Hogyan hat ránk a szakítás utáni bűntudat?

2024. március 31. 07:30 - Life Advisor

II.rész

buntudat_szakitas_utan.pngA sorozatunk első részében, megnéztük, hogy mégis mi okozhatja a bűntudat érzését bennünk, miután megéltünk egy szakítás az életünkben. A mai részben pedig azzal megyünk tovább, hogy mégis hogyan hat ránk a szakítás utáni bűntudat? (A sorozat első részét IDE kattintva olvashatod.)

Az érzelmek mindkét irányba vágnak és a bűntudat sem kivétel. Lehet romboló vagy konstruktív. Negatív következményekhez vezethet, de érdekes módon akár pozitívakhoz is. Hadd magyarázzam el.

A szakítás utáni bűntudat negatívumai

A bűntudat legveszélyesebb része az, ha felügyelet nélkül hagyjuk és hagyjuk, hogy szégyenbe csapjon át. Mert a bűntudattal ellentétben a szégyen nem múlik el olyan simán. Általában identitásunk részévé válik, és a legtöbb embernek évekig tartó terápiára van szüksége ahhoz, hogy megoldja.

Ráadásul a szégyen sérült önértékeléshez és megbecsüléshez vezet. Aztán ez a sérült önértékelés és megbecsülés túlzott önvádat vált ki. Az önvád pedig depresszió felé terel minket és azt vesszük észre, hogy hirtelen minden szar az életünkben.

Visszahúzódsz, nyafogsz, negatív emberre válsz, és végül annyira bosszantod a barátaidat, hogy elkezdenek elkerülni téged. Ezután elkezded azt hinni, hogy nem érsz el semmi és teljesen feleslegesnek érzed magad. Aztán elkezdesz buta döntéseket hozni, mint az alkohol vagy drogfogyasztás, ahelyett, hogy elmennél a családi eseményekre.

Ahogy telik az idő, a bűntudattal teli szégyenérzeted és az ezzel járó problémák miatt elkezded azt gondolni, hogy valahogy különleges és egyedi vagy. Elkezded elfogadni azt a gondolatot, hogy olyan teher nehezedik rád, ami senki másra és hogy különleges bánásmódot érdemelsz.

Gratulálok - ez az, amikor a bűntudat nárcizmusba fordul, ami az egyik legjobb módja annak, hogy elveszíts mindenkit, aki szeretett és végül tényleg nyomorult életed legyen.

A bűntudat érzésének pozitívumai szakítás után

Sokan prédikálják, hogy a bűntudat haszontalan érzelem, amely mentes minden megváltó tulajdonságától. Néhányan még ahhoz, is ragaszkodnak, hogy a bűntudatot teljesen kitisztítsák az életükből. Őszintén? Soha nem értettem egyet ezekkel.

Nem kell megszüntetned a bűntudatot. Persze, a bűntudat okos kezelése és a problémák feloldása, elengedése nagyszerű, sőt talán alapvető fontosságú a boldog és teljes élethez.

Azonban nem kell és reálisan nem is tudod teljesen kiiktatni ezt az érzelmet az életedből. 

Miért lehet pozitív a bűntudat egy szakítás után? 

Először is a bűntudat előmozdítja az önreflexiót. Arra ösztönöz minket, hogy objektívebben tekintsünk vissza a kapcsolatunkra, értsük meg a hibáinkat és tanuljunk belőlük, ami a jövőbeli kapcsolatok javulásához vezet, nem is beszélve az elengedésről és a gyógyulásról.

Másodszor, néha bűntudatot kellene éreznünk. Mintha féktelenül megcsaltad volna az exedet, és ezért dobott téged. Látod? Ebben az esetben, ez a bűntudat visszatart attól, hogy újra félrelépj a következő kapcsolatodban, és ez csodálatos minden érintett számára.

Végül, a bűntudat jobb empátiát ad nekünk, lehetővé téve, hogy megértsük azt a fájdalmat, amelyet talán az exünknek okoztunk, ami sebezhetőbb és együttérzőbb viselkedéshez vezethet a jövőben, ami pedig tovább vezet az egészségesebb kapcsolatok világába.

Most, hogy a második részé végére értünk, úgy gondolom, hogy sikerült egy szilárd elméleti alapot lefektetnem, ezért a harmadik és egyben utolsó részben nem maradt más, minthogy megmutassam azokat a hatékony technikákat, amelyek segítenek a bűntudat leküzdésében. Tarts velem!

A sorozat harmadik, befejező részét IDE kattintva olvashatod! >>>

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása