[Planner Péntek] Így öntheted megvalósítható formába a terveid!

2022. december 23. 07:30 - Life Advisor

tervezo_pentek_3.jpgPlanner Péntek sorozatunk mai részében már eljutottunk oda, amikor van jövőképed és a jövőd előtérbe sikerült helyezni. Ha még nem tartasz itt, akkor olvasd el sorozatunk előző részét ide kattintva. Most tehát itt az ideje annak, hogy mindent megvalósítható formába öntsünk. 

Alapvetően a célokat kis, megvalósítható és gyakorlati mérföldkövekre kell bontanod. Például, hogy házat vegyél, először pénzt kell megtakarítanod. A tervnek tartalmaznia kell az összes módot, amellyel több pénzt takaríthatsz meg, hogy megfelelő házat vehess magadnak. 

A cselekvési terv kritikus fontosságú a célok elérésében, mert segít motiváltnak maradni és biztosítja, hogy jó úton haladjunk előre a célok ésszerű időn belüli teljesítése felé. 

 

Íme néhány tipp, amivel elkészítheted a cselekvési terved : 

1. Határozd meg a "miért?"-ed

Íme egy gyors játék. Gondolkozz el a korábban kitűzött céljaidon. Most gondolj azokra a célokra, amelyeket elértél és azokra amelyeket nem. Remélhetőleg észreveszel egy közös témát.

Azoknak a céloknak, amelyeket sikeresen elértél volt "miért"-je. Azok a célok, amelyeket nem sikerült elérned, nem sikerültek. Más szóval, tudtad, miért csináltad és miért akartad azt a célt, így motivált voltál arra, hogy megvalósítsd. 

Mielőtt elkezdenél egy életre szóló cselekvési tervet készíteni, gondold át, miért tűzöl ki új célt. Ha így teszel, előrevisz ezen az úton és elkerülhetetlenül meg is valósul majd a célod.

2. Írd le a célod

Ha igazán szeretnéd tudni, hogyan készíts cselekvési tervet a céljaid érdekében, akkor itt az ideje, hogy az álmaid kivedd a fejedből és leírd őket. Bár ezt online, alkalmazásokon keresztül is megteheted, a kutatások szerint 42%-kal nagyobb valószínűséggel éred el a célod, ha fizikailag, kézzel, papírra leírod őket.

Amikor fizikailag leírsz egy célt, az agy bal oldalához juttatod el, ami szó szerint a logikus oldal. Ennek eredményeként azt kommunikálja az agyadnak, hogy ezt komolyan akarod csinálni. 

Szeretnéd megkönnyíteni a saját dolgod? A Life Advisor Évtervező pontosan ebben segít neked!

<<< Töltsd le most ingyenesen a saját példányod IDE kattintva! >>>

3. Tűzz ki SMART célt

A SMART célok létrehozásával elkezdhetsz ötletelni azokon a lépéseken, feladatokon és eszközökön, amelyekre szükséged lesz ahhoz, hogy hatékonyabban tudj cselekedni. A SMART célokról bővebben itt olvashatsz.

4. Sorod fel és mérlegeld a lehetőségeket

Most, hogy felsoroltad a céljaid, sorold fel az összes lehetőséget, valamint azok előnyeit/hátrányait. 

A választás szabadsága nagy teherbírással jár. Amit egy döntéshozatal során tehetsz, hogy létrehozol egy pro-kontra listát.

5. Határozd meg a költségvetésed és azonosítsd az erőforrásaid

Nem minden cél igényel meghatározott költségvetést, de sok igen. Határozd meg előre a költségvetést. Ezután azonosítsd a terved egyes lépéseinek végrehajtásához szükséges erőforrásokat.

A célok eléréséhez szükséges fő erőforrások az idő, a pénz, az emberek és a technológia. Lehet, hogy vannak bizonyos technológiák, amelyeket használni szeretnél, de nincs elég pénzed a megvásárlásukhoz. Ha több pénzed van, több technológiát vehetsz és több embert vehetsz fel, akik segítenek bizonyos lépések végrehajtásában, csökkentve a projekted befejezéséhez szükséges időt. 

Ha kevesebb erőforrással rendelkezel, a végcél elérése hosszabb időt vesz igénybe. Találd meg az ideális egyensúlyt a tervedhez.

6. Sorold fel a szükséges lépéseket

Csakúgy, mint ebben a posztban én megtettem, neked is fel kell sorolnod azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenned a cselekvési tervedben. 

Először hozz létre egy részletes, rangsorolt listát azokról a lépésekről, amelyeket meg kell tenned a cél eléréséhez. Egyes lépések egy sor további lépést foglalnak magukban. A jó táplálkozási szakember megtalálása magában foglalhatja az internetes kereséseket, a táplálkozási szakemberek megismerését, a barátokkal való beszélgetést, hogy megtudd, hátha tudnak ajánlani valakit neked stb.

Ezután dokumentáld a cél eléréséhez szükséges összes lépést, adott esetben az összes allépést is. Szükség esetén írd le azt is, hogy ki felelős a lépés végrehajtásáért, írd le, hogy milyen eszközökre, technológiára és egyéb dologra van szükséged a lépések befejezéséhez. 

Végül pedig ne felejtsd el leírni, hogy mennyi ideig tart az egyes lépések befejezése. Ha vannak olyan emberek, akik segítenek neked, győződj meg róla, hogy velük együttműködve pontosan meghatározod, hogy mennyi ideig tart az egyes lépések végrehajtása.

7. Egyszerre csak egy lépést tegyél

Kirándultál már valaha? Valószínűleg térképet használtál ahhoz, hogy eljuss "A" pontból "B" pontba. Ugyanez az ötlet alkalmazható egy cselekvési tervre is. 

A térképhez hasonlóan a cselekvési tervnek is lépésről lépésre kell tartalmaznia a cél elérésére vonatkozó utasításokat. Más szavakkal, ezek a mini célok segítenek eljutni oda, ahová menned kell. 

Például, ha fogyni szeretnél, akkor olyan kisebb tényezőket kell figyelembe venned, mint az elfogyasztott és elégetett kalóriák, a testmozgás ideje, a megtett lépések száma, az alvásod minősége stb. Mindegyik szerepet játszik a fogyásban. 

Ez sok munkának tűnhet elsőre, de a legfontosabb, hogy segít meghatározni az egyes szakaszokban végrehajtandó konkrét műveleteket.

8. Rendezd a feladatokat prioritás szerint

Miután kitaláltad a lépéseket, érdemes átnézned a listád és a feladatokat a legészszerűbben rendezni. A fogyáshoz visszatérve, ha ülő életmódot folytatsz, akkor az első lépés, hogy aktívabb legyél. Aztán jöhet az étrend megváltoztatása, majd az edzésterveddel való munka.

9. Ütemezd a feladataid

A cél határidejének meghatározása elengedhetetlen : megakadályozza, hogy késleltesd cselekvési terved végrehajtását. A kulcs azonban az, hogy realisták legyünk. Nagyon valószínűtlen például, hogy két héten belül lefogyunk 20 kilót. 

Sőt a feladatokat érdemes ütemezni, így biztosíthatjuk, hogy ezekre a feladatokra összpontosítunk, amikor meg kell történniük és nem hagyjuk, hogy bármi más elvonja a figyelmünket.

Óvakodj attól a kísértéstől, hogy duplán foglalod le magad. Egyes tevékenységek valóban kombinálhatók, például a futás, miközben a barátoddal beszélgetsz, de vannak, amik nem. 

10. Tartsd magad a célodon egészséges szokásokkal

Egészséges szokások nélkül a cél elérése még nagyobb kihívást jelent még akkor is, ha van cselekvési terved. A hét minden napján elmehetsz edzeni, de ha minden nap hamburgert eszel, akkor tönkreteszed a befektetett kemény munkád. 

El kell gondolkoznod azon, hogy mi segít abban, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél, nem csak azon, hogy mi a legegyszerűbb vagy legkényelmesebb a projektjeid befejezésekor.

11. Pipáld ki, amit már megcsináltál

A tervek és listák létrehozása bár úgy tűnhet, sok időt vesznek igénybe, struktúrát biztosítanak és csökkentik a szorongást. Van pedig még valami különleges, amikor kipipálsz egy elvégzett feladatod, az agyadban dopamin szabadul fel. Ez a jutalom pedig jó érzéssel tölt el és azt mondja a testednek, hogy ezt meg kell ismételned. Így nagyobb motivációt és elégedettség érzést is kapsz ahhoz, hogy tovább menj és motivált maradj.

12. Szükség szerint végezz módosításokat

Bármely személyes cél elérése egy folyamat. Bár nagyszerű lenne, ha egyik napról a másikra elérhetnénk egy célt, időbe telik. Az út során kudarcokat tapasztalhatsz. Ahelyett, hogy frusztrálttá válnál és feladnád, ütemezz be napi-heti vagy havi értékeléseket, hogy lásd, hogyan haladsz. 

Ha nem vagy ott, ahol remélted, lehet, hogy módosítanod kell a cselekvési terved. Dolgozd át, hogy elérhesd a kitűzött célt.

Végső soron minden rajtad és az életed javításának motivációján múlik. Ha egy nap olyan létállapotban akarsz lenni, ahol büszke lehetsz az eredményeidre az ítélőképességed alapján, akkor az életterv a megfelelő út.

A Life Advisor Évtervezőjével egy könnyen alkalmazható sablon áll előtted. Ha akarod szabadon változtathatsz rajta, könnyen nyomonkövetheted az előrehaladásod, ráadásul az Évtervező teljesen ingyenesen letölthető. 

Már nincs mentség a lazításra. Kezd el megírni az életterved, hogy néhány év múlva visszatekinthess és megköszönhesd magadnak ezt a pillanatot!

[Planner Péntek] sorozatunkban minden pénteken olyan posztokat hozunk nektek, amelyek segítenek a Life Advisor Évtervező használatában és abban, hogy egy felejthetetlen, boldog és sikeres évet, életet teremthessetek magatoknak.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása