Összeházasodtatok, de mégis szomorú vagy?

2024. február 07. 07:30 - Life Advisor

hazassag_depresszio.pngAbban az esetben, ha az esküvőd olyan volt, mint amire vágytál, de nem érted, hogy miért érzed magad szomorúnak életed legjobb bulija után, elmondhatjuk, hogy megvan az esélye annak, hogy esküvő utáni depresszióban szenvedsz. A házasság vagy a kapcsolatunk ilyen szintű formálása fontos pillanat az ember életében, mivel két egymást szerető személy törvényes és társadalmi partnerséget köt. Mi több, mivel mindenki azt hiszi, hogy ennek a pillanatnak felejthetetlennek kell lennie, sokan hónapokat töltenek azzal, hogy megtervezzék ezt a bizonyos nagy napot. De ha minden sikerült, az esküvő csodálatos volt, örülsz annak hogy megnősültél vagy hogy feleség lettél, miért érzed magad mégis csalódottnak és szomorúnak?

A legfontosabb, hogy tudd, nem vagy egyedül. Egy tanulmányban az újonnan házasodott emberek közel fele számolt be arról, hogy frusztrálnak és meglepő módon szomorúnak érzi magát az esküvő után. 

Ezen érzések egyik leggyakoribb oka az esküvő utáni depresszió. Ez egy olyan érzelmi állapot, amely röviddel a házasságkötés után alakul ki. A keserűség, a kimerültség, az idegesség súlyosbodásának érzéseit tapasztalhatjuk.

Az esküvő utáni boldogtalanság kialakulását néhány tényező jelentősen befolyásolhatja. Például az esküvő közeledtével a párok komolyan elkötelezettek eme nagy alkalom megszervezése iránt és amint az esküvő lezajlik és az energia elmosódik, elégedetlenséget éreznek.

A tény, hogy az esküvő után az emberek, akik korábban egyedülállóak voltak, most házastársakká váltak, stresszt okozhat, hiszen a változás tényleg jelentős. Amíg az esküvő véget ér, megérted, hogy mostantól csapatként kell alkalmazkodnod az élethez, amely sokaknál olyan érzést kelt, mintha elveszítenék a függetlenségüket.

A csodákkal és ajándékokkal teli szakaszok, a ruhák és dekorációk kiválasztásával töltött idő után és annak elismerésével, hogy a figyelem középpontjában vagyunk, a semmiből visszatérünk a valóságba, amikor fizetnünk kell a számlákat és ki kell vinnünk a szemetet.

Ennek eredményeként gyakori az esküvő utáni depresszió megtapasztalása. 

Azok az emberek, akiknek zavaros családi körülményeik voltak, sebezhetőbbek lehetnek az esküvő után. Például, ha valaki tapasztalt már a családjában válást, közvetlenül az esküvő után elkezdhet szorongani, hogy mindez vele is megtörténik majd.

Meddig tart az esküvő utáni depresszió?

Az esküvő utáni depresszió néhány napig vagy hétig tarthat. Ha az érzések továbbra is fennállnak, mindenképp érdemes lenne megfontolnod, hogy felkeresel egy szakembert vagy terapeutát. Sőt a barátokkal való szórakozás, a nyaralás és az egészséges életmód kialakítása is nagy segítségedre lehet, a negatív érzelmek leküzdésében.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása