4 negatív gondolat, amelyek nem érdemlik meg a figyelmed

2024. március 28. 07:30 - Life Advisor

negativ_gondolatok.pngA pozitív pszichológia világnézetünk megváltoztatásából áll. Lehetetlen teljesen megszabadulni a negatív gondolatoktól, de képesek vagyunk felismerni és olyan perspektívákba helyezni ezeket a gondolatokat, amelyek segítenek megváltoztatni világnézetünket. Néhány negatív gondolat szükséges ahhoz, hogy felhívják a figyelmünket a beavatkozást igénylő helyzetekre, de mások egyszerűen olyan gondolatok, amelyeket kétségeink és félelmeink magyarázatára használunk. Íme négy olyan negatív gondolat, amelyek nem érdemlik meg a figyelmed.

 

1. Nincs időm

A "túl elfoglalt vagyok" és a "nincs időm" gyakori kifogások. És ez minden, amit tudni kell róluk. Ezek kifogások. Ha elég fontos számodra valami/valaki, akkor találsz rá időt. Ilyen egyszerű. 

2. Nem vagyok képes rá

Ez a negatív gondolat csak arra szolgál, hogy megakadályozzon minket abban, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket. Amikor önbizalomhiányban szenvedünk, végül minden okot megkeresünk, hogy elkerüljük a kockázatvállalást és továbblépjünk, mert sokkal könnyebb ott maradni, ahol biztonságban érezzük magunkat. Ha elkötelezett vagy a személyes fejlődésed iránt, habozás nélkül azt fogod tenni, amit akarsz. 

3. Nem állok készen

Soha senki sem lesz teljesen kész. Ha megvárjuk, amíg készen állunk, soha nem jutunk sehova. Tervezz, készülj fel és egy bizonyos ponton az egyetlen dolog, amit meg kell tenned, hogy megtedd azaz első lépés, ami mindig a legnehezebb. Tedd ezt, és tanulj azokból a hibákból és leckékből, amelyekkel az út során találkozol.

4. Nincs kedvem hozzá

Csakúgy, mint a "nincs időm", a "nincs kedvem" is csak kifogás. Senki sem mondta, hogy az élet könnyű. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a boldog életért dolgoznunk kell. Mindannyian fáradtan térünk haza, de amikor valami fontos számodra, megtalálod az energiát és a motivációt, hogy az a bizonyos valami megtörténjen.

Negatív gondolataink megváltoztatása nem könnyű folyamat. Még a bolygó legpozitívabb emberei is végül elakadnak a negatív gondolatok ciklusában, amelyek ronthatják önbizalmukat és önbecsülésüket.

Szóval, hogyan szabadulhatunk ki ebből a ciklusból?

Íme 4 lépés, ami ebben fog neked segíteni!

1. Ismerd fel a negatív gondolatokat

Semmit sem tehetünk, amíg fel nem ismerjük azokat a negatív gondolatokat, amelyek visszatartanak minket az életben. Egy jó gyakorlat lehet, hogy minden napot úgy zárunk, hogy leírunk néhány ilyen gondolatot, amelyek a nap folyamán felmerültek, különösen például a korlátozó hiedelmeket. Figyeld meg, mi történt veled abban az időben és nem kell hozzá sok idő, mire bizonyos minták elkezdenek megjelenni.

2. Kérdőjelezd meg ezeket a gondolatokat

Amint elkezdjük felismerni a korlátozó, negatív gondolatainkat, eljön az ideje, hogy megkérdőjelezzük őket. Valódiak vagy sem? És miért? Addig kell megkérdőjeleznünk magunkat, amíg el nem jutunk a probléma gyökeréig. Ha már ott vagyunk, hasznos, ha a gondolatokat reálisabb perspektívába helyezzük.

3. Átkeretezés

Ahhoz, hogy megváltoztassunk egy gondolatot, át kell kereteznünk egy hasznosabb gondolattá. Ez nem azt jelenti, hogy minden negatív gondolatot pozitívvá kell alakítanunk. Ehelyett alakítsuk át őket, hogy reálisabb megközelítést és szükséges intézkedéseket tartalmazzanak a ránk nehezedő súly enyhítésére.

4. Engedd el

Az újonnan átkeretezett gondolattal itt az ideje, hogy elengedjük a kevésbé hasznos gondolatokat. Felismertük őket, tudjuk, hogy eredeti formájukban nem igazak, átkeretezzük őket, hogy jobban tükrözzék a valóságunkat. Most pedig itt az ideje, hogy elengedjük a negatív gondolatokat. Furcsának tűnhet, de erre a legegyszerűbb mód, ha leírjuk őket egy papírra, majd a papírt vagy kidobjuk a kukába, vagy elégetjük. Mindkét módszer segít az elménknek végleg megszabadulni a negatív gondolatoktól.

A fejünkben lévő gondolgatok elsöprőek és néha még bénítóak is lehetnek. Rendezetlenül nőnek és beszivárognak az önbecsülésünkbe. Kezdeteben az életünkben lévő határok révén alakultak kis és növekedtek, de mi vagyunk azok, akik táplálják ezeket a negatív gondolatokat azáltal, hogy hagyjuk őket leülepedni és gyökeret ereszteni.

Ne harcolj ellenük, mert a harc sok energiát igényel, negatív értelemben. Ehelyett ne becsüld túl a negatív gondolatokat, és kérdőjelezd meg őket fáradhatatlanul, amíg el nem éred az igazságot.

Tartozunk annyival magunknak, hogy szembeszállunk a fejünkben lévő hangokkal, amelyek azt mondják, hogy kevesebbek vagyunk, mint amilyenek valójában. Annak ismerete, hogy mely gondolatok nem érdemlik meg a figyelmünket és hogyan lehet legyőzni őket, az, amire szükségünk van ahhoz, hogy egy lépést tegyünk önmagunk jobb verziója felé.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása