonságaidra és ezen belül is a pozitív tulajdonságaidra támaszkodsz. Tisztában vagy azzal, hogy milyen mértékben járulsz hozzá mások életéhez és habozás nélkül el is tudod mondani mindezt.

Ez nem arrogancia. Ez egyszerűen a pozitív és egyedi tulajdonságaid tudatosítása.

2. Te magad vagy az első helyen

Valószínűleg kedves és segítőkész ember vagy, de amikor tiszteletben tartod magad, megérted annak fontosságát, hogy önmagadat tedd az első helyre. 

Tudod, hogy felelősséget kell vállalnod az életedért. Hiszel a saját igényeid és vágyaid kielégítésében. Megérted, hogy az egészséges kapcsolatok akkor jönnek létre, amikor az emberek megtanulják először önmagukat szeretni, mielőtt megszeretnek valaki mást.

3. Tanulsz a kudarcaidból

Ahelyett, hogy minden egyes kudarc után önmagadat hibáztatnád, inkább lehetőségként tekintesz rájuk és tanulsz belőlük. Számodra rendben van, hogy kilépsz a komfortzónádból, mert tudod, hogy a kevésbé bejáratott úton lesznek hibák. 

4. Őszinte érzéseid vannak

Az élet tele van hullámvölgyekkel. Folyamatosan megtapasztaljuk az érzelmeink keveredését, az egyik pillanatban szomorúak vagyunk, míg a másikban felhőtlen a boldogság. Az érzelmek állandó ciklusa nem zavar téged. Valójában minden érzelmet magadévá teszel, anélkül, hogy ítélkezned kellene vagy meg kellene változtatnod őket. 

Őszinte vagy magaddal abban is, hogy mit érzel az adott pillanatban.

5. Időt szánsz önmagad törődésére

Egy dolog azt mondani, hogy szereted önmagad és egészen más dolog megmutatni magadnak, hogy szereted magad. Itt már tettekre van szükség.

Tiszteled magad, ezért időt szánsz arra, hogy törődj magaddal. Ez lehet akár meditáció, lehet a kedvenc ételed elkészítése vagy rendszeresen masszázsra járni. Mindegy, hogy milyen öngondoskodási rutinról van szó, mindenképpen be kell vezetned valamit.

6. Nincs szükséged mások jóváhagyására

Amikor tiszteled önmagad, akkor nincs szükséged arra, hogy mások jóváhagyjanak bármit is az életedben.

Tudod, miért teszel bizonyos lépéseket. Azt teszed, amit a legjobbnak tartasz önmagad és a számodra fontos emberek számára. 

De, amikor az emberek nem értenek egyet azzal, amit csinálsz, akkor kellő önbecsüléssel rendelkezel ahhoz, hogy továbbra is folytasd, amit elkezdtél. 

Ez nem arról szól, hogy figyelmen kívül hagyod mások tanácsait. Örömmel meghallgatod őket és képes vagy változtatni is, ha valóban egyetértesz azzal, amit mondanak. 

De csak akkor változtatsz, ha a változás motivációja tőled származik. Soha nem változol azért, hogy másoknak megfelelj. 

7. Határokat szabsz a kapcsolataidban

A kapcsolatok bonyolultak lehetnek. Néha az egyik partner megpróbál rákényszeríteni valamit a másikra. De veled ezt nem tudják megtenni. Van önbecsülésed.

Amikor tiszteled magad, könnyű lesz határokat szabni a kapcsolataidban. Tudod, mi a fontos számodra. Törődsz a pároddal. Mindkettőtök élete könnyebb lesz azáltal, hogy egyértelműen kommunikáltok arról, hogy mire van szükségetek és hogyan járultok hozzá a kapcsolatotokhoz. 

A határok felállítása magától értetődik, tudod, hogy önmagad szeretetéről és tiszteletéről van szó, amikor határokat állítasz fel.

8. Kidobod a mérgező embereket az életedből

Ahogy a határokat is képes vagy felállítani, tudod, hogy mikor kell valakit kitörölni az életedből és ezt nem komolytalanul teszed. Időt adsz az embereknek, hogy bizonyítsanak neked.

De, ha valaki tiszteletlenül bánik veled és mérgező módon viselkedik, akkor habozás nélkül kivágod az életedből, mert te erős ember vagy.

9. Vannak céljaid és teszel értük

Vannak, akik nehezen tudnak célokat meghatározni, de te nem ilyen vagy.

Tiszteled magad, mélyebben megérted a céljaid. Sőt, a célod nem az önző szükségleteidről szól. Ehelyett olyan célokat határozol meg, amelyek mások életéhez IS hozzájárulnak.

10. Kiállsz olyanok mellett, akik kevésbé szerencsések, mint te

Az önbecsülés sokkal többről szól, mint a saját igényeink kielégítése. Amikor tiszteled magad, elkezded megbecsülni és megérteni, hogy mások is megérdemlik a tiszteletet. Sokkal könnyebben tisztelsz másokat, jobban ráhangolódsz más emberek kihívásaira és segíteni akarsz másoknak. Kiállsz olyanok mellett, akik kevésbé szerencsések hozzád képest. 

Amikor az önbecsülés helyéről teszed mind ezt, akkor mások lábtörlőjéből átállsz egy célorientált emberré, aki egyszerűen mások szolgálatába akar lépni. A legjobb az, hogy vigyázol a saját igényeidre, miközben értékes hozzájárulást nyújtasz mások életéhez is.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása