6 szokás, amellyel megőrizheted a hidegvéred

2024. február 15. 07:30 - Life Advisor

hidegver_megorzese.pngMindenki szeretné megőrizni a hidegvérét egy stresszes helyzetben, nem igaz? Közelednek a határidők, váratlan kudarcok és egy hosszú teendő lista, amely úgy tűnik csak hosszabb és hosszabb lesz. Mégis, sikerül nyugodtnak és földhözragadtnak maradnod. Gondolj bele, mennyivel könnyebb lenne az életed, ha ilyen helyzetekben te is képes lennél nyugodt maradni. Szinte úgy hangzik, mintha valami szuper képességről beszélnék. Ebben a posztban 6 olyan szokást mutatok be, amelyet azok az emberek alkalmaznak, akik nyugodtak és összeszedettnek tűnnek, függetlenül attól, hogy az élet milyen nehézséggel bombázza őket.

1. Kevesebb dolog elvégzése

Nem, ha kevesebb dolgot csinálsz, az nem jelenti azt, hogy lusta vagy, vagy unalmas életet élsz. 

Kevesebb dolgot csinálhatsz és még mindig keményen dolgozhatsz, terveket készíthetsz és célokat tűzhetsz ki. A titok az, hogy eldobjuk azt a szokást, hogy minden nap végtelen listát készítünk a feladatainkról.

Amikor egyik dologról a másikra rohansz, megfosztod magad attól a lehetőségtől, hogy megállj, és értékeld az életet azért, amit valójában ér : az egyszerű dolgokért.

És igen, tisztában vagyok azzal, hogy az előléptetés, a több pénz vagy a több elismerés megszerzése a munkádért fontos dolgok, amelyekre jogosan törekszel. Ezek legitim célok.

A probléma az, hogy annyira belemerülsz ebbe a termelékenységbe és kiválóságra való törekvésbe, hogy belépsz a stressz és a szorongás örökké tartó ciklusába. Túl mélyen merülsz el a termelékenységi játékban.

Ha kevesebb dolgot csinálsz, kevesebbet stresszelsz és jobban élvezed az életet. Ha pedig jobban élvezed az életet, akkor keményebben dolgozol és jobb eredményeket érsz el.

2. Testmozgás - Táplálkozás - Alvás - Hidratálás

Hogyan várod el, hogy stressz alatt is megőrizd a hidegvéred, ha erre maga a tested sem áll készen?

A testmozgás mélyreható hatással van a mentális egészségre. A mozgás terápiás hatású. Egy gyors séta, jóga vagy egy edzés, mind óriási pluszt adhat az életednek.

A táplálkozás - a tested megfelelő minőségű táplálékkal való ellátása - fontos a stressz kezelésében. Biztos tudod, hogy a magnéziumban, cinkben vagy omega-3-ban gazdag ételekről kimutatták, hogy csökkentik a szorongást.

Érzelmileg a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás megváltoztathatja az életed. Stabilizálja a hangulatot, csökkenti a stressz szinted és javítja a kihívásokkal való megbirkózás képességét. Voltál már ingerlékeny vagy volt olyan, hogy nehezen tudtál koncentrálni egy forgolódással teli éjszaka után? Ez az elégtelen alvás hatása az érzelmi egyensúlyodra.

És a víz - a hidratálás olyan, mint egy titkos fegyver. Élesen tartja az elmédet és boldoggá teszi a testedet.

Minél jobban érzi magát a tested, annál nyugodtabbnak fogod te magad is érezni magad. Ez egy közvetlen összefüggés. 

3. Világos érzelmi határok

Azáltal, hogy világos határokat szabsz annak, hogy érzelmileg mit fogadsz el és mit nem, megteremted a belső béke és nyugalom alapját.

Ha tisztában vagy azzal, hogy mit engedsz be az érzelmi teredbe és mi az, amit nem, megvéded magad a stressztől. 

Ha tudod, mikor kell empatikusnak lenni másokkal és mikor kell megvédeni a saját érzelmi jóléted, az lehetővé teszi, hogy különböző kapcsolatokban, helyzetekben és kihívásokban úgy tudj elnavigálni, hogy túlterhelt lennél. 

Empatikussá válhatsz anélkül, hogy belesodródnál a drámába és kezelheted a kihívásokat anélkül, hogy úgy éreznéd, hogy megterhelik a nyugalmad. Az érzelmi jóléted prioritássá válik és ez a tartós nyugalom kulcsa.

4. A türelem a napi rutin része

Azok számára, akiken azt látod, hogy állandó "zenben" vannak, nos, számukra a türelem nemcsak erény. Ez a napi rutinjuk része.

Mint az élet legtöbb dolgában, ahhoz, hogy elsajátítsd a nehézségek ellenére nyugodt maradás művészetét, először gyakorolnod kell. Rendben, de hogyan lehet gyakorolni a türelmet?

Nos, ez meglehetősen egyszerű. Olyan helyzetekbe kell vetned magad, amelyek egy kis türelmet igényelnek. Például : 

  • Hazafelé válaszd a hosszabb utat.
  • Állj be és várakozz a leghosszabb sorba a boltban anélkül, hogy közben az órát lesnéd vagy bármit morognál az orrod alatt.
  • Tedd próbára magad egy nagy kirakós játékkal
  • Kezdj el kertészkedni

A napi randik a türelemmel lesz az a biztos kéz, amely átvezet a káoszon. Azáltal, hogy tudatosan elmerülsz ezekben a helyzetekben, lényegében arra edzed az agyadat, hogy lassabb, megfontoltabb tempót fogadjon el. Ha úgy tetszik, újrahuzalozod a stresszorokra adott válaszaidat.

5.Offline állapot

A gondolat, hogy ideiglenesen búcsút ints a tévének, mobilodnak, közösségi médiának stb. kissé ijesztőnek tűnhet, de próbáld ki.

Amikor szünetet tartasz a digitális világtól, lényegében jól megérdemelt lélegzetvételt adsz az elmédnek. Nincs több információtúlterhelés, nincs több a virtuális világhoz kötve érzés. Egy lépést hátralépsz, teret adva az elmédnek, hogy lélegezzen és szünetet tartson.

Az értesítések már nem diktálják a tempót. Az e-mailek és a közösségi média frissítéseinek állandó áradatából való kilépés lehetővé teszi a nyugalom tapintható érzését.

Ez a szándékos offline állapot közelebb visz önmagad nyugodtabb, koncentráltabb változatához. A mobilod, a közösségi média, a tévé ott lesznek, amikor visszatérsz, de a belső nyugalom érzése, amelyet a szisztematikus offline módban nyersz, jóval azután is elkísér, hogy újra visszatértél az online létbe.

6. Többet ér a fejlődés, mint a tökéletesség

Nézd,értem. Mindannyian önmagunk legjobb verziójává akarunk válni, de a tökéletesség elvárása önmagunktól vesztes csata.

A perfekcionizmus csúnya. Ha túlzott normákat támasztasz magaddal szemben, a hibátlan teljesítmény megszállottjává válsz, és önbüntetést alkalmazol, az nemcsak stresszel áraszt el, hanem lelassítja a keményen dolgozó fejlődésedet is.

A hibáid elfogadás és annak megértése, hogy a tökéletesség elérhetetlen délibáb, nem jelenti azt, hogy megelégszel a középszerűséggel. Gondolj rá úgy, mint az elérhetetlen normák okozta stressz cseréjére az önelfogadással járó békére. 

Ahelyett, hogy izzadnál az apróságokon, és a hibátlanság lehetetlen színvonalára törekednél, figyelj arra, hogy haladsz-e vagy sem. 

Azok, akik nyugodtak maradnak a viharban, rendelkeznek azzal a hátborzongató képességgel, hogy megünnepeljék a kis győzelmeket és az apró változásokat, amelyek nagyobb változásokhoz vezetnek.

Tehát, amikor az elvárások forgószelében találod magad, vegyél egy nagy levegőt és kérdezd meg magadtól : "Előre haladok? Tanulok? Egy kicsit jobb vagyok, mint tegnap?" A haladás felismerése, függetlenül attól, hogy milyen kicsi az arany középút a nyugalom felé. 

Ez a fenti hat szokás képezi a nyugodt gondolkodásmód alapjait. Ne úgy gondolj rájuk, mint elérhetetlen célokra, hanem napi gyakorlatokra, amelyek átalakíthatják a stresszt, a bizonytalanság és a mindennapi élet összetettségének megközelítését. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása