7 szokás, amely felesleges stresszt okoz a reggeli rutinodban

2021. május 22. 12:25 - Life Advisor

reggeli_rutin_stressz.jpgLehet, hogy évek óta ugyanazt a reggeli rutint alkalmazod, lehet, hogy minden napod másként indítod. Akár koránkelő, akár éjszakai bagoly vagy, az, ahogyan a reggeledet töltöd hatással lehet a napodra sőt, a pszichés jólétedre is. A mentális egészséget támogató reggeli rutin első lépése az, hogy elengedj minden olyan szokást, amely növeli a stresszt az életedben. Ebben a posztban 7 olyan szokást mutatunk be, amelyek felesleges stresszt okozhatnak, így jobb elkerülni őket.

1. Nem készülsz fel előre az adott napra

A reggeli stressz megelőzésének legjobb módja az előző esti tervezés. Készítsd ki előző nap a ruháid, döntsd el, hogy mit fogsz reggelizni stb. Ez különösen azoknak fontos, akik nem igazán koránkelők. Az előre gondolkodás és tervezés megakadályozhatja azt is, hogy kimerülj a döntéshozatalokban. 

2. Nem alszol eleget

Sokan esküsznek arra, hogy a koránkelés remek dolog, hiszen így tudnak meditálni, edzeni, még mielőtt a munkanapjuk elkezdődne. Mindez azonban nehéz lehet, ha emiatt nem alszol eleget.

Az elégtelen alvás lendületbe hozza a szimpatikus idegredszert, ami azt jelenti, hogy a szív gyorsabban ver és a dolgokat stresszesebbnek és leterhelőbbnek érezzük, mint amilyenek valójában. A felnőtteknek átlagosan 7-9 óra alvásra van szükségük.

3. Azonnal kávét iszol

Kávét inni rögtön ébredés után nem túl okos dolog, mert el kellene kerülni a kortizol gyarapodását. Ez az a hormon, ami felszabadul, amikor stresszben vagyunk. A kortizolnak is cirkadián ritmusa van, a legmagasabb szint 30-40 perccel az ébredés után jelentkezik. Ha pedig olyan szokásokat alakítunk ki, amelyek az amúgy is megemelkedett kortizolszintet még inkább emelik, akkor ezek bizony hozzájárulnak a stresszhez kapcsolódó tünetek kialakulásához, mint a fokozott pulzusszám és a szorongás érzése. A reggeli kávét tehát érdemesebb később elfogyasztani.

4. Kihagyod a reggelit / Egészségtelen reggelit eszel

A reggelit akkor sem szabad kihagyni, ha esetleg böjtölsz vagy diétázol. Minden alkalommal, amikor kihagyod a reggelit, sokkal hamarabb leszel éhes és bármikor is következzen be a következő étkezés sokkal többet fogsz enni, mint kellene és felesleges stressznek teszed ki magad. 

Nemcsak a reggeli kihagyása okoz felesleges stresszt, ugyanilyen rossz szokás ha magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételekkel indítod a napod.

5. Nem beszéled meg a reggeli rutinod a családoddal, pároddal, lakótársaddal

Ha valaki mással élsz együtt, akkor annak a bizonyos személynek is ismernie kell és meg is kell értenie a te reggeli rutinod. Beszéletek róla és ismertesd a reggeli rutinod. Ha gyerekeid vannak, akkor előző este tervezzétek meg a napotok, hogy a reggeli rutin ne teremtsen több stresszt számotokra.

6. Nem csinálsz semmi olyat reggelente, ami örömöt okozna neked

A reggeli rutinnak nem kell beszürkülnie és unalmasnak lennie. Készítsd el a saját lejátszási listád a kedvenc dalaiddal, amelyre mondjuk táncolhatsz reggel, vagy olvass egy kicsit a kedvenc könyvedből, esetleg szánj időt meditációra, amely abban is segíthet, hogy nyugodtabbnak érezd magad reggel. 

Mások edzenek, leírják a gondolataikat a naplójukba vagy éppen a hobbijukkal foglalkoznak. 

Egy másik módszer arra, hogy az öröm pillanatait behozzuk a reggelekbe, a hála. Írj fel 5 dolgot reggel, majd 5 dolgot este, amiért hálás vagy az életedben.

7. Egyből a mobilodhoz nyúlsz

Természetesnek tűnik, ha reggel megnézzük az emailjeinket, a közösségi média felületeket vagy éppen híreket olvasunk. Ezek egyike sem hangol minket azonban sikerre. Gondolj bele, ha azzal kezded a napod, hogy hol milyen gyilkosság történt, milyen baleset vagy, hogy épp hányan haltak meg az országban vagy a világban egy nap alatt koronavírusban, akkor kizárt, hogy harmonikus és boldog reggeled legyen. Ezért jobb először felébredni, mielőtt hagynád, hogy a világ hírei elmossák a napod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

6 komment
süti beállítások módosítása