Így szerezz tartós lendületet a változáshoz

2021. május 03. 09:00 - Life Advisor

valtozas_tartosan.pngA változás általában nehéz, de amikor arra törekszünk, hogy gyorsan megváltoztassuk az életünket és tartóssá tegyük a változással járó élethelyzetet, akkor bizony vannak olyan konkrét cselekedetek, amelyeket megtehetünk, hogy növeljük a siker esélyét. Ami a leggyorsabban adja a legnagyobb lendületet, az a kis győzelmek megünneplése minden egyes lépésnél, amelyet a tartós változás felé teszel. Íme mit kell tenned.

1.Dönts!

Lehet, hogy egyszerűen hangzik, de nem mindig egyszerű megcsinálni. Hányszor szerettél volna megváltoztatni valamit az életedben, miközben azt mondtad, hogy még nem állsz készen? Vagy talán elhalasztottad a változtatások elvégzését egy jövőbeni dátumig, amely gyorsabban eljött, mint vártad?

A döntés meghozatala nem tárgyalható. Egy visszavonhatatlan választás ez, amelynek elkötelezed magad. Ez az elkötelezettség különbözteti meg az ideiglenes és a tartós változást. Minden alkalommal újra és újra meg kell hoznod a döntést, amikor feladnád vagy megállnál. 

Ez az egyik legfontosabb és leghatékonyabb készség, amelyet megtanulsz megvalósítani az életedben. Ha pedig kihasználod, akkor minden eddiginél gyorsabban fogsz tudni változásokat létrehozni.

2. Változtass a környezeteden

Nagyon nehéz megengedni magunknak, hogy máshogy cselekedjünk, miközben a megszokott környezetben élünk. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen meg kell szabadulnod a jelenlegi környezetedtől. Viszont két kérdést mindenképpen tisztáznod kell : 

  • Melyek azok a dolgok a környezetemben, amelyek támogatják azt a változást, amit szeretnék?
  • Melyek azok a dolgok a környezetemben, amelyek akadályozzák azt a változást, amit szeretnék?

Ha felteszed ezeket a kérdéseket és becsületesen választ adsz magadnak, akkor lehet megfog majd lepni, hogy mit is kell megváltoztatnod a környezetedben, hogy megfeleljen az új igényeidnek. Lehet, hogy szükséged lesz egy új szobanövényre vagy csak arra, hogy minden este lefekvés előtt elmosogass. Talán új doboza van szükséged a piperecikkeid renden tartásához vagy lehet, hogy utálod a kanapéd és ki kellene cserélned. Bármi is legyen az, ha beazonosítod, akkor közelebb kerülhetsz a tartós változáshoz.

3. Változtass a szokásaidon

Most, hogy foglalkoztál a gondolkodásmódoddal és a környezeteddel, ideje megvizsgálnod a viselkedésed. Mindezek ugyanis egymással összehangoltan működnek a változás létrehozásának érdekében. 

A szokások megváltoztatásakor tisztában kell lenned azzal, amit csinálsz. Ki kell kapcsolnod a robotpilotát és szándékosan neked kell döntened. Lehet, hogy egyszerre csak egy szokást kell megváltoztatnod, de az is megeshet, hogy radikális változásra lesz szükség. Ehhez persze szükség lesz a folyamat és a változás iránti elkötelezettségedre. Minden alkalommal, amikor azt a magatartást és szokást választod, amelyet az életeddel kifejezni szeretnél, lendületet kapsz a tovább lépéshez.

4. Felejtsd el a kifogásokat

Ez az egyik legfontosabb szabotáló magatartás, amely kisiklathatja az előrehaladásod, ha nem vagy elég óvatos. A kifogások nem azt mondják, hogy dobj el mindent, amiért eddig dolgoztál. A kifogások azt mondják, hogy törd meg az elkötelezettséged. Ezzel viszont az a baj, hogyha nem teljesíted a magad iránti elkötelezettségedet, nehéz lesz visszatérni a változáshoz szükséges magatartáshoz.

Mindig lesz okod visszalépni és meghátrálni. Traumák, félelmek és nehéz időszakok jelennek meg és érezheted úgy, hogy érdemes lenne visszatérni a komfortzónádba. Ne tedd! Ha nem tanulod meg, hogyan tartsd be az új változáshoz szükséges normákat, amikor a dolgok nehezednek, akkor nem válnak a részeddé és nem fogsz tudni a következő szintre lépni. Tartsd magad a meghozott döntéshez és kötelezd el magad az életed új változata mellett.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása