Mi az önismeret és miért fontos?

2023. november 01. 07:30 - Life Advisor

onsimeret_fontossaga.pngÉrezted már úgy, hogy nem ismered magad olyan jól, mint kellene? Vagy, hogy nem vagy biztos benne, hogyan kezeld az érzelmeidet egészséges módon? Ha igen, nem vagy egyedül. Az önismeret olyan készség, amelynek fejlesztése időt és gyakorlást igényel, de ez az egyik legfontosabb dolog, amit személyes és szakmai fejlődésed érdekében tehetsz. Ebben a posztban megvizsgáljuk az önismeret definícióját, azt, hogy miért fontos az önismeret illetve megismerhetsz néhány speciális technikát, amellyel javíthatod saját önismereted. 

Mi az önismeret?

Az önismeret az a képesség, hogy tisztán lásd magad és megértsd, ki vagy. Befelé fordulhatsz és reflektálhatsz az identitásodra. Megmutatja, hogyan gondolkodsz önmagadról és hogyan cselekszel a normáiddal és a céljaiddal összhangban.

Milyen előnyei vannak az önismeretnek?

  • Jobb kommunikáció
  • Több önbizalom
  • Jobb kapcsolatok
  • Jobb munkahelyi elégedettség
  • A boldogság magasabb szintjének elérése
  • stb.

Milyen típusú önismeret létezik?

Az önismeretnek két nagy kategóriája van : belső és külső önismeret.

Belső önismeret

Megérteni a saját értékeid, szenvedélyed, törekvésed, valamint azt, hogy ezek mennyire illeszkednek a viselkedésedhez és a környezeted felé adott válaszaidhoz. A belső önismeret magasabb munkahelyi és kapcsolati státusszal és általános boldogsággal jár.

Külső önismeret

A külső önismeret arra utal, hogy mennyire vagy tudatában annak, hogy mások hogyan tekintenek rád. 

Azt gondolhatod, hogy ha az egyikben jó vagy, akkor a másikban is. Azonban ez nem igaz, a belső és a külső önismeret között nincs kapcsolat. Ehelyett viszont a kutatók négy önismereti archetípust azonosítottak : 

  1. Önelemzők
  2. Örömteliek
  3. Keresők
  4. Körültekintők

Öntudatos vagy?

Valószínű, hogy azt gondolod igen, de a kutatások szerint nem. 

Kutatások azt mutatják, hogy az emberek 95%-ka úgy gondolja, hogy öntudatos. A valóságban viszont az embereknek csak 10-15%-ka öntudatos ténylegesen. 

A különbség tehát jelentős. 

Mindannyian egyre inkább önmagunkkal foglalkozunk és kevésbé vagyunk öntudatosak. Finoman abba kell hagynunk azt a feltételezést, hogy már öntudatosak vagyunk. Valószínűleg mindannyiunknak több munkája van, mint gondolnánk. 

Miért ilyen nagy ez a különbség?

Ennek a jelentős eltérésnek három fő oka lehet : 

1. Tudásvakság

A Dunning-Kruger-hatáshoz hasonlóan túlbecsülöd a tudást. Azt hiszed, hogy többet tudsz, mint amennyit valójában tudsz. Minél inkább szakértőnek gondolod magad, annál magabiztosabb vagy a képességeidben. Túlságosan magabiztossá válsz abban, hogy képes vagy megjósolni a jövőt. 

Ennek leküzdésére jó módszer a "kezdő gondolkodásmód". Ne feledd, mindig tanulhatsz valamit. Szállj le a földre azzal a hozzáállással, hogy kezdő vagy.

2. Érzelmi vakság

Túlzott magabiztosságot érzel az érzelmeidben. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1 a legrosszabb, a 10 a legjobb, mennyire vagy boldog most? A valóságban azt választod, hogy milyen hangulatban vagy. 

Hajlamos vagy túlbecsülni és magasabbra tippelni. Inkább helyzetfüggő mindez, mármint, hogy hány pontot adsz magadnak. Például, ha találnál egy 10.000-est az utcán, boldogabbnak értékelnéd magad, mint a pénz megtalálása előtti 10 percben.

3. Viselkedési vakság

Amikor a viselkedésed megítéléséről van szó, nem vagy olyan objektív, mint gondolnád. Valószínű, hogy túlbecsülöd a viselkedésed és személyiséged egyes részeit. 

Ez egy velünk született vakfolt, amivel minden ember rendelkezik. 

Hogyan fejlesztheted az önismereted?

Belső önismeret : Az önvizsgálat nem rossz dolog, de a legtöbb ember rosszul közelíti meg. A legtöbb önvizsgálatot végző ember "kevésbé boldog, stresszesebb, depressziósabb, szorongóbb, kevésbé irányítja az életét és kevésbé boldog a munkájában".

Az önvizsgálattal az a probléma, hogy a legtöbb ember azt kérdezi : "Miért?", amikor azt kellene kérdezniük "Mit?". Amikor a "miért"-re koncentrálsz, végül önsajnálatba zuhansz. Ha azt kérdezed, hogy "mit" szilárd megoldásokat kapsz a fejlődésed érdekében. 

Külső önismeret : Keress egy megbízható embert, aki szerető kritikusod lesz a külső önismereted javításának érdekében. 

Hívd el őt ebédelni és kérj tőle visszajelzést. A lehető legpontosabban hallgasd meg ezt a személyt és köszönd meg neki a visszajelzését. 

Hogyan haladhatsz tovább?

Az öntudatra ébredés első lépése az, hogy tudatásra ébredj annak a ténynek, hogy nem vagy öntudatos. Nem vagy olyan öntudatos, mint gondolod, de egyre inkább azzá válsz. 

Azáltal, hogy azonosítod, hol helyezkedsz el az önismereti skálán, pontosan meghatározhatod, hol vannak az erősségeid és gyengeségeid és lépéseket tehetsz a javulás érdekében. 

Az önismeret egy utazás. Lehet, hogy soha nem éred el teljesen a megvilágosodást, hacsak nem vagy szerzetes, de ennek ellenére nagyon is közel kerülhetsz a megvilágosodáshoz és az pont elég is lesz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása