4 lépés a "hamis intimitás" kijavítására

2023. április 05. 07:30 - Life Advisor

hamis_intimitas.jpgAz intimitás minden kapcsolat elengedhetetlen része. Segíti a szerelmesek közötti kapcsolatot és elősegíti a megértés mély érzését. Néha azonban a kapcsolatokban úgy érezhetjük, hogy hiányzik az intimitás. Például úgy érezheted, hogy olyan dolgokon mentek keresztül, amelyek semmilyen valódi érzelmi kapcsolatot nem hoznak létre köztetek. Azt mondanám, hogy ez "hamis intimitásérzet" és sok szempontból károsíthatja a kapcsolatokat. Ha úgy érzed, hogy nincs kapcsolatod a pároddal, elengedhetetlen, hogy felismerd a hamis intimitást jeleit és lépéseket tegyél annak érdekében, hogy megszabadulj tőle. Lehet, hogy ki kell igazítanod a tudatosságodat és bátorságot kell venned ahhoz, hogy kockázatot vállalj a kapcsolatodban. 

Az igazi intimitás az őszinteségre és a hitelességre épül, ezért ne félj kimondani a véleményedet. Íme négy lépés, amit megtehetsz, hogy kitöltsd a szereteted hiányzó részét és feléleszd a kapcsolatod.

1. Ismerd fel az intimitástól való félelmed

Az intimitás elválaszthatatlanul kapcsolódik származásunkhoz. Amikor egy gyermek kifejezi érzelmi szükségleteit és a szülő megtagadja tőle, a gyermek azonosul ezzel a tagadással, azt gondolva, hogy érzelmei rosszak és senki sem fogja elfogadni őket. Ez az intimitástól való félelem az élet későbbi szakaszában is ott maradhat, mivel az egyének félnek, vagy nem hajlandók kifejezni érzelmeiket. 

Úgy gondolom, hogy az intimitástól való félelem felismerése elengedhetetlen első lépés a hamis intimitástól való megszabaduláshoz. Elengedhetetlen, hogy önfenntartó legyél, gyógyítsd meg a kapott tagadás, fogadd el valódi érzelmeidet és ne félj tőlük, mielőtt kifejezhetnéd őket. Ez némi időt igényelhet az önreflexióra, de elengedhetetlen lépés a pároddal való mélyebb kapcsolat megteremtéséhez.

2. Írd át a kapcsolatotokra adott reakcióid

Az intimitás elkerülésének módja a kapcsolatokban gyakran az, hogy "túlságosan szeretetteljes" vagy éppen "túl távolságtartó" vagy. Amikor azt veszed észre, hogy védekezel, próbáld meg feltenni magadnak a kérdést : "Miért reagálok így?" Emlékeztet ez téged valamilyen múltbéli élményre? Minél jobban megérted a védekező mechanizmusodat, annál objektívebben láthatod, hogy más lehetőséged is vannak. Ha tudatában vagy ezeknek az okoknak, akkor átvághatsz az ismétlődő és merev mintán.

Az intimitás egy folyamat, nem pedig egy cél. Időt és erőfeszítést igényel a kiépítése és a fenntartása, de a jutalom egy mélyebb, kielégítőbb kapcsolat. Ha aktívan dolgozol a valódi intimitáson, megszabadulhatsz a hamis intimitás felszínességétől és tartós kapcsolatot hozhatsz létre a pároddal.

3. Folyamatos kommunikáció

Ahhoz, hogy áttörd a kapcsolat merevségét és felületességét, folyamatosan kommunikálnod kell. Egyszerű, de jelentős hatással van mindez az intimitásra. Például ülj le a pároddal minden nap egy fél vagy egy órára és osszátok meg egymással a napotok úgy, hogy csak az érzéseitekre és az érzelmekre koncentráltok. Ne becsüld alá, hogy ez mennyire növeli az intimitás érzését. Az ok-okozati beszélgetés, egymás dicsérete és az egymás iránti megbecsülés érzésének megteremtése segít megerősíteni a kapcsolatot.

Egy dologra fontos emlékezned : ne félj megosztani a sebezhető pillanatokat a pároddal. Amikor megosztod a sebezhetőséged, nemcsak közelebb kerültük egymáshoz, de lehetővé teszi a párod számára, hogy jobban megértsen téged. A megértés érzése pedig mélyebb intimitást teremt, ami értelmesebbé teszi a kapcsolatotokat.

4. A kialakult minták megtörése meglepetésekkel

A kialakult minták meglepetésekkel és új élményekkel való megtörése szintén segíthet az intimitás megteremtésével kapcsolatban. Fontos, hogy elfogadjuk az élet spontaneitását és új dolgokat próbáljunk ki együtt. Ez egy hétvégi kirándulástól egy új városba, egy új hobbi kipróbálásáig terjedhet. Lehet bármi, amit mindketten élveztek és ami iránt mindketten érdeklődtök.

Új dolgok kipróbálásával új emlékeket és élményeket teremthetsz, amelyek lebontják a hamis intimitás falait. Ezekből az új tapasztalatokból többet is megtudhatsz a párodról, ami segíthet abban, hogy mélyebb szinten kapcsolódjatok egymáshoz.

Mindenki igaz szerelemre vágyik. A hamis intimitás bármilyen típusú kapcsolatban előfordulhat, nem csak romantikusban. Fontos, hogy felismerjük a hamis intimitás jeleit és lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk tőle. A tudatosság kiigazítása és a bátorság vállalása nagyon lényeges.

Ne feledd, soha nem késő elkezdeni az intimitás kiépítését a kapcsolatodban. Megfelelő gondolkodásmóddal és megközelítéssel még a legsérültebb kapcsolatok is helyrehozhatók és erősebb, szeretetteljesebb kapcsolatot fogtok tudni létrehozni egymással. 

Fontos, hogy türelmes legyél és lépésről lépésre haladj. Bár időt és erőfeszítést igényel, kitartással megteremtheted azt az érzelmes, kielégítő kapcsolatot, amelyre vágysz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása