Senkit sem tudsz megváltoztatni

2023. május 29. 07:30 - Life Advisor

valtozas_csak_te.jpgMinden nap olyan emberekkel találkozunk, akik teljesen különböznek tőlünk. Másképp cselekszenek, másképp gondolkodnak, mint mi. Különböző háttérrel és kultúrával rendelkeznek. Értékeik, hiedelmeik és motivációik idegennek tűnhetnek számunkra. Ezek a különbségek nehézzé tehetik az emberekkel való foglalkozást, de a "különbözőnek" nem kell problémát jelentenie. Ha megértjük, hogy mások miért olyanok, amilyenek, könnyebben kapcsolatba léphetünk velük és együtt dolgozhatunk.

Senki sem alakíthatsz át, frissíthetsz vagy fejleszthetsz az engedélye nélkül.

Az emberek mélyen elfogultak - bizonyítékokat keresünk, hogy alátámasszuk azt, amiről már tudjuk, hogy az egyetlen igazság. Ezért olyan nehéz megváltoztatni bárki véleményét.

Mindannyiunknak vannak vakfoltjai a tudásunkban és a véleményünkben. A rossz hír az, hogy vakká tehetnek minket a vakságunkkal szemben, ami hamis bizalmat ad nekünk az ítélőképességünkben és megakadályozza, hogy újragondoljuk dolgainkat.

Más emberek más hullámhosszon vannak, mint te, és nem értik, miért gondolkodsz úgy, ahogy. Lehet, hogy frusztráló, de ezt el kell fogadnod.

A változás nem könnyű, különösen, ha megkérdőjelezi az ember jelenlegi hiedelmeit vagy cselekedeteit. Megfélemlítő és ijesztő érzés lehet.

Amikor az emberek készen állnak rá, megváltoznak. Soha nem teszik meg azelőtt és néha meghalnak, mielőtt eljutnának a változáshoz. Nem tudod rávenni őket, hogy megváltozzanak, ha nem akarják, ugyanúgy, ahogy amikor akarják, nem tudod megállítani őket.

A tanárok, mentorok, jó barátok, nagyszerű szerzők és azok, akikre felnézünk, csak arra késztethetnek minket, hogy elgondolkodjunk hiányosságainkon és erősségeinken. 

Megmutathatják nekünk a jobb utat, de nekünk magunknak kell járnunk rajta.

Új és néha jobb valóságokat és perspektívákat mutatnak nekünk, és megtesszük a következő lépést, hogy ennek megfelelően újradefiniáljuk szokásainkat, rutinjainkat és rituáléinkat. 

Az emberek azt hiszik, hogy nem tudják megváltoztatni magukat, de képesek rá. Az emberek azt hiszik, hogy meg tudnak változtatni másokat, de nem tudják. 

Az ösvény ismerete nem ugyanaz, mint az ösvényen járni. 

Több szabad és jobb eszköz van arra, hogy megváltoztassuk magunkat, mint valaha a tanulás történetében, de sokan még mindig ragaszkodnak a dolgok régi módszereihez.

Befolyásolhatsz valakit, hogy gondolkodjon. Amit mondasz, teszel, írsz vagy megosztasz, az lehet az oka annak, hogy valaki megpróbál önmaga jobb verziójává válni.

Nem tudsz megváltoztatni egy másik embert, de te lehetsz az oka annak, hogy valaki megváltozik. 

5_perc_ami_megvaltoztathatja_az_eleted.png

A valódi tartós változás viszont mindig az egyénen múlik.

Amikor megpróbálunk megváltoztatni más embereket, gyakran megpróbáljuk megváltoztatni őket, hogy megfeleljenek a saját szükségleteinknek. 

Ha meg akarod változtatni az embereket, először meg kell értened, miért gondolkodnak úgy, ahogy. 

Nem tudsz valakit megváltoztatni. Inspirálhatod őket a változásra. Oktathatod őket a változás felé. Támogathatod őket a változásukban.

Csak magadat tudod megváltoztatni. Különbözőképpen reagálhatunk a helyzetekre és az emberekre. Jobban tudunk reagálni szeretteinkre.

Tetteink ösztönözhetik a változást, de nem erőltethetjük a változást, amikor jobb, boldogabb, produktívabb vagy és önmagad jobb verziójává válsz.

A szokásaid, rutinjaid és rituáléid többet tehetnek, mint a szavaid. Ha annyira kétségbeesetten szeretnél megváltoztatni bárkit, mutasd meg neki, mit jelent a változás. A cselekvés - ahogy mondják - hangosabban beszél, mint a szavak.

Nem számít, hányszor próbálkozol, nem leszel képes megváltoztatni senki feltételezését, hiedelmét, felfogását, világnézetét.

De motiválhatod és ösztönözheted a változást a tetteiddel

Fontos, hogy ne bátortalanítson el mások viselkedése. Lehet, hogy most nem változnak, de az életed ösztönözheti őket arra, hogy jobban teljesítsenek.

Vedd el a fókuszt azoktól az emberektől, akiktől azt várod, hogy először változtassanak és javítsd a saját tapasztalataidat. Azok, akik nem tudják megváltoztatni a véleményüket, semmit sem tudnak megváltoztatni. Először tehát önmagad változtasd meg.

A jó szokások jó viselkedést váltanak ki másokból.

Csak magadat tudod megváltoztatni, ezért arra kell összpontosítanod, hogy segíts másoknak, nem pedig arra, hogy másokat próbálj megváltoztatni.

A jobb szokások "fertőzőek" lehetnek. Legyél te a változás! Ez tökéletes módja annak, hogy másokat rávegyél rossz szokásaik újragondolására.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása