Minden, amit tudni akartál és tudnod kellene a komfortzónáról!

2018. november 11. 07:30 - Life Advisor

davide-esposti-1141114-unsplash.jpgBár a komfortzónát olyan állapotként definiáljuk, amelyben az emberek könnyedén és gördülékenyen élik az életüket és irányítják környezetüket, szorongás mentesen és alacsony stressz szinttel, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez valójában korántsem foglalja össze a komfortzóna teljes jelentését. Ez azért van, mert különböző emberek más és más szorongás és stressz szinttel rendelkeznek, egy férfiak és egy nőnek teljesen különböző stressz szintje lehet. Ezért a komfortzóna egyénenként változhat. Tegyük tehát rendbe a dolgokat, íme minden, amit tudni akartál vagy még inkább, amit tudnod kell a komfortzónáról.

A komfortzónánkat talán úgy lehet a legjobban meghatározni, miszerint egy olyan lelkiállapotról beszélünk, ahol az egyén szorongása és sebezhetősége minimalizálható. Ez életed azon területe, amelyben jól érzed magad és az irányítás a kezünkben van.

Például vannak, akik szeretettel mennek be dolgozni minden reggel és gyakorlatilag a munkahelyüket is egyfajta komfortzónaként használják. Akkor viszont, ha elérkezik egy változás, mondjuk, hogy vállalkozást indítsanak, akkor azonnal kihívásokkal teli időszakot látnak maguk előtt. Egyeseknek tehát a munkahely, másoknak a vacsora, a munka utáni lazulás jelenti a komfortzónát.

Mikor hagyod el a komfortzónád? Mi van egyáltalán a komfortzónán kívül?

Amikor érzékeny, ideges, stresszes vagy, és kényelmetlen élethelyzetekre reagálsz, akkor bizony a komfortzónádon kívül vagy. Nem azt akarom persze ezzel mondani, hogy a komfortzónán kívül csak idegeskedés és stressz található, de nagy valószínűséggel legelőször félelemmel, veszéllyel fogsz szembesülni.

Pszichológiai megközelítés

A pszichológiai megközelítésből 3 különböző zónát tudunk megkülönböztetni :

  1. A komfortzóna, ahol a legalacsonyabb a szorongásunk, de igazán nagy teljesítményre sem sarkall minket.
  2. Tanulási vagy diszkomfort zóna, ahol már szorongunk, de van sikerélményünk is. Itt vagyunk képesek a legnagyobb teljesítményre, itt tudunk a legjobban tanulni. Igen, a tanulás, fejlődés mindig együttjár valamiféle komfortzóna kilépéssel.
  3. Pánikzóna, ahol már csak a szorongás, félelmek vannak, de nincs igazán pozitív aspektusa. Itt már annyira szorongunk, hogy az kifejezetten rontja a teljesítményünket. Ismerős lehet ez az érzés, ha visszagondolunk különféle vizsgahelyzetekre.

Nézzük meg a 4 legjobb okot, amiért érdemes kilépni a komfortzónádból :

1. Beindíthatod a személyes növekedésed!

Ha állandóan a megszokott kényelemhez ragaszkodsz, akkor valószínűleg soha nem leszel több annál, mint aki ma vagy. Ez azt is jelenti, hogy soha nem mozdulsz előre, nem fogsz növekedni, nem éred el a céljaid és továbbra is megszállottan csinálsz mindent, még akkor is, ha ez nem hoz eredményt. Emiatt soha nem fogod tudni hogy min kellene csiszolni és/vagy változtatni. Mindezeken hogy tudsz tehát változtatni? Csakis úgy, ha elhagyod a komfortzónád.

2. Megtalálod a szenvedélyed!

A szenvedélyed, a hajtóerőd és az igazi löketet, amely az életedhez és az álmaidhoz kell, kizárólag itt találhatod meg.

3. Nem fogod beérni kevéssel!

A komfortzónádon kívül mindig arra fogsz törekedni, hogy elérd azt a célod és álmod, amit elterveztél. Nem fogod beérni kevesebbel, ha még egy plusz kört kell futnod, akkor megfogod csinálni, ha még egy éjszakát fel kell áldoznod, akkor megfogod tenni stb. mivel a komfortzónádon kívüli élet teljes mértékben növeli a produktivitásod is.

4. Kilépsz mások és a saját árnyékodból is

Amíg a komfortzónádban maradsz bizony egy csorda után vonulsz és nem a saját életedet,céljaidat valósítod meg. Ha viszont úgy döntesz, hogy kilépsz a megszokott zónádból, egy egészen új világ tárul fel előtted, ahol mindent és mindenkit magad mögött hagysz és végre nem a csorda utána szaros füvet kell legelned.

 

Namár most egyre többen olvashatjátok, hogy a jó dolgok csak a komfortzónán kívül történnek és neked is minél hamarabb ki kellene lépned innen, szeretnék neked 3 dolgot megmutatni, hogy miért kellene még egy kicsit bent maradni a komfortzónádban :

1. Nem vagy még felkészült, hogy kilépj

Meglehet,hogy azért nem szabad még kilépned, mert egyszerűen nem állsz készen ekkora változásra és nem vagy kész, hogy számolj ennek a döntésnek a következményeivel. Először is tehát meg kell róla győződnöd, hogy tényleg készen állsz.

2. Túl messze lennél a komfortzónádtól

Igaz ugyan, hogy a komfortzónánkon kívül fedezhetjük fel, hogy mikre vagyunk igazán képesek, ez nem jelenti azt, hogy fényévekre lennénk a komfortzónánktól és azt sem, hogy soha többé nem térhetnénk vissza, vagy pihenhetnénk, töltődhetnénk itt fel.

3. Értékelned kell magad

Rendkívül fontos, hogy mielőtt elhagyod a komfortzónád nézd meg, hogy mi lenne az, ami zavarna, mi az amitől félnél és vizsgáld meg a lehetőségeidet. Tényleg készen állsz? Megfogod tudni csinálni? Most kell megcsinálnod vagy előtte még fejlődnöd kell valamiben?

 

Hogyan tudod elhagyni vagy éppen kibővíteni a komfortzónád?

Először is meg kell értened és vizsgálnod, hogy különböző hatások érnek téged. (Barátok,barátnők,szülők,testvérek stb.) Az a tény, hogy kilépsz a komfortzónádból nemcsak a te életedet befolyásolják, de az előbb említett emberi kapcsolataidra is feltétlenül hatással lesz.

Fontos tudnod továbbá, hogy nem lehet egyik napról a másikra úgy dönteni, hogy akkor hétfőtől már komfortzónán kívül élek. Íme egy-két tipp, ami segíthet felgyorsítani, előkészíteni a folyamatot :

  • Próbálj meg apró lépésekkel elhagyni a komfortzónád. (Nem bírsz lemenni edzőterembe, mégis menj el. / Nem bírsz kiállni a nyilvánosság elé, kezdj el otthon a tükör előtt beszélni és előadni. stb. stb.)
  • Ne gondold túl a döntéseid!
  • Legyen kihívás az életedben időről-időre.
  • Vállalj önkéntes munkát.
  • Ne mindig csak a saját nézőpontodra hagyatkozz, próbáld meg más szemén keresztül is megnézni a helyzetet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása