4 egyedi stratégia, hogy megszabadulj a kudarcoktól

2023. szeptember 11. 07:30 - Life Advisor

hiba_megszabadulas.pngAz emberek azt gondolják, hogy soha nem vallok kudarcot, mert vezetem a Life Advisort, coaching üléseket tartok és sok mindent tudok a sikerről, boldogságról és a tudatos életről, de emberi lény vagyok, és amit az emberek gondolnak, az nem igaz. Több dologban kudarcot vallok, mint gondolnád, sőt sokkal többet, mint amennyit szeretnék beismerni. Ugyanúgy kudarcot vallok egy s más dologban, mint te és nagyon kellemetlen érzés ilyenkor nekem is, ugyanúgy mint neked vagy bárki másnak. Frusztráltnak és hibásnak érzem magam, igyekszem elkerülni, hogy agyaljak rajta, inkább elrejtem az érzéseimet, de mélyen legbelül tudom, hogy az ilyen negatív reakciók nem hasznosak. Ezért hát beismerem, mi történt, tanulok egy-két leckét a sikertelen tapasztalataimból, majd visszatérek és megpróbálom újra. Az utolsó rész a legfontosabb : újra megpróbálom.

Néha nem eszem csak és kizárólag egészséges ételeket, de újra megpróbálok visszatérni hozzájuk.

Nem tartom be az edzéstervem, de legalább elmegyek edzeni és aktívabbá teszem magam.

Néha van, hogy nem szeretem magam, de nem adom fel és újra próbálkozom.

Még ezt a cikket sem sikerült megírnom. Nekiálltam aztán töröltem az egészet, mert nem volt jó, de újrakezdtem és befejeztem.

Gyakran sikerül elérnem a célomat, amikor újra és újra megpróbálom és az egyik legfontosabb dolog, amit ebből a posztból meg kell tanulnod, hogy mindig megéri és ha egyszer megérted ezt az egyszerű elvet, alkalmazhatod ezt a négy egyedi stratégiát, hogy adj magadnak még egy esélyt, elengedve a kudarcaidat és tanulva ezekből a kudarcokból.

1. Figyeld meg a gondolataid és az érzelmeid

Meg kell figyelnünk gondolatainkat anélkül, hogy túlagyalnánk őket, ahelyett, hogy minden pillanatban megpróbálnánk megváltoztatni őket hálával vagy megbocsátással, te vagy az, aki megfogalmazza érzéseit, amikor negatív gondolatok jelennek meg a múltbéli tapasztalatok vagy a jövőbeli félelmek alapján. Fel kell ismerned, hogy ezek olyan gondolatok, amelyekkel az elméd foglalkozik, tehát állj meg, légy jelen és figyelj oda! Gondolj tudatosan ezekre a gondolatokra és érzelmekre és figyelj rájuk, lásd őket.

Különítsd el magad a gondolataidtól és idővel a negatív érzéseid és érzelmeid csökkenni fognak, az igazi tudatosság, a szeretet és az elfogadás növekedni fog és elkezded felismerni, hogy az elméd csak egy eszköz, hogy te irányítod és nem fordítva, azáltal, hogy nem ítéled meg a gondolataidat, hibáztatod magad vagy valaki mást. És már csak ennek a megfigyelésével egy nagy átalakulás fog végbemenni benned.

Az önbecsülésed növekedni fog. Nem arról van szó, hogy ennek köszönhetően soha nem fogsz kudarcot vallani, soha nem leszel ideges vagy soha nem fogsz szorongani. De ha tudod, hogy gondolataid és érzelmeid csak múló érzések, amelyek függetlenek tőled, segít enyhíteni a stresszt és növeli a pozitív jelenléted, lehetőséget adva arra, hogy tanulj és újrakezd. 

2. Figyeld meg és javítsd ki a negatív gondolkodásod

Tudat alatt összepárosítod a múltbéli tapasztalatokat a jelennel és amikor az életed egy tapasztalata érzelmi jelentőséggel bír, akkor az elmédben fontosnak minősül. Amikor pedig ez az érzelmi élmény tragikus, serkenti a félelem érzéseit az elmédben, ami parancsot ad neki, hogy maradjon éber minden jövőbeli körülményre, amely emlékeztet erre a tragikus tapasztalatra. Ezt azért teszi, hogy megvédjen téged a jövőbeni károktól, az elméd pedig megpróbálja az új tapasztalatokat a régivel egyeztetni, de attól függően, hogy érzelmileg mennyire kapcsolódik az eredeti élményhez, ez hamis érzések kialakulásához vezethet, amelyek veszteséget hozhatnak és ez különösen igaz a személyes kudarcokra, mint például : 

  • A kapcsolatod megromlott, ezért most úgy gondolod, hogy az összes jövőbeli kapcsolatod is tönkremegy.
  • Alacsony pontszámot kaptál egy vizsgádra és most kételkedsz abban, hogy képes leszel-e bármilyen vizsgán sikeresen teljesíteni.
  • Nem jöttél ki a főnököddel, tehát most problémád van a jelenlegivel is.

Ez a hamis asszociációs folyamat akkor fordul elő, amikor negatív és érzelmi módon reagálsz egy bizonyos múltbéli tapasztalatra és mindezt tudat alatt teszed. Tudod, hogy minden kapcsolat teljesen más, de érzelmileg úgy reagálsz, mintha azonosak lennének és ha tehetetlennek érzed magad, mert nem tudsz túljutni egy korábbi sikertelen tapasztalatodon, az elméd úgy kapcsolódik hozzá, mintha most ugyanaz történni ismét, ami azt jelenti, hogy helytelenül kapcsolat össze a két tapasztalatot a jelenben.

Íme egy kétlépéses megoldás, amely segíthet : 

  • Kérdezd meg magadtól : Mi a múlt sikertelen tapasztalata és az ehhez kapcsolódó érzések, amelyekre a jelenlegi érzéseim emlékeztetnek? 
  • Miután meghatároztad jelenlegi érzéseid eredetét, készíts egy listát mindazokról a dolgokról, amelyekkel a jelenlegi körülményeid különböznek a múlttól. Az eredeti sikertelen élménynek tartalmazni kell azokat a helyeket, embereket és részleteket, amelyek fájdalmat és kényelmetlenséget okoztak és újra és újra át kell nézned a különbségeket, amíg teljesen nem érted őket. Így segíted magad abban, hogy felismerd, a körülmények megváltoztak.

3. Folyamatosan kövesd figyelemmel az előrehaladásod

Annak ellenére, hogy intellektuálisan tudod, hogy erősebb vagy, mint a múltban, de a tudatalatti elméd gyakran elfelejti, hogy képességeid nőttek. Íme egy gyors, metaforikus példa : 

Az állatgondozók általában vékony fémláncot kötnek egy nagy elefánt lábához, majd a lánc másik végét egy földbe temetett kis fa karóhoz kötik. Na most egy kb. 3 méter magas 4,5 tonna súlyú elefánt könnyen elszakíthatná ezt a láncot és minimális erőfeszítéssel menekülhetne a szabadságba, de nem teszi, mert soha nem is próbálta. 

A világ legerősebb vadállatát, amely ugyanolyan könnyen ki tud tépni egy fát, egy gyenge fából készült tipli és egy lánc legyőzi. Ez azért van, mert amikor kicsi volt, gondozói pontosan ugyanazokat a módszereket alkalmazták a nevelésére. Egy vékony láncot kötöttek a lába köré és a lánc másik végét egy földbe ásott fadarabhoz kötötték. A kis elefántnak a lánc és a fadarab bőven elég erős volt ahhoz, hogy visszatartsa őt, amikor szabadulni próbált. Ezért az elefánt abbahagyta a próbálkozást. Most, hogy felnőtt látja a láncot és a fadarabot. Emlékszik arra, amit kiskorában megtanult, hogy lehetetlen elmenekülni a láncból és a karóból. Ez viszont nem igaz, mert az elefánt, amely korábban 100 kg volt, most 5000 kg-os elefánt. 

Ha belegondolsz, mindannyian olyanok vagyunk, mint az elefántok. Mindannyiunkban nagy erő van és éppen így van bennünk valami, ami visszatart minket : a magunkba vetett hit hiánya, gyermekkori tapasztalatok, korábbi kudarcok. Tehát tanulnunk kell a múltból, de hajlandónak kell lennünk arra, hogy frissítsük azt, amit megtanultunk annak alapján, hogy hogyan változtak a körülményeink.

Két dolgot kell figyelembe venned: 

  • Ha azt gyanítod, hogy jelenleg a múlt hiedelmein keresztül éled az életedet, emlékeztesd magad arra, hogy mi az, ami más jelenleg, mi változott meg benned, a körülményeiddel kapcsolatban stb.
  • Ellenőrizd, hogy mit tanultál a múltbéli kudarcokból és nehézségekből, amelyek valóban segíthetnek neked most, és ahelyett, hogy sajnálnád a múltat, kérdezd meg konkrétan, hogyan segített a növekedésben. Összpontosíts arra, amit nyertél, ahelyett, hogy arra figyelnél, mit veszítettél el a korábbi negatív tapasztalataid miatt.

4. Tanuld meg látni a szépséget a bizonytalanságban

Semmi sem várható és semmi sem biztos ebben a világban, ez az igazság, meg kell értened, hogy egyikünk sem különleges, néha nyerünk, néha veszítünk, az élet mindig kiegyensúlyozott. Tehát ne várd el, hogy mindent megkapj, amire vágysz, ne várj elismerést minden erőfeszítésedért, ne várd, hogy a zsenialitásodat azonnal felismerik. Vannak dolgok, amelyeket nem akarsz, hogy megtörténjenek, de el kell fogadnod őket, dolgokat, amelyeket nem akarsz tudni, de meg kell tanulnod. 

Vannak dolgok, amelyek csak azért jönnek be az életedbe, hogy megerősítsenek, hogy továbbléphess nélkülük, és vannak, akik ezeket a tapasztalatokat kudarcnak nevezik, de ezek pozitív leckék. Miközben megélsz és megtapasztalsz dolgokat, fel kell ismerned, mi tartozik az életedhez és mi nem, mi működik és min nem, majd el kell engednek a dolgokat, amikor tudod, hogy el kell engedned. Nem büszkeség, arrogancia vagy tehetetlenség miatt, hanem azért, mert nem mindennek kell beleférnie az életedbe.

Tehát felejtsd el a múltat, mozgasd meg a lelkedet, szabadulj meg a fájdalmas emlékektől, hagyd abba, hogy az legyél, aki korábban voltál, hogy végre azzá válhass, aki vagy. Itt az ideje, hogy elengedd, ami tegnap történt és felszabadítsd életed jelenlegi potenciálját. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása