8 tipp, hogy ne rohanj, de mégis elvégezd a dolgaid

2024. február 02. 07:30 - Life Advisor

ne_rohanj.pngNéha valóban versenyt futunk az idővel, például amikor megpróbáljuk elérni a vonatunkat. Ugyanígy sokan rohannak a mindennapok során is, amikor megpróbálják elvégezni a teendők listáján szereplő összes feladatot. De mi is pontosan a rohanás? A rohanást úgy határozhatjuk meg, mint az időhiány érzékeléséhez kapcsolódó viselkedési reakció. Egyszerűbben fogalmazva, amikor úgy érezzük, hogy sürget az idő, rohanással reagálunk, hogy gyorsabban elvégezhessük a dolgokat. Ennek a reakciónak akkor van értelme, ha valóban kevés az időnk, például amikor percekkel a járatunk tervezett felszállása előtt futunk a beszállókapuhoz a reptéren. A rohanás viszont sok tevékenység esetében nem indokolt és a "jelen pillanatban" való rohanással valószínűleg rossz szolgálatot teszünk a jólétünknek.

Lehet, hogy egyik feladatról a másikra sietsz, de gondoltál már arra, hogy mi lehet a valódi oka annak, hogy mindig rohansz? Íme néhány a rohanás leggyakoribb okai közül : 

 • Társadalmi elvárások és normák

  Egyes társadalmak, például az Egyesült Államok, az elfoglaltságot a termelékenység és a státusz jelének tekintik. Ezekben a társadalmakban az emberek úgy vélik, hogy minél elfoglaltabbak, annál termelékenyebbek és sikeresebbnek tűnnek. Ezért sokan közülük számos feladattal töltik fel ütemtervüket és minden tételhez minimális időráfordítást társítanak. 

 • Önfontosság

  Ismersz valakit, akinek úgy tűnik, hogy soha nincs ideje rád, vagy állandó rohanásban él? Vannak, akik rohannak a társadalmi interakcióikon keresztül, hogy hirdessék a "nagyságukat". Más szóval, ezek az egyének a rohanást eszközként tekintik önfontosságuk igazolására.

 • Prioritások hiánya

  Néha rosszul ítéljük meg a teendő listánkon szereplő feladatok értékét és jelentőségét és nem rangsoroljuk őket. Ennek eredményeként úgy teszünk, mintha minden vészhelyzet lenne, amelyeknek azonnal a végére kell járnunk.

 • Halogatás

  A halogatás hasonlónak tűnhet a prioritások felállításának hiányához, mivel ez az idővel való visszaélés egy másik formája. Ebben az esetben azonban az egyén többnyire triviális dolgokkal töltheti idejét, miközben az utolsó pillanatig késlelteti az igazán lényeges feladatokat.

 • Türelmetlenség

  Néhányan közülünk nem olyan türelmesek, mint mások. Ezért, amikor nincs türelmük a legtöbb dolog elvégzéséhez, rohanunk a feladatainkon, hogy a lehető leggyorsabban elérjük az eredményeket.

Hogyan lehet kevesebbet rohanni?

Most, hogy megértettük a rohanás fő okait és következményeit, foglalkozhatunk velünk, hogy segítsenek lelassítani és élvezni mindazt, amit jobban csinálunk. Íme néhány tipp a kezdéshez.

 1. Rangsorolás

  A teendők listáján nem minden vészhelyzet. Bizonyára néhány feladat fontosabb és sürgetőbb, mint mások. Próbáld meg kitalálni, hogy mely feladatokat kell hamarosan elvégezned és összpontosítsd az energiád ezek elvégzésére.

 2. Oszd be az idődet

  Az időgazdálkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy mindent időben elvégezzünk. Van egy nagy projekted, ami a jövő hónapban esedékes? Próbálj meg minden nap körülbelül egy órát dolgozni rajta, így nem kell majd rohannod néhány nappal a befejezés előtt. Ha naptárat használsz a hét vagy a hónap megtervezéséhez, akkor a nagyobb projekteket kisebb darabokra is oszthatod.

 3. Legyél nyitott az időkorlátokkal kapcsolatban

  Néha több feladatot vállalunk, mint amennyit kezelni tudunk. Ha több dolgod van, mint amennyit kezelni tudsz, úgy érezheted, hogy rohannod kell. Mondj nemet, ha kell és állíts fel határokat, ha szükséges.

 4. Figyelj a jelenre

  Néha nehéz türelmesnek lenni, amikor csak a céljaink elérésére vágyunk. Az éberség gyakorlása segíthet megérteni, mi történik körülötted és mélyen értékelheted az éppen zajló folyamatokat.

 5. Gondold újra az ismétlődő feladataidat

  Küzdesz a házimunka elvégzésével? Ha másokkal élsz együtt, megkérheted őket, hogy segítsenek többet, vagy kezdjetek el felváltva dolgozni. Arra is gondolj, hogy milyen gyakran kell ténylegesen elvégezned bizonyos feladatokat.

 6. Számíts a váratlanra

  Próbálj felkészülni a váratlan helyzetekre, például egy forgalmi dugóra egy találkozóra vezető úton, orvosi vészhelyzetre a legnehezebb héten vagy egy hiányzó összetevőre, amikor főzni akarsz. Ha több időt hagysz a teendőid listáján szereplő elemekre, elkerülheted az akadályok okozta további stresszt és továbbra is időben elvégezheted a feladataidat, anélkül, hogy rohannál.

 7. Ne csinálj egyszerre több dolgot

  Az agyunk egyszerre csak egy dolgot képes feldolgozni. hacsak a másodlagos feladat nem igényel figyelmet, érdemes tartózkodnod a többfeladatos munkavégzéstől.

 8. Lassíts

  Végül fontold meg az összes rendelkezésre álló információ lelassítását és feldolgozását, amikor dolgozol. Az elhamarkodott döntések hosszú távon megbánáshoz vezethetnek.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása