6 mód, ahogyan a közösségi média befolyásolja a mentális állapotod

2018. november 24. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-1054575-unsplash.jpgAz egészségügyi szakemberek szerint az állandó ülés ugyanolyan negatív hatással van az életünkre, mint a dohányzás. Mindezen megállapításukat arra alapozzák, hogy egyre több betegség alakul ki annak köszönhetően, mert az emberek nagy része ülő életmódot folytat. Amit pedig a legtöbbször ilyenkor csinálunk nem más, mint a közösségi oldalak görgetése. Számtalanszor hallottunk már erről, mégse változtatunk. Állandóan a telefonunkba és ezáltal a közösségi oldalakba menekülünk. Íme 6 mód, ahogyan ezek a tevékenységek a mentális állapotunkat befolyásolják.

Függőséget okoz

A szakértők között erős ellentét van abban, hogy vajon beszélhetünk-e közösségi média függőségről? Létezik ez egyáltalán. A Nottingham Egyetem kutatása azonban kimutatta a függőség kritériumait a közösségi médiákkal kapcsolatban. Ilyen például a személyes élet elhanyagolása, a szellemi megfontoltság romlása, a gyakori hangulatváltozások, a függőség okozta magatartás fel nem vállalása.

Több a szomorúság az életünkben, mint az öröm

Minél többet lógunk a közösségi médiákon, annál kevésbé vagyunk boldogabbak. A közösségi médiáknak köszönhetően az emberek egyre kevésbé képesek a jelenben élni, nem képesek megélni a boldog pillanatokat. Rengeteg időt töltünk el a közösségi oldalakon, így nem jut időnk boldognak lenni.

Másokhoz hasonlítjuk az életünket

Ez az egyik oka, ami miatt az emberek társadalmilag elszigeteltnek érzik magukat. Sokszor ugyanis csapdába esünk, amikor a hírfolyamot nézegetve összehasonlítjuk a saját életünket másokéval. Az érezzük, hogy jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint a barátaink. Ez persze negatív érzelmi állapotot is hoz magával, de kutatások azt is kimutatták, hogy akár depresszió közeli állapotba is juthatunk miatta.

Féltékenységhez vezet

Ráadásul bekerülsz egy ördögi körbe. Nem titok, hogy az állandó összehasonlítgatás féltékenységhez vezet. A legtöbb ember be is ismeri, hogy más emberek trópusi vakációját látva, vagy mások sikereit látva elfogta őket az irigység. A közösségi oldalakon ráadásul sokszor kommentként is kifejezzük a negatív érzéseinket és folyamatosan egy olyan érzelmet táplálunk, amellyel valójában saját magunkat degradáljuk.

Azon kapjuk magunkat, hogy segít

A negatív hatások egyik része, hogy újra és újra visszatérünk a közösségi oldalakhoz, habár tisztában vagyunk vele, hogy nem kellene. Tanulmányokban vizsgálták, hogy hogyan érzik magukat az emberek, a közösségi oldalak elhagyása után, illetve akkor, amikor újra belépnek az adott oldalra. Kiderült, hogy az emberek többsége nem ismeri el, sőt kifejezetten úgy gondolja, hogy jobban érzik magukat egy-két-három vagy akár egész napi közösségi média jelenlét után, viszont ez nem igaz. Az, hogy nem vagyunk hajlandóak beismerni a negatív hatásait, hanem a homokba dugjuk a fejünket szintén függőségi tünet lehet.

Rengeteg barát a közösségi oldalon nem egyenlő azzal, hogy társasági ember vagy

Néhány évvel ezelőtt egy kutatás azt is bebizonyította, hogy az ismerőseid száma nem jelent semmit. Azaz, hiába vannak a közösségi oldalakon 2-3 ezren, a való életben nem biztos, hogy társasági ember vagy. Ráadásul ekkora ismerős szám mellett valójában van egy felső határa annak, hogy mennyi ismerőst tudunk valóban társaságként kezelni az életünkben. Azaz jó, ha 15-20 emberrel tartjuk a napi,valós kapcsolatot a 1000-2000 ismerős táborból. A virtuális barátokkal töltött idő, soha nem pótolhatja a valódi társasági együttlétet.

Mindazonáltal nem szeretném azt kifejezni, hogy a közösségi oldalaknak nincsenek előnyei. Nyilván segít áthidalni a nagy távolságokat és olyan emberekkel hoz össze minket újból, akiket hosszú évek óta nem láttunk. Azonban egy kis szünet a közösségi médiától segíthet javítani a mentális egészséged. Ha nem akarsz szünetet tartani, legalább próbálj meg mértéket tartani.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása