5 tipp, amivel legyőzheted a túlterheltséget

2021. január 08. 16:48 - Life Advisor

overwhelmed_stress.jpgA túlterheltség vagyis, amikor végtelennek tűnő tennivalókkal szembesülünk, szinte mindannyiunk számára ismerős. A felgyorsult világ és az idő hiánya nagyban befolyásolja a közérzetünket és túl gyakran stresszel, szorongással tölt el bennünket ez az élethelyzet. Van azonban mód arra, hogy megbirkózzunk ezzel a helyzettel. Az egyik legfontosabb módszer pedig a szervezés. El kell ismernünk, hogy közhelynek hangozhat, de igaz. Ezért, ha téged is érdekel, hogyan maradhatsz szervezett akkor is, ha túl sok feladattal kell szembenézned, akkor jó helyen jársz, ugyanis most 5 tippet mutatunk hozzá.

1. Készíts listát a teendőidről

Tudom, hogy az elején már említettük a végtelennek tűnő tennivalókat, de a legjelentősebb probléma sokak számára az, hogy nem írnak le mindent, amit egy nap, hét vagy hónap alatt el kell végezniük. Ha minden feladatod leírod, akkor könnyebben kezelhetőnek tűnnek. Ha csak a fejedben ismétled őket folyamatosan, akkor gyorsan túlterhelt leszel, de ha leírod, akkor ez az érzés kissé alábbhagy.

Nem is beszélve az elégedettségről, amelyet azonnal érezni fogsz, amint kipipálhatsz egy-két feladatot a listáról. Ezzel növekedni fog a motivációd is. Fontos, hogy tényleg mindent írj le, még az evést is. Ha lehetséges, próbáld megsaccolni, hogy az egyes feladatok mennyi időt igényelnek. Így minimálisra csökkentheted az elpazarolt időt.

2. A kisebb adagok kevésbé ijesztőek

Ha egy hatalmas projekt áll előtted vagy valami nagy dolog van, amit el kell végezned, ahelyett, hogy ezt az egy pontot írnád a listádra, oszd szét kisebb darabokra. Sorold fel a projekt befejezéséhez szükséges összes lépést. Ettől az egész kevésbé lesz ijesztőbb. Ez egyfajta tervként fog szolgálni arra is, hogy miként hajtsd végre azt a hatalmas dolgot, amit meg kell tenned. Képes leszel nyomon követni, hogy mit csináltál már meg és hogy mi legyen a következő lépés. A fejlődésed és a haladásod is követhetőbb lesz és kézzelfoghatóbb lesz a végeredmény is.

3. Állíts fel határidőket

A határidők fontosak, hiszen könnyű abba a csapdába beleesni, hogy elfelejted a kötelezettségeid és még nagyobb káosz alakul ki az életedben. A halogatás a szervezés egyik legádázabb ellensége. Ahogy, hogy legyőzd, rengeteg fegyelemmel kell felvértezned magad. De ha kitartasz, akkor minden könnyebbé válik. Emellett célszerű emlékeztetőket beállítanod a naptáradba, amelyek figyelmeztetnek, amikor közeledik egy-egy határidő, ezzel is biztosítva azt, hogy ne felejts el semmit.

4. A prioritás a legfontosabb

A prioritások meghatározása valószínűleg mindenki számára az egyik legnehezebb, amit meg kell tanulni. Viszont meg kell tenned, hogy mi az, ami fontos és mi az, ami várhat. Próbáld meg a feladataid az alábbi 4 kategóriába besorolni :

  1. Fontos és sürgős
  2. Fontos, de nem sürgős
  3. Nem fontos és nem sürgős
  4. Nem fontos, de sürgős

Ha pedig van lehetőséged van, a sürgős de nem fontos feladatokat próbáld meg delegálni.

5. Vigyázz magadra

Azt gondolod, hogy ennek semmi köze a szervezettséghez, de tévedsz. Létfontosságú egy kis pihenés. Ha kimerülsz, nem alszol eleget, nem ettél semmit, nem ittál semmit, nem sportoltál, akkor nehezen fogsz tudni emlékezni a dolgokra és összpontosítani a feladataidra.

Ezért, ha túlterheltnek érzed magad, tarts egy kis szüntet. Csinálj valamit, amit szeretsz. Még az olyan egyszerű tevékenységek is, mint a sétálás vagy a zenehallgatás képesek ellazítani az embert. Miután egy kis időt csak magadra szenteltél, több energiád lesz és a dolgok nem is fognak annyira sivárnak tűnni.

Az egyik ok, amiért elengedhetetlen a szervezettség fenntartása, ha túl sok a tennivalód, az az, hogy mindez segít megtartani a józan eszed. Amikor a tennivalóid listája egyre csak nő, amikor a munkába temeted magad, túlterhelt leszel. Ez ahhoz vezethet, hogy képtelen vagy aludni, gyakran felébredsz, az alváshiány következtében pedig fáradtnak érzed magad ahhoz, hogy produktív legyél. Ezzel pedig megkezdődik egy ördögi kör.

Végül olyan stresszbe kerülsz, hogy küzdened kell majd az életed egyéb aspektusaiban tapasztalható egyensúly megteremtéséért. A párkapcsolati és társasági életedet fogja érni a legkeményebb ütés. Végül, ez a nyomás és kimerültség a munkádban a mennyiséget fogja előrehozni a minőséggel szemben. Azonban, ha megtanulsz szervezett maradni, gyorsan visszatérsz a siker helyes útjára.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása