Így méregtelenítsd az elméd befelé fordulással

2021. április 16. 07:30 - Life Advisor

befele_fordulas_elme.jpgAmikor zűrzavar uralkodik el bennünk a pszichénk megpróbálja biztosítani, hogy a felmerült kellemetlenségek enyhüljenek. Mindez általában egy cselekmény mentális elképzelésével és lejátszásával valósul meg. Sajnos az idő nagy részében pesszimista vagy a legrosszabb esetek forgatókönyveit vizualizáljuk annak érdekében, hogy biztosra menjünk. De most gondold át, milyen történetet mondasz el magadnak válaszként erre a zűrzavarra. Egy ijesztő történet lejátszása nem túl előnyös dolog. Fontos megjegyezni, hogy az ismeretlen még felfedezésre vár. Tégy egy lépést hátra, számolj el ötig és hozd meg azt a döntés, hogy a belső hangodra koncentrálsz és azokra a dolgokra, amelyek inkább boldoggá tesznek.

Befelé fordulás - Mi ez és hogyan segíthet?

A befelé fordulás és a kívülről szemlélés két külön módszer a figyelmünk fenntartására. Az elmúlt két évtized során a befelé fordulás a saját magunkkal való törődés fontos aspektusává vált. Ez egy módszer a gondolataid és az érzéseid elemzésére és arra, hogy jobban figyelj rájuk. Amikor a testedre hangolódsz és figyelemmel kíséred a reakcióidat, akkor a befelé fordulást valósítod meg.

Alapvetően a cél az, hogy megtanítsd az érzékeid a külső ingerek figyelmen kívül hagyására. Ez segíthet megnyugodni és önmagadra koncentrálni. Mivel kevésbé függsz a külsőségektől s a verbális kommunikációtól a befelé fordulás eleinte kínosnak vagy kényelmetlennek tűnhet.

Minél többet gyakorlod annál jobban válik a belső világod biztonságosabbá és ismertebbé, ami segít a negatív helyzetek leküzdésében. A legtöbben viszont nem így éljük a felnőtt életünket. Ehelyett vigasztalást, megerősítést és békét keresünk a külvilág felé.

Elfelejtettük, hogyan ismerjük fel és oldjuk meg boldogtalanságunkat

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbbünk ilyen vagy olyan módon összezavarodik. Folyamatosan túl sok feladatot végzünk, kimerítjük magunkat és elhanyagoljuk a belső életünket, amely a legtöbb harmóniát, élvezet és boldogságot hozhatja számunkra.

Természetesen a legtöbben képesek vagyunk befelé fordulni. Gyerekkorban ez sokkal könnyebben ment. Élveztük például megkóstolni az ételeket és örömmel ízlelgettük kedvenc ételeinket. Sokkal könnyebben merültünk mély álomba, élveztünk egy ismerős dalt, a napsütést vagy szántunk egy-egy pillanatot ábrándozásra.

Valószínűleg akkoriban már jobban tudatában voltál érdeklődésednek és az ellenszenveidnek is annak alapján, hogy mi tetszett neked és pontosan megtudtad határozni, mi árt neked. Feldolgoztad a fájdalmaid, mielőtt tovább léptél. 

Sajnos a bizonyítékok arra utalnak, hogy felnőttként remek érzékünk van ahhoz, hogy eltereljük a figyelmünket a belső hangunkról. Ehelyett a mindennapi zavaró tényezők, összetett kapcsolatok, fájdalmas tapasztalatok és rossz megküzdési magatartás fogságába esünk, megszakítva azt az erős köteléket, amelyet valaha az alapvető érzelmeinkkel ápoltunk. 

Íme néhány gyakorlati tipp, amelyek segítenek befelé fordulni és "méregteleníteni" az elméd

1. Légy kedves önmagaddal és másokkal

Ezzel teszed a legjobbat. Amikor ingerültnek és túlterheltnek érzed magad, figyelj arra, amit csinálsz és amit gondolsz. Amikor jobban tudatában vagy annak, hogy mi okozza ezt az érzést az életedben, például a járványtól való félelem, akkor megadod magadnak azt a képességet, hogy átgondoltan reagálj. Koncentrálj valamire, ami neked és másoknak is jó érzést kölcsönöz.

2. Korlátozd a médiafogyasztásod 

Fontos, hogy lépést tartsunk az aktuális eseményekkel. A naprakészségnek is van azonban egy egészséges határa. Ha órákat töltesz a közösségi média olvasásával, az nem segít abban, hogy jobban érezd magad. Valójában csak jobban túlterheled magad és szorongani fogsz. Ennek eredményeként válj tudatos és figyelmed média felhasználóvá. Tervezd meg, hogy csak a pozitív hírekre kattintasz online és korlátozd a médiafogyasztásod ésszerű keretek között.

3. Lépj ki a bénító elemzésekből

A pánikba esett gondolatok áramának megállítása rendkívül nehéz lehet. Hagyd abba, amit csinálsz és szabadítsd ki a tested az "elemzési bénulásból". Sétálj, biciklizz, táncolj, ugrálj, mozogj!

4. Szeresd a tested

Nagyon könnyű táplálni az ideges érzelmeinket azáltal, hogy rossz minőségű ételeket és alkoholt fogyasztunk. Ha ezzel próbáljuk elkerülni a zavartságot szinte biztos, hogy stresszesebbnek érezzük majd magunkat. Tehát amennyire csak lehet, gyakorold az öngondoskodást, tiszteld és szeresd a tested. 

5. Ápold a belső világod

Egyszerűen csak koncentrálj arra, ami boldoggá tesz. Ez a módja annak, hogy jobban érezd magad. Nézz ki magadnak valami olyan programot, amelyben kényelmesen érzed magad és nem aggódsz. Hívd fel a párod és beszélgessetek. Táncolj olyan zenére, ami boldoggá tesz. Fontold meg, hogy elvégzel egy-két online tanfolyamot vagy olvass el egy jó kis könyvet. 

Tölts időt a szabadban, hozd ki a legtöbbet az aktív társas kapcsolataidból és próbálj meg meditálni is, amennyire csak tudsz.

A meditáció megkönnyíti a nehéz időszakokat és segít, hogy kihasználhasd a belső jóléted

Kapcsold ki a telefonod és keress egy csendes helyet, ahol senki sem fog zavarni. Ülj egyenesen, a lábaid legyenek a földön, a tenyereid nézzenek felfelé.

Kezdj el tudatosan lélegezni. 5 másodpercig lélegezz be, koncentrálj a légzésedre, majd lélegezz ki szintén 5 másodpercig. Ezután minden belégzéskor ismételd a következőket : "Üdvözlöm a belső békét és a jólétet". Kilégzéskor pedig : "Felszabadítom minden erőm és félelemem, ami bennem van. Biztonságban vagyok."

Ismételd meg ezt párszor. Amikor gondolatok merülnek fel az elmédben (mindig fognak!), figyelj rájuk és a tudatosságod fordítsd újra a légzésedre. Végzed el a teljes gyakorlatot, legalább 5 percig.

Amint számodra kényelmes, növeld a meditáció hosszát és gyakorolj olyan gyakran, amennyire csak szükséges. Legyen prioritás a mentális tered védelme.

Ha van egy állandóan pletykákat mesélő barátod, kérd meg, hogy váltson témát vagy kerüljön el téged, ha képtelen erre. Ne nézd egész nap a híreket, ha tudod, hogy stresszes leszel tőle. Kötelezed el magad amellett, hogy a lehető legmagabiztosabb és legboldogabb egyéniség legyél és kerüld el, hogy valami kizökkentsen ebből.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása