10 dolog, amit tudnod kell az önmotivációról

2020. január 20. 18:44 - Life Advisor

self_motivation.jpgGyakran olyan motivációs zűrzavarban találjuk magunkat, amelyekből legszívesebben menekülnénk. Van, hogy nagyon is motiváltnak érezzük magunkat, aztán ez elmúlik és újra előröl fel kell építenünk mindent. Ez az ördögi kör káros lehet az életünkre, a munkánkra és a kapcsolatainkra is. Az önmotivációt több okból is elveszíthetjük. Ez lehet a munkahelyi elégedetlenség, egy szörnyű főnök, nehézségek a szakmai és magán életünkben, pénzügyi problémák vagy egészségügyi nehézségek. A motiválatlanság a fiatalok körében is gyakori. Ebből kifolyólag a tanulmányi eredményeik romlásnak indulnak, képtelenek megbirkózni a nyomással, vizsga stresszel stb. A motiváció a személyes problémák miatt veszik el a legkönnyebben.

Az önmotivációhoz semmi másra nincs szükség, mint a pozitív és helyes hozzáállás. A helyzeted és a körülményeid nem tudod megválasztani, de azt, hogy ezekre hogyan reagálsz már csak rajtad múlik.

Kétféle motiváció létezik : belső és külső.

A belső motiváció amely önmagunkból származik, a külső pedig egy külső forrásból például a társunk, kollégánk, vallási vagy spirituális vezető, házastárs, gyerek stb. Alapvetően a motivációt mutatják be sokan annak okaként, hogyan viselkedünk a világban. Ennek az oknak viszont erősnek kell lennie és gyakran magában foglalja a személyes érdekeinket is.

Íme 10 olyan dolog, amit tudnod kell az önmotivációról

1. Célok kitűzése

A saját céljaink meghatározása egy kipróbált és bevált módszer a motiváció megőrzésének érdekében. Meg kell határoznod az elérhető céljaid, határidővel együtt.

Háromféle cél létezik :

  • Rövidtávú célok : ezeket 15 nap vagy 1 hónap alatt lehet elérni
  • Középtávú célok : Ezek elérése általában 1-2 évig tart.
  • Hosszútávú célok : Ide soroljuk a karriered, a házassági terveid, a házvásárlást bármit, ami hosszabb ideig tart.

2. Pénzügyek

A pénz tényleg megváltoztatja a motivációnkat. Noha nem óriási összegekről beszélek, de megfelelő pénzügyi háttérrel és készségekkel kell rendelkeznünk az életben. Ezt a fajta motivációt úgy szerezheted meg, ha pénzügyi tervet készítesz és elkezded a fizetésed egy részét félre tenni.

3. Szabadulj meg a hitelektől

Kétségtelen, hogy azok, akik hitel törlesztéssel küzdenek gyorsan demotiváltak lesznek. A magyarázat egyszerű : a bevételük jelentés része a fennálló adósságuk rendezésére kell, hogy fordítsák. A hiteleket tehát jobb elkerülni, bár természetesen vannak kivételes helyzetek.

4. Motiváló közösség

Leginkább a pozitív hozzáállású és ugyanazon küldetéssel rendelkező emberek tudnak motiválni minket a legjobban. Az ilyen emberek képesek minket inspirálni még akkor is, ha depressziósnak és teljesen demotiváltnak érezzük magunkat. Ellenben, ha a környezetünktől is folyamatosan negatív mintákat kapunk, az életünk is ezen irányba terelődik.

5. Értékeld önmagad

Ha elveszíted a motivációt, gondolj azokra a dolgokra, amelyeket korábban sikeresen véghez vittél. Emlékezz vissza arra a nehéz időszakokra is, amelyeken már sikeresen átjutottál és amelyek erősebbé tettek. Hihetetlen motivációt tud nyújtani az, ha büszkék vagyunk magunkra és nagyra értékeljük önmagunkat.

6. Tanulj a hibáidból

Ez azt jelenti, hogy a múltbéli hibáinkat elfogadjuk, hiszen emberként hajlamosak vagyunk tévedésre és hibák elkövetésére. Ne feledd, hogy ezek a hibák nem akadályok, hanem nélkülözhetetlen leckék. Az emberek többsége gyorsan elveszíti a motivációt, ha nehézséggel kerülnek szembe ezzel azonban a kedvező eredmények eljövetelét is korlátozzuk.

7. Ismerd meg a saját motivációd

A motivációhoz vezető út a gondolatainkban rejlik. Ha pozitív gondolkodású vagy, akkor a motivációd automatikusan jön vele. Mégis légy óvatos, mert a negatív gondolkodás a motiváció hiányát idézi elő és még a legstabilabb és legnyugodtabb embert is dilemmákba helyezheti. Ha a gondolataid pozitívak és te is magabiztos vagy a motiváció természetes módon létrejön.

8. Kerüld el a stresszt

A stresszt is feltudjuk osztani két csoportra. Létezik a negatív stressz : negatív gondolatokból, irritáló emberektől, letargiából származik és depresszióhoz vezet.

A pozitív stressz üzleti vagy magánéleti kérdések megoldásával jár. A pozitív stressz általában boldogságot okoz, ha a probléma megoldódott vagy túléltünk egy nehéz napot.

A mindennapokban aggodalmakkal fogunk szembesülni. Ezért fontos, hogy a motivációnk folyamatosan magas szinten működjön és fennmaradjon.

9. Döntsd el, hogy boldog leszel

Ez azoknak a legnehezebb, akik most jelenleg valami nehézséggel teli életet élnek. Hasznos azonban figyelembe venni, hogy ezek a körülményen nem tartanak örökké. Jobb, ha tudod, hogy minden szerencsétlen körülmény elmúlik egyszer. A motiváció elvesztése azonban nem fog segíteni neked. Már csak azzal a puszta gondolattal fenntarthatod a motivációd, ha tudatosítod magadban, hogy a rossz időszak nem örökké tart.

10. Lásd az utad a célod felé

Sajnos a legtöbb ember úgy tesz óriási erőfeszítést a mindennapokba, hogy azt se tudja miért csinálja. Ehelyett légy tisztában a saját céloddal és a miérteddel. Ez önmagában nagy motivációs tényező. Ezzel egyidejűleg ne feledkezz meg arról sem, hogy mi az a pontos cél, ami felé mész. Engedd el a félelmeid az álmaid és a céljaid megvalósítása érdekében.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az életünk egy vagy több pontján mindenki elveszti a motivációt. Ez teljesen normális és nem kell sem szégyenkezni, sem aggódni miatta. Ha úgy érzed, hogy elvesztetted a motivációt, akkor keresd meg ennek az okát és találd meg az ellensúlyozáshoz szükséges módszereket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása