Mi lenne, ha egy férfi is lehetne sebezhető?

2023. szeptember 04. 07:30 - Life Advisor

ferfi_mentalis_egeszseg.png"Van egy népszerű idézet, amely szerint a férfiak a temetésükön kapják meg az első virágaikat" - mondta Bryce Spencer-Jones, aki a Chan School előadását vezette fel ezzel és azokkal az akadályokkal, amelyekkel a férfiak szembesülnek, amikor a mentális egészségükről van szó. A statisztikái alapján 10-ből egy férfi szorongást és depressziót tapasztal, mégis kevesebb, mint a felük kap csak kezelést. "Sok férfi csak azt akarja, hogy lássák és hallják" - mondta Spencer-Jones. "Olyan sok érzelem van, amibe kapaszkodnak (de) lehet, hogy nincsenek meg az erőforrásaik ahhoz, hogy tudják, hol kezdjék a gyógyulásukat."

Sok férfi nem veszi észre, hogy a terápia biztosíthatja a szükséges készségeket és eszközöket érzelmeik kezeléséhez, egyszerűbben megfogalmazva tehát, sok férfi egyszerűen nem tudja, mit nem tud.

Az előadáson részt vett Kevin Simon is, aki pszichiáter és a Harvard Medical School oktatója. 

"Van egy két éves kisfiam és gyakran, amikor a fiúk korán kimutatják az érzelmeiket, szociálisan arra képzik őket, hogy megpróbálják csökkenteni azokat és nem igazán ismerik el teljesen, hogy mik ezek az érzések. A férfiak hajlamosak nem keresni a terápiákat, szakembereket, mert egyszerűen nincsenek teljesen tisztában az érzelmeikkel."

Amerikában elindult a "Kicking the Stigma" kampány, amely felhívja a figylmet a mentális egészségügyi rendellenességekre. A Colts játékosait kérték fel, hogy beszéljenek a saját mentális egészségükről, a tapasztalatikról és osszák meg a történetüket a nagyvilággal. Amerikában ugyanis nincs jobb ábrázolása a férfiasságnak, mint a futball. Úgy gondolták, hogy inspiráló lesz más férfiak számára is, ha szintén férfiaktól hallanak ezekről a dolgokról (hogyan érzik magukat, hogyan osztják meg az érzelmeiket stb.).

Fontos, hogy biztonságos teret hozzunk létre a férfiak számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, ugyanis a férfiak nagyobb valószínűséggel beszélnek a küzdelmeikről, ha hasonló gondolkodású, hasonló életutat megélt férfiakkal kerülhetnek kapcsolatba. 

Ezek a biztonságos terek lehetővé teszik a férfiak számára, hogy tanúságot tegyenek egymás fájdalmáról, hogy meghallgassák és megerősítsék egymást és lehető teszi számukra, hogy sebezhetőek legyenek egymással. Amikor pedig felfeded, ami benned van, meggyógyulsz.

Az előadás során megnéztek egy videót a "Today Show"-ból, amelyben az NBC riportere, Carson Daly beszélt a jól ismert Logic művésznevű rapperrel. Elmondta, hogy nagy pánikroham után küzdött azzal, hogy szorongásos személynek bélyegezzék, de a terápia révén jobban megbirkózott az érzelmeivel. 

Ez a fajta láthatóság befolyásos emberektől megváltoztatja a mentális egészséggel kapcsolatos beszélgetést. Óriási szerepe van a közösségi médiának abban, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a mentális egészség témájához. 

Minél több ember osztja meg a történetét, annál inkább új kultúrát teremt, amely biztosítja a férfiak számára azokat az erőforrásokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy bátran szembenézzenek érzelmi csatáikkal. A férfiasság része kell legyen, az érzelmeik elismerése, kezelése és annak elismerése, hogy igenis a férfiaknak is vannak érzései, érzelmei, problémái, gondjai, bajai, amelyre ugyanúgy megoldást találhatnak és amellyel kapcsolatban ugyanúgy kérhetnek segítséget, mint bárki más, anélkül, hogy ettől kevésbé lennének férfiasak. A változtatás és a segítség kérés ugyanis a férfiasság valódi érzése és óriási erőre vall. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása