A képernyő előtt töltött idő rombolja a spermaszámot?

2024. június 13. 07:30 - Life Advisor

mobiltelefon_es_spermaszam.pngAligha titok, hogy ha jelentős időt töltesz a telefonoddal, az sokat ronthat az egészségeden, mind mentális, mind fizikai szempontból. Tanulmányok már kimutatták, hogy a hosszabb képernyő előtt töltött idő megerőltetheti a szemet, súlyosbíthatja a szorongást és tönkreteheti az egészséges alvási szokásokat. Mintha ez nem lenne elég, egy új tanulmány azt sugallja, hogy a hosszan tartó mobiltelefon-használat a spermiumok számának csökkenésével is összefügghet. 

A svájci egyetemek és egészségügyi szervezetek kutatói által végzett tanulmány első pillantásra nagyon aggasztónak tűnik : 2886 fiatal férfit toboroztak az általános svájci lakosságból, hogy válaszoljanak életmódjukkal kapcsolatos kérdésekre és mindegyikőjüktől spermamintát is vettek vizsgálat céljából. Kiderült, hogy azok a válaszadók, akik naponta több, mint 20 alkalommal használták telefonjukat, 30%-kal nagyobb kockázatot jelentettek az alacsonyabb spermiumkoncentrációra és 21%-kal nagyobb kockázatot jelentettek arra, hogy a teljes spermiumszám az Egészségügyi Világszervezet termékeny férfiakra vonatkozó referenciaértékei alatt legyen.

Tehát ez azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a vezetékes telefonokhoz, ha aggódunk a termékenységünk miatt? Valószínűleg nem.

A területen már ismert, hogy az emberi spermiumok száma úgy tűnik, hogy csökkent az elmúlt évtizedekben. És annak ellenére, hogy néhány aggasztó cikk megjelenik az ilyen eredményekkel kapcsolatban, ez az új tanulmány nem igazán világít rá az általános csökkenés lehetséges okaira. A releváns klinikai következtetések közötti szakadék egyik fő oka, hogy a globális spermiumszám évtizedek óta tartó csökkenése valójában nem olyan jelentős, ha figyelembe vesszük az egyéni egészségügyi eredményeket.

Fontos tendencia, hogy megfigyeljük, amikor az emberiségre gondolunk, de gyakran nincs sok különbség az átlagos spermaminőségben a termékeny férfiak populációjában és a meddő férfiak populációjának átlagában. Másképpen fogalmazva, ha az egyik ember átlagos spermiumminősége és koncentrációja 50 évvel ezelőtt, a másik pedig ma tapasztalt átlagos spermiumminőséggel és koncentrációval rendelkezik, mindkettőjüknek normális termékenysége lenne.

A tanulmány jobb kontextusba helyezése érdekében fontos megérteni azokat a különböző tényezőket, amelyek befolyásolják a férfi meddőség értékelését. Általában a spermaelemzés során mért paraméterek kategóriákba sorolhatók.

Az első, amely számszerű értéknek tekinthető, a spermiumok száma. Ennek az értéknek a megszerzéséhez két különböző változót szorzunk : a spermiumkoncentrációt - a spermiumok számát milliméterenként - és a sperma mennyiségét, ami pontosan az, aminek hangzik.

A második kategória a spermiumok minősége, azok a vizuálisan azonosítható jellemzők, amelyekről a laboratóriumi technikusok és az orvosok úgy vélik, hogy korrelálnak a petesejt megtalálásának és megtermékenyítésének funkcionális képességével a női reproduktív traktusban. Amikor a spermiumok minőségére hivatkoznak, gyakran értékelik a spermiumok mozgékonyságát, a fokozatosan mozgó spermiumok százalékos arányát és a spermiumok morfológiája, a tökéletes alakú spermiumok százalékos arányát.

Sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy a természetes fogantatás megtörténjen, és gyakran nem tudjuk elkülöníteni ezeket a számokat anélkül, hogy figyelembe vennénk az egyén egészségét alakító egyéni és környezeti tényezők teljes skáljátá.

Hasonlóképpen, a spermiumok számának globális csökkenéséhez vezető tényezők meghatározása messze nem egzakt tudomány, és a tanulmány mobiltelefon használatára való összpontosítása több mindent elrejthet, mint amennyit feltár előttünk.

Ennek egyik fő oka az az egyszerű tény, hogy mennyit változott az életünk az évek során, mióta a tanulmány elkezdte értékelni a válaszadókat. Az átlagember ma sokkal, de sokkal többet használja a telefonját, mint 2005-ben. De nem ez az egyetlen széles körben megfigyelt változás az életmódban.

Olyan sok zavaró változó van, amely befolyásolhatja valaki szexuális egészségét. Az emberek átlagosan több ülő életet élnek, mint a 20. század közepén. Bár igaz, hogy a megnövekedett telefonhasználat gyakran az ülő életmód állandó jellemzője, sok más kapcsolódó tényező is befolyásolhatja a sperma minőségét. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel valószínűbb, hogy a telefonunkat használjuk, ha depressziósnak érezzük magunkat, vagy ha épp kihagyjuk a testmozgást és helyette a telefonunkat nyomkodjuk. Az egyéb káros egészségügyi következmények, például az elhízás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás mind csökkenthetik a spermiumok minőségét.

Azoknál a férfiaknál, akik aggódnak a spermiumok minősége vagy koncentrációja miatt, sokkal hasznosabb lehet, ha tudják, hogy ezek a tényezők mind szerepet játszanak a termékenységben, mintha csak vakon próbálnák elkerülni a mobiltelefon használatot, különösen azért, mert a tanulmány nem talált összefüggést a telefonzsebben tartása és az alacsonyabb spermaparaméterek között. 

Számos más dolgot is megtehetünk a termékenység javítása érdekében, például az egészséges étrend fenntartása, a testmozgás, a mentális egészség megőrzése, a mértéktelen ivás és dohányzás elkerülése stb. Vannak olyan adatok is, amelyek azt sugallják, hogy a boxer viselése jobb, mint a szűk fehérnemű a megfelelő - herék számára - hőmérséklet fenntartása érdekében.

És természetesen, ha neked vagy a párodnak nehézségei vannak a teherbeeséssel kapcsolatosan, nagyon fontos, hogy mindketten orvoshoz forduljatok. A férfiak fontos részét képezik a reproduktív egyenletnek - az összes meddőségi eset mintegy felét okozzák vagy járulnak hozzá - és annak tudata, hogy számítanak, hatalmas első lépés minden aggodalom kezelésében. A legjobb módja annak, hogy helyesen cselekedj, ha felkeresel egy urológust és spermavizsgálatot kérsz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása