5 stratégia a pesszimizmus leküzdésére

2024. február 09. 07:30 - Life Advisor

pesszimizmus_legyozese.pngA pesszimisták általában komor vagy szkeptikus kilátásokkal rendelkeznek, más néven "félig üresnek látják a poharat". Ennek eredményeként erősen összpontosíthatnak arra, hogy mi romolhat el, őszintén meglepődhetnek, amikor a dolgok végül működnek, vagy megkérdőjelezhetik a pozitív eredmények érvényességét. Mivel mindig a legrosszabb dologra számítanak, általában alacsony szinten van a boldogságuk. Sőt, azt gondolhatják, hogy semmi jó nem tart sokáig, és úgy érzik, mintha a szőnyeget bármikor kiránthatnák a lábuk alól. Ezzel az észlelt bizonytalansággal soha nem érezhetik magukat magabiztosan sikereikben vagy társadalmi helyzetükben. Mivel hajlamosak gyengeségeikre és bizonytalanságaikra összpontosítani alacsony önbecsülésük és önbizalmuk is lehet.

Hogyan lehet legyőzni a pesszimizmust?

Lehet, hogy nehéz lesz megszabadulni tőle és rendben van, ha egy kicsit pesszimista vagy. Végtére is, egy egészséges adag pesszimizmus segíthet felkészülni a csapásokra, nehézségekre és ezt nem szabad félvállról venni. Ha azonban le akarod küzdeni a túlzott pesszimizmust, íme néhány stratégia, amely működhet.

1. Használj pozitív megerősítéseket

A pesszimizmus kordában tartásának egyik módja a pozitív megerősítések használta. Próbálj meg leírni néhány egyszerű pozitív megerősítést magadnak és ismételd őket olyan gyakran, amennyire csak lehetséges.

Például : 

  • A mai nap produktív lesz.
  • A siker karnyújtásnyira van.
  • Nagy dolgokra vagyok képes.
  • Készen állok arra, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek.
  • A dolgok remekül alakulnak.

2. Gyakorold a hálát

A pesszimisták hajlamosak ragaszkodni a kedvezőtlen tapasztalatokhoz. Próbáld meg megfordítani ezt a forgatókönyvet és írj egy listát azokról a jó dolgokról, amelyek a múltban történtek, és mindenről, amit értékelsz. Amikor elmondod a fenti megerősítéseid, mindig tegyél hozzá valamit, amiért hálás vagy.

3. Gyakorold az éberséget

Az éberség ítéletek nélküli jelenlét. Így elkerülheted, hogy mindenhez negatív címkét ragassz, amikor gyakorolod az éberséget, és semlegesebb (vagy reálisabb) fényben látod a dolgokat.

4. Változtasd meg a gondolataid

Ha azon kapod magad, hogy kedvezőtlen következményekre számítasz, próbáld meg megváltoztatni a gondolataidat. Például, ha azt mondod magadnak : "Nem akarok elmenni erre a bulira, mert nem fogom jól érezni magam., próbáld meg azt mondani : "Lehet, hogy nem lesz jó a buli, de ha el se megyek, nem tudom meg és akár még jó is lehet."

5. Tedd meg, amit tudsz és reméld a legjobbakat

Még mindig számíthatsz a legrosszabbra. Amikor egy jövőbeli eseményre gondolunk, fontos megjegyezni, hogy a szörnyű dolgok valójában ritkák. És ha elég erőfeszítést teszel, és reméled a legjobbakat, akkor valójában nagyszerű dolgok történhetnek. 

Senki sem dönt úgy, hogy pesszimista lesz, de néhányunknak negatív kilátásai vannak és pesszimizmusunk mindenből és mindenkiből kiszívhatja az örömöt. Természetesen a pesszimizmus nem mindig rossz, egészen addig, amíg egészséges adag optimizmussal van egyensúlyban. Mégis, ha túlságosan pesszimista vagy, szorongást tapasztalhatsz és depressziós tüneteket mutathatsz. Szerencsére a pesszimizmust le tudjuk győzni. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása