Amikor a magányodat a magány okozza

2024. január 22. 07:30 - Life Advisor

magany_erzese_maganytol.pngNemrég lettem figyelmes Guy Winch nagyon tanulságos TED-előadására az érzelmi higiéniáról és a magány mély hatásáról. Pszichológusként Guy Winch megosztotta tudását a magány meglehetősen érdekes, de szubjektív természetéről és értékes betekintést nyújtott a jelenség megértésébe és leküzdésébe. A magány egy pszichológiai seb, amely torzíthatja észleléseinket és érzelmi elszakadáshoz vezethet. Ennek illusztrálására Guy Winch személyes történetet mesél nekünk, miközben ikertestvérére reflektál. A történet egy születésnapján átélt intim élményhez kapcsolódik, amikor egy egyszerű félreértés intenzív magányhoz vezetett. 

Hogyan lehet a magány oka a magány?

A magány több magányhoz vezet, mert mély pszichológiai sebet hoz létre, amely torzítja észleléseinket és gondolkodásunkat. Amikor megtapasztalod a magányt, megváltozott felfogásod elhitetheti veled, hogy mások kevésbé törődnek veled, mint valójában.

Ez az észlelés aztán ahhoz a félelemhez vezet, hogy kinyújtod a kezed, mert félsz az elutasítástól (további érzelmi fájdalom!). Így létrehozva egy olyan ciklust, ahol az emberek elkerülik a kapcsolat keresését, ami viszont állandósítja a magány érzését. Sajnos, ahogy a ciklus folytatódik, fokozza az elszigeteltség érzését, ami egyre nagyobb kihívást jelent a magány érzésétől való megszabadulásra.

Mit tehetünk?

1. Guy Winch szerint ahhoz, hogy elkerüljük a magány ciklusát, elengedhetetlen az érzelmi higiénia gyakorlása. Ez magában foglalja az érzelmi jólétünk fenntartására és javítására irányuló szokások és stratégiák gyakorlását, ugyanúgy, mint a fizikai egészségünk fenntartása olyan gyakorlatok révén, mint a szájhigiénia. 

Ez tehát azt jelenti, hogy gyorsan felismerjük és kezeljük a pszichológiai sebeket, kezeljük a negatív gondolatokat és olyan megküzdési mechanizmusokat fejlesszünk ki, amelyek ugyanolyan hatékonyan képesek kezelni az érzelmi kihívásokat, mint a fizikai kihívásokat.

2. A magány kezelése során azt is meg kell értenünk, hogy a magány nem szubjektív, hanem bárkit érinthet. Tehát ítélkezés nélkül el kell fogadnunk az érzéseinket.

3. Amikor magány érzése merül fel, egészséges figyelemeltereléseket vagy tevékenységeket kell folytatnunk. Még egy rövid, kétperces figyelemelterelés is megszakíthatja ezt a ciklust, eltolva figyelmünket a negatív gondolatokról.

Ahhoz, hogy a figyelemelterelést az elszigeteltség érzésétől való menekülés eszközeként használhassuk, még ha ideiglenesen is, el kell merülnünk olyan tevékenységekben, amelyek lehetővé teszik a figyelem átirányítását. Mindezt azelőtt, hogy tartósabban foglalkoznál a magányod kiváltó okaival. 

Néhány tipp, amelyet figyelembe kell venned : 

  • Ha megnézed a kedvenc tévéműsorod, még akkor is, ha nem nézed végig, segíthet megtörni a magányt és megnyugtató módon menekülhetsz a magány ciklusából.
  • A podcastok által létrehozott társalgási légkör az információ és a szórakozás forrása mellett a kapcsolat érzésének megteremtésében is segíthet.
  • A szabadban sétálni vagy más tevékenységeket végezni szintén segít csökkenteni az elszigeteltség érzését. De ha nem akarsz kimenni, egyszerűen nyiss ki egy ablakot, hogy halld a madarakat, a járókelőket, ami segíthet abban, hogy egy kicsit jobban kapcsolódhass a világhoz.
  • A hangoskönyvek hallgatása, amellett, hogy oktató és informatív, szintén segít kiszakadni a magány ciklusából.

4. Mivel a magány torzíthatja az észleléseket és jobban érezzük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk, meg kell kérdőjeleznünk ezeket a torz gondolatokat más alternatív perspektívák figyelembevételével és különösen a körülöttünk lévő támogatás elismerésével. 

A kapcsolatok akkor is kialakulhatnak vagy fenntarthatók, ha hiányzik a fizikai jelenlét. Ez azt jelenti, hogy még ilyen helyzetben is kialakulhat a kötődésnek egy egyedi formája, amely a tipikus társadalmi kapcsolatok hiánya miatti kompromisszumokból fakad. Tehát nyitottnak kell maradnod azokra a kapcsolatokra, amelyek nem szokványos helyzetekben alakulhatnak ki. 

5. Ahelyett, hogy megengednénk magunknak, hogy az elutasítás vagy a kudarc után önkritikába kerüljünk, leküzdhetjük a negatív önbeszédet azáltal, hogy kedvesek vagyunk magunkhoz, újjáélesztjük önbecsülésünket és együttérzést kínálunk önmagunkban a kihívásokkal teli időkben.

6. Ne habozz kapcsolatba lépni másokkal! Elengedhetetlen, hogy legyőzzük az elutasítástól való félelmet azáltal, hogy kapcsolatokat kezdeményezünk, vagy támogatást kérünk barátoktól, családtól vagy támogató csoportoktól. Tedd meg te az első lépést és hívd fel egy barátodat! Ez az egyik módja annak, hogy megőrizd a közelséged azokhoz az emberekhez, akik fontosak neked. 

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy megindító és megvilágosító felfedezés a magányról és arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja életünket és jólétünket. A magány pszichológiai sebként való felismerése felhatalmaz minket arra, hogy elkezdjük gyakorolni a szokásokat és stratégiákat alkalmazzunk önmagunk gyógyítására, következésképpen javítsuk és fenntartsuk érzelmi jólétünket, ugyanúgy, ahogy különböző gyakorlatok révén megpróbáljuk megőrizni fizikai egészségünket. 

Ezért nem csupán a magány elismeréséről van szó, hanem az egészséges gyakorlatok aktív elvégzéséről is, amelyek célja helyzetünk javítása oly módon, hogy táplálja pszichológiai egészségünket. 

Fogadd meg Guy Winch tanácsát : gyorsan ismerd fel és kezeld a pszichológiai sebeket, például olyan megküzdési mechanizmusok kifejlesztésével és alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik, hogy ugyanolyan hatékonyan kezeld az érzelmi kihívásokat, mint bármilyen fizikai kihívást. 

 Amennyiben kíváncsi vagy Guy Winch pszichológus teljes előadására, itt megnézheted
(magyar felirattal) : 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása