Miért nem működik mindenkinek a vásárlás terápia?

2022. szeptember 16. 07:30 - Life Advisor

vasarlasi_terapia_nem_mukodik.jpgMindannyian tudjuk, hogy a vásárlási terápia hogyan hozhat létre adrenalint és izgalmat az életünkben. Sőt, még a stresszt is csökkenti. A vásárlási terápia tehát működik és ezt nehéz vitatni. Azonban nem megfelelő mindenkinek és nem gyógyítja a mentális egészségi problémákat. Ha vásárlás terápiát alkalmazol, hogy megpróbálj megszabadulni az elhúzódó szomorúságtól, akkor valószínűleg kudarcot fogsz vele vallani. Ebben a posztban megnézzük, hogy a vásárlás terápia miért nem tartós gyógymód a problémáidra és azt is, hogy mit kellene tenned helyette.

Miért csak rövid távon működik?

A vásárlás terápia népszerű kifejezés, amely azt jelenti, hogy vásárolsz azért, hogy jobban érezd magad. Ez az a cselekedet, amikor tehát vásárolsz valamit, ruhát, ételt, utazást, hogy most a jelenben boldognak és izgatottnak érezd magad.

Néha ezen hatások néhány napig vagy akár néhány hétig is tarthatnak. A boldogság azonban gyakran rövid életű és újra vásárolnod kell majd, amíg újra nem tapasztalod a boldogság érzését. Ördögi kör, nem?

De bizony, mivel, ha olyan dolgot vásárolsz, amit igazán akarsz vagy élvezel, az egy sor boldogsághormont szabadít fel benned és ugyanolyan mintát vált ki az agyadban, mint a drogok, az alkohol, a szex és a függőség. Ha azon kapod magad, hogy rendkívül boldognak és izgatottnak érzed magad minden alkalommal, amikor vásárolsz valamit, akkor valószínűleg újra és újra a vásárláshoz fogsz fordulni. 

Rabjává tehet minket a vásárlás?

Idővel igen. A legtöbb függőséghez hasonlóan nem annak a dolognak, terméknek vagy rabja, amit veszel, hanem magának az érzésnek, amit a vásárlás során megélsz. Például szomorúnak érzed magad, ezért úgy érzed, hogy pizzát kellene rendelned, pedig nem engedheted meg magadnak. Minél többet rendelsz pizzát, amikor szomorú vagy, annál inkább edzed magad arra, hogy minden alkalommal így tegyél, ha szomorú vagy.

Gyakran előfordul, hogy minél többet vásárolsz, hogy meggyógyítsd magad, annál többet fogsz a jövőben is vásárolni. Vásárlásról vásárlásra egyre többet fogsz költeni, hogy megkapd azt az izgalmat és boldogságot, amelyet ez okoz neked.

Sokan emiatt képesek lesznek óriási adósságokba verni magukat. A vásárlási függőség harmadik felet is érinthet az ember életében. Például, ha a pároddal lévő összes megtakarításod elköltöd és valami váratlan helyzet következik be, egyikőtöknek sem lesz pénze ahhoz, hogy megoldást találjatok a problémára.

A pénz fontos a társadalmunkban és bár szórakoztató lehet elkölteni, elengedhetetlen, hogy megtakarításokkal rendelkezz, ha valami váratlan dolog felüti a fejét. 

Emellett a vásárlási függőségtől idővel rosszabbul fogod érezni magad. Bűntudat érezhetsz, vagy undort magad iránt. Sőt, akár mély szégyenérzeted is lehet és azt kívánhatod, bárcsak ne tetted volna meg, amit tettél.

Szerencsére vannak módok arra, hogy segítséget kapj, hogy soha ne juss el idáig vagy hogy meggyógyulhass a vásárlási függőségedből.

A vásárlási terápia alternatívái

Ahelyett, hogy állandóan a pénzt költenéd, amikor rosszul érzed magad, rengeteg alternatívája létezik a vásárlási terápiának, amelyeket kipróbálhatsz.

1. Terapeuta felkeresése

Ha pénzt szeretnél költeni, amikor rosszul érzed magad, az egy mélyebb pszichológiai problémára utal. Ha beszélsz egy terapeutával, az segíthet megérteni, honnan származnak ezek a késztetések és hogy mit kell tenned, hogy figyelmen kívül hagyd vagy megállítsd őket. A terapeuták abban is a segítségedre lehetnek, hogy felelősségre vond magad, miközben te könnyen megúszhatod, hogy hazudj magadnak, amikor egyedül vagy.

Manapság már akár online is részt vehetsz egy terápián, sőt vannak olyan tanácsadók is, akik kifejezetten erre a területre szakosodtak, így még inkább hatásos segítséget tudnak számodra nyújtani.

2. Ingyenes pozitív megerősítések használata

A megerősítések használatának legjobb része, hogy nyersz belőle valamit. Ha sok pénzt költesz és csökkenteni szeretnéd a kiadásaid anélkül, hogy csökkentenéd a nyereséged, ingyenes módszereket találhatsz arra, hogy megerősítsd magad, amikor szükséged van rá. Íme néhány ötlet: 

 • Menj el a kedven helyedre a városodban
 • Készíts magadnak egy finom ételt otthon
 • Kérj meg valakit a családodban, hogy készítsen neked egy különleges desszertet
 • Tölts minőségi időt a családoddal, gyerekeiddel, barátaiddal
 • Nézd meg a kedvenc filmed
 • Csinálj valami újat, amit eddig még soha
 • Menj ki a természetbe és értékeld a természet nyújtotta szépségeket

3. Vásárlási terápia, de csak csemegeként

Ha korlátozni akarod a vásárlásaid, de nem akarsz teljesen megszabadulni tőle, akkor létrehozhatsz magadnak egy rendszert.

Például, elkezdhetsz megtakarítani pénzt arra, hogy legközelebb majd magadra költsd, ha egy nagy mérföldkövet elértél az életedben. Vagy spórolhatsz, hogy vásárolj valami apróságot minden egyes terápiás mérföldkő után, amelyet elértél. Rajtad múlik.

4. Önsegítő technikák és megküzdési módszerek

Az új önsegítő technikák elsajátítása szintén segíthet abban, hogy ne mindig a vásárláshoz kelljen nyúlnod. Ahelyett, hogy vásárolnál, alkalmazz olyan módszereket, amelyekről tudod, hogy működnek. Például:

 • Főzz valamit
 • Rajzolj
 • Írj naplót
 • Énekelj
 • Keress fel egy terapeutát
 • Meditálj

Végezetül fontos, hogy az energiád produktív cselekedetekre fordítsd. Ahelyett, hogy vásárolnál valamit, fontold meg az önkénteskedést vagy a túrázást. Bármi, ami pozitív energiát igényel, vagy dopaminnal és endorfinnal lát el, valószínűleg jobb lesz számodra, mint a vásárlás. Elmehetsz akár edzeni is vagy úszni, amely feltölt téged és az energiáidat is rendbe rakja.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása