Hogyan tudják a hiedelmeid felturbózni vagy szabotálni a sikeredet?

2023. november 27. 07:30 - Life Advisor

hiedelem_siker.pngHitted már valaha, hogy te vagy a legjobb ember egy munkára, csak azért, hogy téged válasszanak? Túl magabiztos volt ez a hiedelem? Mit feltételeztél a többi jelöltről? A hiedelmeid magukban foglalják az előítéleteidet, amelyek a véleményedből és a feltételezéseidből állnak. Az életedet viszont hiedelmek és elfogultságok diktálják, amelyek irányítják gondolkodásodat, viselkedésedet és döntéseidet. A hiedelmek lefordítják értékeinket támogató viselkedéssé és döntésekké. Az előítéletek általában olyan hiedelmek, amelyek személyesebb perspektívából származnak, mint például a természeted, az élettapasztalataid, a közösségi hatások vagy a világod bizonytalanságai. A hiedelmek és az előítéletek nem jók vagy rosszak. Egyszerűen befolyásolják döntéseid és az elért eredményeid. Értsd meg a hiedelmed és használd őket bölcsen.

Mások megfigyelése segíthet meglátni saját hiedelmeid és elfogultságaid. Tehát, amikor azon kapod magad, hogy mások viselkedésén vagy döntésein görcsölsz, gondold át, mi késztetett arra, hogy így érezz. Ezután kérdezd meg magadtól, hogy milyen hiedelmek vagy elfogultságok ösztönözhettek ilyen viselkedésre vagy döntésre. Gondolj át azt is, hogy miért találod ezeket a dolgokat sértőnek.

Most gondolj egy közelmúltbeli viselkedésedre vagy döntésedre és fontold meg azokat a hiedelmeket vagy elfogultságokat, amelyek mindezt kiválthatták. Valószínű, hogy egy hihet vagy elfogultságot találsz a tudatalattidban eltemetve. Vagy fordítva, lehet, egészen nyilvánvalóan, a tudatos elmédben. 

Az "öt miért" megközelítés használata - egy olyan vizsgálati módszer, amelyben ötször egymás után kérdezed meg magadtól a "miértet" - segíthet azonosítani a hiedelmeidet és az előítéleteidet, és azt, hogy valóban egyetértesz-e velük.

Néha a viselkedésed és a döntéseid olyan régi hiedelmekben gyökereznek, amelyek már nem érvényesek, mint például a veszteségtől való félelem, amikor valójában elsajátítottál egy olyan szakértelmet, amely egykoron még hiányzott.

Végül kérdezd meg magadtól, hogy a hited összhangban van-e az értékeiddel. A hiedelmek egy újabb réteget adnak az értékeidhez bizonyos emberek vagy projektek kontextusában.

Például, ha értékeled az őszinteséget, akkor egy bizonyos csapattaggal kapcsolatos hiedelmeid bizonyítják ezt az értéket? Ha értékeled a tanulást, hiszel mások gondolkodásában az ötletbörze vagy problémamegoldó beszélgetések során? A hiedelmeid jó viselkedéshez és döntésekhez vezetnek? Vagy akadályozzák a munkádat és a döntéseidet?

Íme néhány bevált módszer arra, hogy hiedelmeiddel és előítéleteiddel felturbózd a sikereid: 

  • Tisztázd a céljaid és az értékeid, amelyek a siker felé vezethetnek.
  • Azonosítsd a hiedelmeket és az azt követő viselkedéseket és döntéseket, amelyek támogatják ezt a sikert.
  • Beszélj a csapatoddal, hogy módosíts és megerősítsd a céljaid, értékeid és hiedelmeid a pozitív kötelékek létrehozásának érdekében.
  • Rendszeresen fogalmazd meg a meggyőződéseid, hogy biztosítsd a pozitivitást a céljaidnak.

Végezetül pedig, ha összeveted a céljaid, értékeid és hiedelmeidet a munkatársaidéval, az nem csak betekintés nyújt a saját gondolkodásodba, hanem elgondolkodtat arról is, hogyan kezeld a sikeredhez vezető hiedelmeidet.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása