3 módszer, hogy úgy gondolkodj, mint Jeff Bezos

2022. szeptember 08. 07:30 - Life Advisor

jeff_bezon.jpegJeff Bezost az Amazon.com alapítóját nem szükséges senkinek sem bemutatni. Számos cikk foglalkozik a történetével, azzal, hogy hol nőtt fel és hogyan lett a világ leggazdagabb embereinek egyike. Az online kereskedelem titánjának megismerése során sok különböző dolgot felfedezhetünk, amelyek a sikeréhez vezettek. Ebben a posztban bemutatom azt az egyetlen dolgot, amely leginkább a sikerének tulajdonítok. Ezen túlmenően pedig három hatékony módszert is megismerhetsz, amely segíthet abban, hogy hatalmas előrelépést érj el akár a vállalkozásodban, akár az életedben. 

Nem meglepő, hogy Jeff Bezos a világ leggazdag embere lett. Ahhoz, hogy ilyen szintű sikereket érj el, neked is szükséges lesz arra, hogy nagyban gondolkodj. Jeff Bezos pontosan ezt csinálja 1994 óta. A titkos képessége, hogy nagyban gondolkodik.

Mielőtt Jeff Bezos belevágott volna az Amazon-ba, egy befektetési cégnél dolgozott, teljesen átlagos jövedelemmel rendelkezett. Később viszont, amikor az internet használata megugrott, látta az internetben rejlő lehetőségeket.

Ha nem gondolkodott volna nagyban, soha nem látta volna meg azokat a lehetőségeket, amelyek számára és az Amazon számára fennálltak. Vagy, ami még rosszabb, ha nem gondolkodott volna nagyban, talán soha nem tett volna lépéseket annak érdekében, hogy kihasználja az online kereskedelemben rejlő üzleti lehetőségeket.

Szerencsénkre megtette, különben nem ismernénk az Amazont. Az induláskor az Amazonon még csak könyveket lehetett vásárolni, de Jeff Bezos látta a növekedési potenciált és kiterjesztette az online kínálatot. Mondanom sem kell, hogy a vállalat ma már szinte mindent is árul és a világ legnagyobb online kereskedője lett.

Jeff Bezos titkos fegyvere tehát a NAGYBAN gondolkodás. Annak érdekében, hogy te is hasonló lépéseket tehess, mint ő tett, íme 3 egyszerű stratégia, amely segítségével, te is elkezdhetsz nagyban gondolkodni.

1. Mérd meg mekkora vagy

Nem, nem a magasságodról beszélek. Amit meg kell tenned az az, hogy egyszerűen összeállítasz egy listát az első négy-öt kulcsfontosságú tehetségedről, képességedről vagy személyes tulajdonságodról, amelyeket az erősségednek tekintesz. 

Ha segítségre van szükséged, keress egy olyan embert, aki őszinte, jól ismer téged és objektív lehet abban, hogy segítsen meghatározni, mik az erősségeid.

Minden egyes erősséghez próbálj meg felsorolni egy olyan ismerősöd, akik sikereket értek el, de mégsem rendelkeznek azzal az erősséggel, amellyel te viszont már igen. 

A legtöbb esetben megfogod látni, hogy olyan erősségeid és képességeid vannak, amelyek jóval a sikeresebb emberek felett állnak. Ennek a stratégiának a végeredménye az, hogy felfedezd, hogy sokkan nagyobb vagy, mint amilyennek gondolod magad. Azok az emberek pedig, akik azt hiszik, hogy nagyok, nagyban is gondolkoznak.

2. Változtasd meg a szókincsed

Sokan nem veszik észre, hogy a szavaknak micsoda erejük van és mekkora hatással van a gondolkodásmódunkra. Ezen túlmenően sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az általuk használt szavak tükrözik a gondolkodásuk korlátait.

Az az ember, aki mindig kishitű kifejezéseket használ, mint például:

  • "Kétlek, hogy ......."
  • "Igen,de....."
  • "Egyszerűen nincs rá időm, hogy..."
  • "Soha nem voltam jó ebben vagy abban"
  • "Ezt vagy azt nem tudnám megtenni"

egyszerűen korlátozzák a lehetőségeiket.

Azok az emberek, akik ilyen típusú kifejezéseket használnak, megmutatják, hogy nem hisznek önmagukban már kezdetektől fogva. Ezekkel a mondatokkal sikeresen teremtették meg a korlátozott gondolkodásmódjukat.

Másfelől, azok az emberek, akik olyan kifejezéseket használnak, mint:

  • "Miért ne tudnám megcsinálni?"
  • "A határ a csillagos ég."
  • "Mi lenne, ha ezt vagy azt csinálnám?"
  • "Képzeld el, ha ezt vagy ezt tenném?"

megmutatják, hogy mennyire elfogultak a lehetőségek iránt. 

Ha valaha is lehetőséget kapsz arra, hogy megfigyeld, ahogyan a sikeres emberek beszélnek, észre fogod venni, hogy nem használnak olyan kifejezéseket vagy szavakat, amelyek korlátozná őket, sem olyanokat, amelyek a vereség, kudarc érzését keltik.

Ezért, ha meg akarod erősíteni annak a képességét, hogy nagyban gondolkodj, kezdd azzal, hogy tudatos döntést hozol és a korlátozó szókincsed, pozitívabb szavakra és ezáltal lehetőségekre váltod.

3. Edzd az elméd

Az egyik legerősebb stratégia, amely segít Jeff Bezoshoz hasonlóan gondolkodnod, az, hogy ténylegesen edzed az elméd. Ahogy a testnek szüksége van a rendszeres mozgásra és edzésre, úgy az elme is profitál a jó mentális edzésekből.

Hogy tudod mindezt megtenni? 

1. gyakorlat

Az első módszer, hogy megpróbáld a dolgokat nem úgy látni, ahogy vannak, hanem úgy, ahogy lehetnek. Ehhez egyszerűen a képzeletedre lesz szükség.

Például, ha egy nagyobb, drágább házban szeretnél élni egy népszerű környéken, kényszerítsd magad arra, hogy meglásd vagy vizualizáld az elmédben azt a bizonyos házat és környéket, ahol élni akarsz. Ezután képzeld el, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy ez megtörténjen. (Magasabb fizetés, X forint megtakarítása stb.)

Másik példa, ha mondjuk vezérigazgató akarsz lenni. Képzeld el magad, hogy az vagy és megszerzed azokat a tulajdonságokat, amelyekkel egy vezérigazgatónak rendelkeznie kell. Ezután cselekedj, hogy áthidald a szakadékot a jövőd és aközött, ahol most vagy.

Vagy, ha nagyobb akarsz lenni, mint Jeff Bezos, elképzelheted, hogy a világ legnagyobb online kereskedelmi vállalatának vezérigazgatója leszel. Miért ne? 

2. gyakorlat

Kényszerítsd az agyad, hogy ötletekkel álljon elő! Amikor arra kényszeríted magad, hogy mindenféle őrült ötletet kitalálj arra, hogyan tudsz megoldani egy problémát, vagy hogyan lehetsz valamiben sikeres, akkor növelni fogod az elméd képességét arra, hogy ez megtörténjen. Minden reggel írj le legalább 10 ötletet egy naplóba vagy füzetbe. 

+ Bónusz tipp

Na jó, van itt egy utolsó módszer, amely segít abban, hogy elkezdj nagyban gondolkodni. Ez pedig nem más, minthogy tanulmányozd azoknak az embereknek a sikertörténeteit, akik óriási eredményeket értek már el.

Egyszerűnek hangzik, de ez nagyon hatékony módja annak, hogy elkezdjünk nagyban gondolkodni, ha pedig valóban úgy akarsz gondolkozni, mint mondjuk Jeff Bezos, akkor jót fog tenni, ha alaposan tanulmányozod őt és az eredményeit.

Ha többet megtudsz arról, hogy más sikeres emberek hogyan növelték vagyonukat, hogyan valósították meg az álmaikat, akkor gyarapodni fog az a képességed, hogy lásd, mi minden lehetséges számodra is.

Az egyik legjobb dolog, amit most elkezdhetsz tenni az életed javításának érdekében, hogy elkezdesz nagyban gondolkozni, mint Jeff Bezos. Ha nem álmodsz nagyot, ha nem keresel jobb életmódot, akkor kicsi az esélye annak, hogy nagyobb és jobb életed legyen. 

Minden siker és eredmény a gondolkodással kezdődik és minden NAGY eredmény azzal kezdődik, hogy kibővítjük az elménket, hogy mindent figyelembe veszünk, ami a számunkra lehetséges. A fent említett három stratégia jó kiindulópont, amely segít elkezdeni a nagyban gondolkodást. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

Kép forrása: @JeffBezos - Twitter

komment
süti beállítások módosítása