Íme, mikor lesz hatástalan az önfejlesztés

2021. január 23. 07:30 - Life Advisor

habit_self_improvement.jpg18 éves koromtól kezdve 2-3 éven keresztül több százezer forintot költöttem önfejlesztő könyvekre és szemináriumokra. Több ezer órát fordítottam blogok olvasására és podcastok hallgatására a személyes növekedésről és az önfejlesztésről, azzal a céllal, hogy megtaláljam azokat a válaszokat, amelyek "helyrehoznának". Egy nehéz élethelyzet után rabja lettem annak a gondolatnak, hogy a boldogságom kialakulásához a könyvekben, podcastokban vagy a blogokban van a válasz. Mindig vártam, hogy elolvasom vagy meghallom azt a varázslatos "aha" tippet, amely örökre megváltoztatja az életem. Amikor számos váratlanul kihívást jelentő átmenet volt az életemben, mindez nagyon rövid idő alatt, kényszeres megszállottja lettem az önfejlesztésnek és a személyes fejlődésnek. Félre értés ne essék, ezek tényleg segítettek, hiszen sok nehéz helyzeten túljutottam és nem lennék ma itt, ha ezeket nem csinálom és nem élem az az életet, amelyre vágytam. De, mintha soha nem lennék elégedett azzal, amit olvastam vagy hallottam, többet és többet akartam.

Mi az önfejlesztés?

Kezdjük azzal, hogy megbeszéljük, mi is az önfejlesztés. Az önfejlesztés az, hogy saját erőfeszítéseiddel javítani akarod a tudásod, a gondolkodásmódod vagy a jellemed. A cél elérni egy olyan pontot, ahol már nem érzed a fejlesztés szükségességét.

Olyan, mint a nirvána. Transzcendens állapot, amelyben már nincs vágy. Mintha egyesek arra törekednének, hogy doktori fokozatot szerezzenek és az élet tökéletes lesz. Ha azon kapod magad, hogy ketté vágod magad és összehasonlítod magad másokkal, amikor önfejlesztő könyveket olvasol, akkor ez valóban segítség? Mérgezheti az elmédet az önfejlesztés?

Lehetsz-e rabja az önfejlesztésnek?

A lexikonok többsége a függőséget a következőképpen határozza meg : kényszeres, krónikus, fiziológiai vagy pszichológiai szükséglet egy szokást képező anyagra, viselkedésre vagy tevékenységre, amelynek káros fizikai, pszichológiai vagy szociális hatásai vannak és általában jól meghatározott tüneteket (például szorongást, ingerlékenységet, remegés, hányinger) okoznak, a megvonáskor.

Amikor a fentieket olvasod, valószínűleg egy alkohol-, drog- vagy szexfüggő jut eszedbe és nem egy 40 éves ember, aki sorozatokat néz, mielőtt éjszaka lefekszik.

Ha fontosnak tartjuk az önfejlesztést, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy függők vagyunk. Ha azt nézed, hogy függőség-e vagy sem, kérdezd meg önmagadtól : folyton ugyanazokat a mintákat és viselkedéseket ismételgeted, bármennyire is próbálsz javítani magadon?

Piackutatások szerint az önfejlesztő piac egyre növekvő ágazat és ez a jövőre nézve még inkább igaz lesz. Tehát ha ez olyan nagyszerűen működik, miért várják az emberek folyamatosan, hogy Tony Robbins kiadja a következő önsegítő bestsellerét vagy Brene Brown újra TED előadást tartson?

Az igazság az, hogy az önfejlesztés, a személyes növekedés és az öngondoskodás állandó. Éppen ezért milliónyi könyvlehetőség és több ezer szeminárium van, különböző megközelítésekkel.

Egészséges, ha tovább akarsz dolgozni önmagad fejlesztésén, de szánsz-e valaha időt arra, hogy a jelenben legyél és értékeld, ki vagy abban a pillanatban? Szánj egy percet arra, hogy feldolgozd az olvasott tippeket és eszközöket és átgondold, hogyan kívánod ezeket megvalósítani az életedben, mielőtt megvennéd a következő bestsellert.

Természetesen nem azt mondom, hogy soha többé ne vásárolj újabb önfejlesztéssel foglalkozó könyvet. Ne feledd azonban, hogy ezek a könyvek, blogok, podcastok vagy szemináriumok csak annyit tehetnek, hogy ötleteket, tippeket és javaslatokat adnak neked. Az életed viszont neked kell mozgásba hoznod.

Ezek az eszközök csak valaki más véleménye arról, hogy mit kell tenned vagy kutatást végeztek arról, hogy mi "működhet" néhány ember számára. Ezek vélemények.

Ha már jó ideje az önfejlesztésre összpontosítasz és úgy érzed, mintha ez átvenné az életed, arra biztatlak, hogy tarts egy kis szünetet. A folyamatos fejlődés érdekében tett erőfeszítéseidnek eredményeként azt az üzenetet küldheted magadnak, hogy nem vagy elég jó, hiányzik valami és nem vagy jó úgy, ahogy vagy.

Ha időt szánsz a lassításra és megnézed mindazt, amin próbálsz javítani, hasznos lehet, ha megengeded magadnak, hogy megnézd az életedben elért sikereid és még a baba lépéseket is megköszönöd és elismerd magadnak.

Nem számít ki vagy, nem számít mit tettél, nem számít honnan jöttél, mindig változtathatsz. Mindig lehetsz önmagad jobb változata. /Madonna/

Önmagad elfogadása nem jelent önelégültséget

Ahogyan az önfejlesztés fontossága sem jelenti azt, hogy függőségben szenvedsz, önmagad elfogadása sem jelenti azt, hogy abbahagynád a növekedést vagy a fejlődést. Önmagad elfogadása egyszerűen azt jelenti, hogy képes vagy a teljes képre tekinteni és elismerni az erősségeidet a fejleszteni kívánt területekkel együtt.

Önmagunk fejlődésére és az önfejlesztésre való törekvés pozitív lehet, ha egyensúlyba hozzuk az elfogadással. Mérgező lesz, amikor függőséggé válik. Az elfogadás nem jelenti azt, hogy még mindig nem olvashatod el a könyveket, nem hallgathatsz podcastokat és nem vehetsz részt szemináriumokon, hogy kibontakoztasd magad. Ez azt jelenti, hogy megengeded magadnak, hogy lásd azokat a csodálatos tulajdonságaid is, amelyek ma ott vannak benned.

Az önfejlesztés soha véget nem érő projektté válhat, mindig találsz valami mást, amin változtatni kell. Az önfejlesztési függőség megszakításához meg egy lépést hátra kell lépned és meg kell hoznod a döntést, hogy igenis elégedett leszel azzal, aki most vagy.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása