Fejleszteni szeretnéd önmagad? Kezdd ezzel a 14 tippel!

2021. július 16. 11:27 - Life Advisor

onfejlesztes_14_tipp.jpgMindannyiunknak van elképzelése arról, hogyan akarjuk élni az életünket. Sejtjük az ideális önmagunkat, az ideális otthont, az ideális karriert. De néhányunk számára szinte elképzelhetetlennek tűnik ennek a jövőképnek az elérése. Végül hagyjuk, hogy a kis apróságoktól kezdve az óriási, hosszútávú zavaró tényezők akadályokat gördítsenek elénk, amíg el nem veszítünk mindent, amit el akartunk volna érni. Amikor végre rájössz, hogy letértél az utadról, az első lépés az, hogy elkezdj komolyan foglalkozni az önfejlesztéssel. Íme 14 módszer, amit felhasználhatsz.

1. Ragadj ki egy kis részt a napodból és csak élvezd

Az életnek nem mindig arról kell szólnia, hogy minden menetrendszerűen haladjon, hogy eljuss a következő találkozóra és ellenőrizd, hogy mit is kell még megtenned. 

Ez okoz ugyanis kiégést és alacsony produktivitást. Fontos, hogy megadd magadnak a lehetőséget, hogy naponta néhány perce vagy órát csak az élet élvezetével töltsd.

Keresd meg azokat a pillanatokat, a naplementét, a nevetést, a mosolyt, a véletlenszerű telefonhívásokat stb. Ez az, aminek élsz : lehetőségek arra, hogy emlékezz rá, milyen nagyszerű élni.

2. Engedd el a haragot

A harag bennünk van. Mindannyian csináljuk. Haragszunk valaki, valamiért, talán egy régi barátra, egy idegesítő rokonra vagy a párunkra.

Elárulok egy nagy titkot : nem éri meg! A neheztelés és a harag annyi mentális energiát szív el tőled, ami pont elég ahhoz, hogy megakadályozzon a fejlődésedben. Engedd el, bocsáss meg és menj tovább. 

3. Zárd ki a negativitást

A negativitás villámcsapás szerűen megcsaphatja a fejünket. Az egyik pillanatban elégedettek vagyunk a napunkkal, a következő pillanatban pedig féltékenységet, önsajnálatot és neheztelést érzel. 

Amit érzed, hogy a negatív gondolatok becsúsznak, tanulj meg hátra lépni egy lépést és kérdezd meg magadtól, hogy valóban szükséged van-e ezekre a gondolatokra az életben. A válasz szinte mindig : nem.

4. A cinikus hozzáállás megszüntetése

Tudod, milyen hozzáállásról beszélek ugye? A mérgező fajtáról, amely felesleges negatívitással elűzi a környezetedből az embereket. 

Dobd el ezt a hozzáállást és legyél kevésbé cinikusabb. Az emberek nemcsak jobban fognak kedvelni, de boldogabbak is lesznek, ha ezt megteszik. 

5. Kezd a napod előző este

Amikor felébredsz az utolsó dolog, amit meg kell tenned, hogy összeállítasz egy mentális listát a ma elvégzendő feladataidról. Ezzel az egész reggeled elfogod pazarolni, mert nincs megfelelő gondolkodásmódod, rögtön azután, hogy kikeltél az ágyból. 

De ha előző este elkészíted ezt a listát, akkor reggel csak annyit kell tenned, hogy előveszed és átnézed, majd pedig cselekszel.

6. Szeresd önmagad

Sokszor előfordul, hogy másnak kell lennünk, hogy előrébb jussunk az életben. De olyas valakinek tettetni magunkat, akik nem vagyunk és folyamatosan egy teljesen más maszkot viselni, teljesen elrejtheti kik is vagyunk valójában.

Ha pedig nem tudod ki is vagy, nem fogod tudni szeretni önmagad. Fedezd fel az igazi önvalód és ragaszkodj hozzá. Lehet, hogy ez nem mindig a legjobb megjelenést jelenti, de ha ismered és szereted magad, akkor nem lesz gond.

7. Napi rutin készítése

Szükségünk van a rutinra. A legeredményesebb emberek rutinjai irányítják őket az ébredés pillanatától a lefekvésig. Minél jobban kezedben tartod az életed, annál többet érhetsz el és annál boldogabb leszel. Az életed irányítása stabilitást és mentális egészséget fog adni számodra.

8. Ne rejtsd el az érzelmeid és ne is rangsorold őket

Tiszteletben kell tartanod az érzelmeidet. Ha szomorú vagy, sírj, ha ideges vagy ordíts!

De ne felejtsd el, hogy az érzelmeid gyakran elfedik az ítélőképességedet és összezavarhatják azt, amit ténynek és fikciónak gondolsz. 

Az, hogy érzel valamit, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az az érzés helyes.

9. Nőj fel!

Gyerekként a szüleinknek kell belépni és azt mondani, hogy "Nincs több fagyi" vagy "Nincs több tévé". De felnőttként meg kell tanulnunk ezeket a dolgokat magunknak mondani.

Ha nem nővünk fel és nem adunk magunknak olyan szabályokat, amelyeket be kell tartanunk, az életünk darabokra esik. 

10. Becsülj meg mindent

Fontos, hogy hébe-hóba megálljunk egy kicsit és kívülről szemlélve az életünket azt mondjuk : köszönöm!

Becsülj meg mindent és mindenkit, aki az életedben van és akkor visszatérhetsz arra, hogy még többet érj el.

11. Csökkentsd a stresszt

Ha az életed mindig csak munka, munka és munka, akkor nincs időd játszani. 

Dolgoznod kell a stressz mennyiségének csökkentésén és ennek a leggyorsabb módja a nevetés, a tényleges szórakozás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. 

Olyan sok ember koncentrál a munkájára és a felelősségére, hogy elfelejtik, hogy az élet csodálatos dolgokkal van tele. Mindannyian üldözünk valamit, de mi lenne, ha az a dolog, amit kergetünk, szórakoztató lenne?

Mennyivel jobb lenne az élet, ha több időt szánnál a szórakozásra? Keményen dolgozhatsz ez tény, de keményen játszhatsz is. A nevetés és a szórakozás csökkenti a stresszt és sokkal élvezetesebbé tesz az életet.

12. Hagyd abba az önbíráskodást

Kezdjünk egy nyilvánvaló problémával : sok időt töltesz azzal, hogy elítéld magad és nem töltesz elég időt azzal, hogy szép dolgokat mondj magadról.

Lehet, hogy önmegsemmisítő humort alkalmazol és gúnyolod magad mások előtt, hogy ők ne gúnyolódjanak rajtad. Lehet, hogy rosszat mondasz magadról, hogy mások azt gondolják, hogy te is szarul vagy és minden ilyen viselkedés során rosszabbul is fogod érezni magad. 

Valójában ez nem vicc. Nagyon jó nevetni magadon, amikor valami butaságot csinálsz, viszont nevetni azért, hogy lekicsinyítsd magad, azért, hogy mások ne sérüljenek, botrányos cselekvés.

Senkinek sem segít, főleg neked nem. Annak érdekében, hogy ne tedd ezt magaddal, kezdj el figyelni arra, mit mondasz magadnak. Önmagad hibáztatod, ha nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy szeretnéd? Mindig azt mondod magadnak, hogy nem vagy elég okos, csinos vagy elég jó? 

Ezek a gondolatok ártalmatlannak tűnhetnek, de megerősítik azt a gondolatot, hogy nem szereted magad és ha önmagad nem szereted, más embereket sem fogsz tudni kedvelni, szeretni.

13. Ne ítélkezz mások felett

Bár sok időt tölthetünk önmagunk megítélésével, még többet tölthetünk azzal, hogy másokat megítéljünk. Ez azt jelenti, hogy arra pazaroljuk az energiánkat, hogy más emberek életéről gondolkodjunk a sajátunk helyett. Ez az ítélet!

Ha ránézel valaki és úgy gondolod, hogy jobb autót kellene vezetnie, vagy jobb munkára lenne szüksége, akkor azt sugallod, hogy tudod, mi a legjobb az adott személy számára. 

Az irónia az, hogy te nem is adsz magadnak időt arra, hogy megnézd számodra mi lenne a legjobb. Így honnan tudnád, hogy másnak mi a legjobb?

Néha félelemből ítélkezünk, először lövünk, még mielőtt valakinek esélye lenne megítélnie minket. Néha azért ítélünk meg embereket, mert féltékenyek vagyunk rájuk és nem akarjuk, hogy jól járjanak az életben, ha nekünk sem elég jó az életünk. Néha észrevétlenül ítélkezünk, néha szándékosan.

Nagyon csúszós talaj mindez és egyébként felesleges és működésképtelen. De ezt már tudod.

14. Találd meg a szenvedélyed

A szenvedély megtalálása nem olyan nehéz, mint gondolod. Ehhez csak egy csendes elme és figyelem szükséges arra, hogy miben vagy jó és mit szeretsz csinálni. Vannak, akik imádnak olyan dolgokat csinálni, mint mondjuk énekelni, de ez nem jó. 

Ez nem teszi őket kevésbé szenvedélyessé, de azt jelenti, hogy valószínűleg nem fogják a legtöbbet kihozni az életükből, inkább harcolnak ellene. 

Vannak, akik segítenek az embernek megismerni a zenét és imádják ezt csinálni. Így lesz tökéletes a szenvedélyük. Próbáld meg megnézni a saját életed, hogy a szenvedélyed összhangban áll-e azzal, amiben jó vagy és amit szeretsz csinálni. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása