Az igazság a fájdalmunk elrejtéséről

2023. augusztus 25. 07:30 - Life Advisor

fajdalom_elrejtese.pngHa van egy tagadhatatlan közös vonásunk az az, hogy hajlamosak vagyunk elrejteni az érzelmi fájdalmat. Olyan ez, mint egy véget nem érő tánc a sebezhetőségünk és az önmagunk védelmének szükségessége között. Így még azok elől is elrejtjük a fájdalmunkat, akik a legközelebb állnak hozzánk. Azt mondják, hogy ez a tulajdonság azért alakult ki, mert a túlélés egykor az erő és a rugalmasság kivetítésétől függött és bármilyen érzelmi sebezhetőség kimutatása olyan volt, mintha céltáblát tettél volna a hátadra.

A fájdalom elrejtése tehát ravasz stratégia volt, amely megóvott attól, hogy teherré váljon egy könyörtelen világban, miközben felfedte, hogy ez egy veszélyes szerencsejáték, amely potenciálisan veszélyeztetheti mind a személyes biztonságot, mind a társadalmi harmóniát.

Miért rejtegetjük még mindig a fájdalmunkat?

Ma a fájdalom elrejtésére való hajlamunk mögött meghúzódó okok még mindig sokrétűek. Például a "pozitivitás" uralma a közösségi médiában nyomást gyakorol a felhasználókra, hogy törhetetlennek tűnjenek és elültetik bennük a vágyat, hogy fenntartsák a sebezhetetlenség látszatát az ítélettől, az elutasítástól vagy a szeretteik megterhelésétől való félelem miatt.

Ironikus módon ez a cselekedet lassan megrágja a bizalom és az érzelmi intimitás alapját, ezáltal gyengítve azokat a kötelékeket, amelyekről azt gondoljuk, hogy megvédjük őket.

  • A gyengeség kimutatásának elkerülése : az emberek gyakran elrejtik érzelmeiket, hogy elkerüljük sebezhetőségük feltárását másoknak. Attól tartanak, hogy bizonyos érzelmek kifejezése, különösen az úgynevezett negatívak, másokat arra késztethet, hogy megítéljék őket, vagy azt gondolják, hogy nem tudják kezelni érzéseiket.

  • A kapcsolatok védelme érdekében : a partnerek elrejtik a bosszúságokat vagy a fájdalmat, hogy elkerüljék a konfliktusok vagy negatív reakciók kiváltását a másikból. Ez az elkerülés a múltbéli tapasztalatokból eredhet.

  • Önbizalomhiány : olyan környezetben felnőni, ahol a vélemények és érzések kifejezését nem engedik vagy kritizálják, már fiatal kortól kezdve azt eredményezi, hogy elrejtjük érzelmeinket. Így megtanuljuk, hogy az érzelmeink kifejezését el kell kerülnünk.

  • A további fájdalom elkerülése miatt : ez az, amikor az emberek azt hiszik, hogy mások csak felerősítik fájdalmukat, ezért falakat emelnek közéjük abban a hitben, hogy csak egy ilyen védelmi intézkedés védi meg őket az esetleges további fájdalmaktól. 

A komplexitás felszíne alatt azonban egy még mélyebb igazság rejlik, amely figyelmet igényel : a fájdalom elrejtése, különösen a legközelebbi bizalmasaink elől, pszichológiai költségekkel jár. Érzelmeink palackozása elszigeteltség érzéséhez vezethet, ami csak fokozza a szorongást, amelyet megpróbálunk elrejteni.

Továbbá tanulmányok kimutatták, hogy bár az érzelmek elrejtése csökkentheti az érzelmek látható jeleit, nem csökkenti a tényleges érzelmet, amelyet érzünk.

Szóval, mit tehetünk?

Tudjuk, hogy a fájdalom elrejtése kétélű kard, mert bár átmenetileg megóvhatja kapcsolatainkat, idővel erodálhatja azokat. Ezért az önvédelem iránti vágy és a valódi érzelmi kapcsolatok iránti igény összeegyeztetése elengedhetetlenné teszi az egyensúly megtalálását mind mentális jólétünk, mind kapcsolataink egészsége szempontjából.

Itt az ideje, hogy átalakítsuk a sebezhetőségről alkotott felfogásunkat : ahelyett, hogy gyengeségnek tekintenénk, bátorságunk bizonyítékának kell tekintetnünk, a hitelesség jelének, amely összeköt bennünket.

  • Biztonságos tér megteremtése az érzelmek kifejezésére a kapcsolatainkon belül : ez is egy lépés a helyes irányba, de tudnod kell, hogy ez az egészséges kapcsolat egyik legfontosabb mutatója is; és azok a párok, akik rendelkeznek vele, magasabb szintű elégedettségről és mélyebb kapcsolatról számolnak be.

  • Az empátia és a megértés kultúrájának ápolása : ez megteremti a terepet az igazi intimitáshoz. Érzelmeink felelősségteljes megosztásával áthidaljuk a szakadékot a szívünk védelme és mások beengedése között. Ez elmélyíti kapcsolatainkat, miközben kapcsolatba lépünk egymás gondolataival és érzéseivel.

  • Terápia : végül, ha a fájdalom elrejtése régóta fennálló minta és valóban küzdesz azzal, hogy egyedül legyőzd, akkor egy szakemberrel való beszélgetés segíthet. Nemcsak biztonságos teret teremt az érzéseiddel való kapcsolatfelvételhez, hanem segít azonosítani a viselkedésed lehetséges okait és ez alapján fog tudni hatékony megoldást javasolni számodra.

Az érzelmi fájdalom elrejtése tehát része lehet annak, ami emberré tesz minket. Lehet, hogy ez egy generációkon át csiszolt viselkedés, amelyet a szükség és a társadalmi elvárások támasztanak alá, de ahogy haladunk előre, újra kell gondolnunk ennek a viselkedésnek az általános jólétünkre és kapcsolatainkra gyakorolt hatását. Talán ha elkezdjük érzelmi jólétünket közös felelősségként kezelni, képesek leszünk lerázni magunkat a rajtett fájdalom terhéről és jó úton haladunk az erősebb kapcsolatok és az egészségesebb, boldogabb élet felé.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása