3 egyszerű tipp, amivel növelheted az akaraterőd

2019. augusztus 09. 08:56 - Life Advisor

willpower_akaratero.pngHány alkalommal ébredtél már úgy, hogy ma aztán igazából megfogod váltani a világot? Célokat tűztél ki az adott napra, határozott álmokkal vágtál neki a napnak, nagy mosollyal az arcodon kisétáltál az ajtón, aztán egyszer csak az élet átvette az irányítást. Dugó, emailek, munka, család és minden más körülötted hirtelen elkezdte fogyasztani minden energiád, amikor egyszer csak kimerültnek érezted magad. Lemerült benned az elem és az egyetlen megoldás azt volt, hogy több koffeint veszel magadhoz. Aztán, amikor már ez sem segített, megpróbáltál valami más megoldás után kutatni, de egyre fáradtabbnak érezted magad. Ilyen az, amikor az akaraterőd végére értél.

Akaraterő? Mi is ez egyáltalán és miért csak korlátozott mennyiségben van jelen az életünkben?

Az akaraterő egy olyan képesség, amivel képesek vagyunk rövidtávú célokat teljesíteni annak érdekében, hogy mindezek hozzájáruljanak a távoli álmaink eléréséhez. Minél több olyan helyzettel nézel szembe, ahol az akaraterődre van szükség, annál gyorsabban elfogy ez az energia.

Ezeknek az akaraterőt kihívó helyzeteknek 3 típusa van :

Megfogom csinálni : Ez az a helyzet, amikor meg kellene tennünk valamit, de szimplán nem csináljuk meg, mert most még nem érezzük készen magunkat.

Nem fogom megcsinálni : Ez a helyzet akkor érkezik el, amikor próbálunk ellenállni valamilyen kísértésnek, vagy próbálunk összeszedettnek maradni egy stresszes helyzetben.

Meg akarom csinálni : Ez a legjobb. Ilyenkor működik a legjobban az akaraterőnk, hiszen a céljainkra, álmainkra fókuszálunk. Úgy érezzük, hogy most azonnal cselekednünk kell annak érdekében, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a céljainkhoz.

A 3 kategóriát nagyon könnyű felismerni, hiszen gyakorlatilag érezzük a zsigereinkben. Például, képzeld el, hogy nagyon éhes vagy és elsétálsz egy étterem ellőtt. Az illatok, a látvány rögtön beindítja a "Nem fogom megcsinálni" állapotot és rengeteg energiába kerül, hogy egyszerűen odébb sétáljunk.

Minden alkalommal, amikor sikerül legyőznöd egy-egy ilyen kihívást, az akaraterődből elhasználsz egy adagot. Minél több kihívás jön létre egy nap, az akaraterőd annál jobban kimerül.

Lehet valahogy fejleszteni az akaraterőnket?

Úgy tartják, hogy az akaraterőnk olyan, mint az izmaink. Ahhoz, hogy erős legyen, naponta kell edzenünk, de nem szabad túlzásba vinni. Tehát, nem szabad "jónak lenni" minden egyes percben. Ehelyett azt kell megtanulnunk, hogyan relaxáljunk és töltsük fel újra az akaraterőnk készletét.

Általánosságban elmondható, hogy alvással, hidratálással és rendszeres testmozgással már tehetünk annak érdekében, hogy az akaraterőnket növeljük. Ezek azonban legtöbbször nem népszerűek az emberek körében, hiszen különböző napi szokásaink megváltoztatását igénylik. Szerencsére azonban vannak olyan technikák, amelyek azonnali pozitív hatást idéznek elő és csak néhány percbe telik a kivitelezésük.

1. Koncentrált légzés

A légzés - amennyiben jól csináljuk - képes stimulálni és nyugalmi szintre helyezni a hormonjainkat, csökkenteni a stresszt az életünkben. Ahhoz, hogy ez megtörténjen koncentráltan, mélyen és lassan kell be és kilélegezned az orrodon keresztül legalább 5 másodpercen keresztül.

Vegyél egy mély lélegzetet, érezd, ahogy a mellkasod eltelítődik a levegővel, majd tartsd bent a levegőt 5 másodpercre, és lassan engedd ki az orrodon keresztül, legalább 5 másodpercen keresztül. Ha ezt a gyakorlatot megismétled 10-20 alkalommal, drámaian gyors relaxált állapotban kell érezned magad. Amennyiben nagy stressznek vagy kitéve mindenképpen ezzel a gyakorlattal kezd.

2. Jutalmazd meg magad az apró sikerekért

A jutalom növeli a motivációd és ezzel egyenlően az akaraterődet is. Mivel mindenkinek más az ízlése, ki kell találnod saját magad számára azokat a jutalmakat, amelyeket majd az apró sikereidért adsz önmagadnak.

Az apró sikerekért járó jutalmat élesben is megtapasztalhatod, ha például használtad már a Duolinguo applikációt, ahol minden egyes nyelvtanuló lecke után kinyithatsz egy jutalom ládikát. Ez arra fog ösztönözni, hogy elvégezd a következő leckét.

3. Vegyél hideg zuhanyt

A tested automatikus válaszreakciót vált ki hideg vizes zuhanyzás esetén is. A hideg vizes zuhanyzás szintén egy akaraterőt megpróbáló kihívás, de csak minimálisan. Ahogy az előbb említettem, legyőzni egy akaraterővel kapcsolatos kihívást, növeli az akaraterőd izomzatát. :)

Ráadásul a hideg vizes zuhanynak további pozitív hatásai is vannak, amiről már itt olvashattál. >>>

A nagy teljesítmény rengeteg apró napi szokás eredménye. A sikeres embereknek sincs korlátlan akaraterejük, azonban ők naponta tesznek azért, hogy fejlesszék ezt az erőt. A fenti tippek tényleg a legegyszerűbbek, azonban nem mindenki számára tökéletes mindhárom. Arra kérlek, hogy próbáld ki őket és hozz össze magadnak egy mixet belőlük, amit mindennap gyakorolni tudsz és meglátod ugyanúgy ahogy a rendszeres edzéstől az izmaid, az akaraterőd is növekedni fog.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása