Újra meg kell tanulnunk egyedül lenni, de sokan hibáznak

2020. március 27. 11:15 - Life Advisor

alone_at_home.jpgAz élelmiszerek felhalmozása, a vírus elleni védelem és a vírussal kapcsolatos hírek. Mivel a Covid-19 megbénítja az életünket a létezésünk is négy fal közé korlátozódik. Otthoni karanténból írom ezeket a sorokat én is. A kanapén ülve, laptoppal az ölemben követem a világ eseményeit. Az önkéntes elszigeteltség és a kapcsolattartási tilalmak nemcsak a napi munkámat állítják a feje tetejére, de a rutinjaimat is érinti. Mindenekelőtt meg kell tanulnunk elviselni saját magunkat. Eljött tehát az ideje, hogy megtanuljuk, hogyan is kell ezt csinálni.

A #maradjotthon hashtaget már közel 61.000 alkalommal használták az Instagramon. Tv-ben, interneten, sőt még a BKK Futár kijelzőin is találkozhatunk vele. A hashtagnek köszönhetően több ember orra alá dörgölhetjük, hogy milyen kreatívak lehetünk a négy fal között, több tucat tippet is olvashatunk, hogy mit érdemes ilyenkor csinálni és miként tudjuk felhasználni az "újonnan szerzett" időt.

A lehetőségek egészen a nagytakarítástól kezdve az otthoni WC papírral és/vagy ásványvízzel történő edzésen keresztül a virtuális ebédekig terjed. Ezen túlmenően viszont növekszik a társadalmi nyomás, hogy mindenhol ott legyünk és hirtelen minden offline tevékenységet online térbe kell mozgatnunk. Menekülés kizárt.

Elméletben több szabadidőnk van, gyakorlatban azonban megállás nélkül dolgozunk

Tényleg részt kell vennem ezekben? Újra meg kell találnom önmagad? Kötelező mindennap Instagram vagy Facebook liveot csinálnom és megmutatni, hogy mekkora király vagyok az otthoni karanténban? Nem hinném, sőt a éppen a szociális detox az, ami tükröt tart elénk, hogy nem is az állandó programok a mindennapjaink problémája. A koronavírus előtti időszakban mindenki azért panaszkodott mert teljesen tele volt a naptárja, folyamatos stresszben életünk. Most kaptunk egy "szünetet" ennek ellenére megállás nélkül dolgozunk. Pontosan ezért kell megtanulnunk meghúzni a határokat és a meghívást megköszönni, ugyanakkor lemondani.

Ez azonban az emberek számára nehéz, mert nem tudjuk elviselni magunkat. A Virginiai Egyetem tanulmányában a kutatók megfigyelték, hogy a legtöbb alany inkább enyhe elektromos áramütés alkalmazását részesíti előnyben, mint hogy egyedül maradjon a gondolataival 10-15 percig. A történelmünk áttekintése megmagyarázza azt is, hogy miért gyűlölünk egyedül lenni.

A magányos bezártság évszázadok óta büntetés. Az emberek ugyanis társas lények, akiknek igényei vannak másokkal való kapcsolattartásra. Nem csoda, hogy egyedül lenni, magányosnak érezni magunkat negatív hatással lehet az egészségünkre. René Spitz amerikai pszichológus az 1940-es években egy tanulmányában leírta, hogy az árvaházi gyerekek fizikailag vagy mentálisan leépültek, amikor túl kevés társadalmi interakciót élhettek meg, sőt néhány gyerek meg is halt annak ellenére, hogy elegendő ételt és italt kaptak. Az emberi kapcsolatok tehát ugyanolyan fontosak számunkra, mint az evés, ivás és az alvás.

Mindezek ellenére nem szabad összekevernünk a magányt és az egyedüllétet. Inkább tisztában kell lennünk az egyedüllét előnyeivel. Tanulmányok kimutatták, hogy a magány által kiváltott krónikus érzelmi stressz szív- és érrendszeri betegségeket, így akár szívrohamot is kiválthat.

Nem kell pánikba esve töltened az egyedüllétet

Azok akik tudatosan választják a "szünet" gombot a mostani helyzetben képesek lesznek megnyitni magukat az önismeret varázslatos pillanataihoz. Egyedüllét során elkerülöd az állandó stimulációt és órákon keresztül meghallgathatod önmagad. A legtöbb ember számára ez nem egy vonzó jelenség, sőt nem is kellemes.

Ezt én is megtudom erősíteni : ha egyedül vagyok, hagyom, hogy a gondolataim elkalandozzanak, tanuljak a régi hibákból és időt szánok arra, hogy átgondoljam a dolgokat. Lépésről lépésre. A dolgok megértése, a megoldások keresése és mindenekelőtt önmagam megtalálása a legfontosabb. Mit szeretek? Mik a személyes értékeim? Miben hiszek igazán? Tapasztalatból beszélek.

Azt tanácsolnám neked is, hogy ne csinálj semmit. Élvezd a nyugalmat ahelyett, hogy folyamatosan feladatok után kutatnál. Néha szükségünk van ürességre azért, hogy helyet csináljunk az életünkbe érkező új dolgoknak. Szükség van rá, hogy bátorságunk legyen szüntet tartani és tudatosan időt tölteni magunkkal. Senki nem tudja, hogy hány hét vagy hónap van még hátra a házi karanténból. Ezért használd bölcsen az időd és mindenekelőtt törődj önmagaddal!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása