Vitarendezés SMS-ben vagy Messengeren? Íme néhány szabály

2022. december 13. 07:30 - Life Advisor

szoveges_uzenet_vita.jpgAz SMS-ezés vagy messenger üzenetek küldése nem a legideálisabb egy komoly beszélgetéshez, mert rengeteg minden nem vagy nem úgy megy át, ahogy azt szeretnénk. Amennyire csak lehetséges az SMS-t vagy messenger üzenetet olyan dolgokra használd, amelyek megoldhatók vagy egyszerűen kezelhetők. Íme néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani.

 

Teendők ha te írsz üzenetet : 

1. Legyél rövid

Az SMS vagy egyéb szöveges üzenet nem az a hely, ami komoly problémák megoldására szolgál. A legjobb, ha apró félreértések tisztázására használod, nem pedig nagyobb élethelyzeteket próbálsz így megoldani.

2. Legyen személyes

Használd az egyes szám első személyt. Például : "Úgy éreztem, hogy ki vagyok zárva a beszélgetésből.". Amikor a tapasztalataid megosztására tudsz koncentrálni, arra készteted a partnered, hogy hozzáférjen az empátiához és a te cipődbe képzelje magát. Ellenben, ha az ő viselkedésre összpontosítasz, például : "Olyan durva voltál velem a vacsora alatt.", anélkül, hogy a rád gyakorolt hatásról beszélnél, akkor a védekezőképességüket fogod aktiválni, nem pedig az empátiájukat.

3. Legyél konkrét

Mit akarsz? Elismerést? Bocsánatkérést? Lehetőséget, hogy személyesen megbeszéljétek? A nyílt végű beszélgetések több szorongáshoz és stresszhez vezetnek, a megoldás pedig elmarad. Az "Annyira ideges vagyok" vagy a "Beszélnünk kell!" helyett legyél konkrét : "Szeretnék bocsánatot kérni." vagy "Szeretném, ha beszélnénk erről, amikor ma hazajössz."

4. Lassíts

A szöveges üzenet küldése (akár SMS, akár Messenger stb.) aszinkron kommunikációs eszköz. Előfordulhat, hogy az illető késve kapja meg, később olvassa és később válaszol. Ha azonnali választ szeretnél, érdemes inkább telefonálnod. Ha azonnali választ vársz a szöveges üzenetedre, az szükségtelenül növeli a beszélgetés tétjét és csalódásra, sértődöttségre vagy félreértésekre késztethet mindkettőtöket. Ha lehet, nyugodtan írj ilyesmit az üzenetedbe : "Tudom, hogy most dolgozol, ezért nem várok azonnali választ, de a nap végére örülnék, ha válaszolnál."

5. Legyél tisztelettudó

Ne feledd, hogy egy csapatban vagytok! A nap végén a cél a probléma megoldása, nem pedig a partnered megszégyenítése vagy hibáztatása. Kérhetsz bocsánatot vagy tudathatod vele, hogy a viselkedése hogyan hatott rád, anélkül, hogy támadóan lépnél fel ellene. Az egészséges konfliktus a megoldandó problémára vagy kérdésre összpontosít, nem pedig a másik személyre.

Mit NE csinálj, ha te írsz üzenetet?

1. Ne robbanj fel és ne írj regényt

Szánj időt arra, hogy átgondold az üzeneted és ne mondatonként, össze vissza küldözgess mindenfélét. Ha minden szavad után a küldés gombra nyomsz, akkor a partnered nagyobb valószínűséggel hagyja figyelmen kívül az egész beszélgetést addig, amíg le nem nyugodtál és azt nem gondolják, hogy befejezted. Ha az üzeneted túl hosszú, megterhelő lehet a partnered számára és a lényeges pontok felett könnyen átfog majd siklani. Ha hosszabb vagy komolyabb beszélgetésre van szükséged, jobb, ha más kommunikációs formát választasz. 

2. Ne írj, ha ideges vagy

Szánj időt arra, hogy elszámolj 10-ig és lenyugtasd magad, mielőtt üzenetet írsz. Kérdezd meg magadtól, hogy mi a célod ezzel az üzenettel? Csak azt akarod elmondani az illetőnek, hogy haragszol rá vagy van valami, amit igazán szeretnél közvetíteni az üzeneteddel? 

3. Ne vádaskodj

Ne kezdd azzal az üzeneted, hogy "Akkora bunkó vagy!". Kezdd inkább úgy, hogy "Szeretném elmondani neked, hogy a tetteid milyen hatással voltak ma rám." Abban a pillanatban, amikor a partneredre nem pedig önmagadra koncentrálsz, muníciót adsz nekik, hogy védekezzenek.

Teendők azok számára, akik üzenetet kapnak

1. Adj visszajelzést az üzenetről

Ha olyan helyen vagy, ahol nem tudsz válaszolni, közöld ezt a tényt a partnereddel : "Most nem tudok teljes mértékben válaszolni az üzenetedre, de tudatni akartam veled, hogy megkaptam."

2. Szánj időt a válaszodra

Az egyik dolog, amit egy szöveges üzenet kivált belőlünk, hogy úgy érezzük, azonnal reagálnunk kell, különösen, ha a másik fél látja, hogy elolvastuk az üzenetet. Az azonnali reakció viszont rosszabbá teszi a konfliktust. Ha tudod, hogy szükséged van egy kis időre, hogy az üzenetben szereplő információkat megértsd és feldolgozd, tudasd a partnereddel. "Lehet, hogy szükségem lesz egy kis időre, mielőtt válaszolok neked."

3. Tekints az üzenetre úgy, mint megoldási lehetőség

A partnered elmondta, hogyan érzi magát és mire van szüksége tőled. A konfliktusok minden kapcsolatban megtörténnek, de a kezelés módja az, ami mindent megváltoztathat.

4. Értsd meg, hogy lehetőséged van arra is, hogy személyesen beszéljetek

Csak azért, mert a partnered üzenetet küldött, nem jelenti azt, hogy így kellene folytatnotok a beszélgetést. Ha úgy érzed, hogy komolyabban kell venned a dolgokat, kérj időt a partneredtől arra, hogy személyesen vagy telefonon, szóban megbeszéljétek a dolgokat.

5. Légy hálás

A kommunikáció elengedhetetlen egy egészséges kapcsolatban. Bár a szöveges üzenetek nem mindig a legjobbak, tény, hogy ez is egy módszer arra, hogy beszélj a partnereddel. Ha valami nehéz dolgot osztott meg veled a párod, kezdd azzal, hogy elismered, hogy ez nehéz lehetett számára és légy hálás, hogy megosztotta veled mindezt.

Mit NE csinálj, ha te kapod az üzenetet?

1. Figyelmen kívül hagyod az üzenetet

Ez további sértettséghez vezet csupán, ami lehet, hogy soha nem múlik el.

2. Próbálsz ravasz lenni

Lehet, hogy ott a kísértés, de ne feledd, hogy a végcél a megoldás és a kapcsolatotok javítása. Néha könnyebb durvának lenni írásban, mint személyesen, de ez nem segít a végcélodhoz való eljutásban.

3. Védekezel

Nehéz nem védekezni, ha úgy érezzük megtámadtak minket. Ehelyett viszont, szánj egy kis időt arra, hogy értelmezd az üzenetet és próbáld ne arculcsapásként értékelni. 

4. Figyelmen kívül hagyod a saját határaid

Ha valaki mondjuk "baromnak" "idiótának" stb. hív és megbánt téged, akkor szükséges lesz szabályokat felállítanod, amelyek téged védenek. Például : "Sajnálom, hogy megbántottalak és szeretnék veled erről beszélni, de ha továbbra is idiótának hívsz, be kell fejeznem ezt a beszélgetést veled."

5. Szégyenspirálba esel

Mindannyian követünk el hibákat. Emlékeztesd magad arra, hogy minden beszélgetés lehetőséget kínál a növekedésre, fejlődésre. Az élet a tanulásról szól, nem pedig a tökéletességről. Légy kedves magadhoz és bocsáss meg magadnak is, ha valamit elrontottál. Az elszámoltathatóság egy dolog, az önostorozás pedig egy másik.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása