A fáradtság 7 fajtája, amit neked is ismerned kell

2022. szeptember 04. 07:30 - Life Advisor

faradtsag_tipusok.jpg"Annyira fáradt vagyok, hogy még a fáradtság is fárasztó. Ismerősen hangzik?" A fáradtság egy univerzális érzés, amelyet mindannyian tapasztaltunk valamikor. Kezdve egy online meetingtől, ahol megpróbálunk ébren maradni, egészen addig a fáradtság érzésig, amit egy edzés után érzünk azon keresztül, amikor nem érezzük magunkat frissnek egy álmatlan éjszaka miatt. A fáradtság valójában tünet nem pedig állapot. Sok egészségügyi szakember gondolja úgy, hogy a fáradtság csak életmódbeli, társadalmi, pszichológiai és általános jóléti problémák kombinációja, nem pedig egy mögöttes egészségügyi állapot. Annak ellenére, hogy a fáradtság normális jelenség, amelyet általában szundikálással vagy néhány éjszakán keresztüli kiadós alvással próbálunk megoldani, sokak számára frusztráló érzés lehet. A fáradtság akadállyá válik és negatívan befolyásolhatja a kapcsolatainkat és a munkaképességünket is.

A fáradtság hét különböző típusba sorolható.

1. Fizikai fáradtság

Izomgyengeségből és csökkent kardiovaszkuláris állóképességből származik, amely általában megerőltető vagy elhúzódó fizikai aktivitás után következik be. Jellemzően a fizikai fáradtság este, egy fárasztó nap után súlyosbodik és egy jó minőségű éjszakai alvás után javul. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy fáradt vagyok, pihennem kell, ma jól kialszom magam.

2. Pszichológiai fáradtság

Depresszióval, szorongással és más pszichológiai állapotokkal jár. Ez a fajta fáradtság a stresszel rosszabbodik. Sokszor az alvás nem segít és sokak számára reggelre minden csak rosszabb lesz. Pszichológiai fáradtság esetén általában azt mondjuk, hogy egyszerűen nincs kedvünk semmihez.

3. Kognitív fáradtság

Más néven mentális fáradtság, amely olyan kognitív feladatok elvégzése közben következik be, mint a koncentráció, az információfeldolgozás és bizonyos dolgok ismételt felelevenítése. Ez a fajta fáradtság gyakori egy traumás agysérülés után, ahol az agy energiatartalékának nagy részét saját gyógyulására fordítja. Mivel ebben a gyógyulási időszakban kevesebb energia áll rendelkezésre a gondolkodáshoz és a koncentrációhoz, az agy kevésbé hatékony az elektromos jelek küldésében, ami súlyosbítja a kognitív fáradtság hatását. 

A fáradtság ezen típusa gyorsan megjelenhet és amikor ez megtörténik, az illető számára nehéz lesz a folyamatban lévő tevékenység folytatása. Kognitív fáradtság esetén legtöbbször az juthat eszünkbe, hogy egy idő után egyszerűen már nem tudunk tovább koncentrálni és olyan érzésünk támadhat, mintha az agyunk nem működne vagy totál üres lenne.

4. Érzékszervi fáradtság

Ingerlékenységgel, nyugtalansággal vagy szorongással jár, amelyet általában érzékszervi túlterhelés eredményez. Ez akkor fordul elő, ha az öt érzékszervünkből származó bevitel meghaladja azt, amit az agy képes rendezni és feldolgozni. Ez a fajta fáradtság különböző neurológiai állapotok esetén figyelhető meg és gyakori a fentebb is említett traumás agysérülést szenvedettek körében, akár a teljes felépülés után is. 

Ugyanazon helyiségben zajló többféle beszélgetés, a villogó lámpák, a hangos buli mind az érzékszervi túlterhelés tüneteit okozhatják. Ilyenkor mondjuk legtöbbször, hogy ki kell mennünk az adott helyiségből, vagy csak egyszerűen menekülnénk onnan, ahol vagyunk.

5. Társadalmi fáradtság

Más néven társadalmi kiégés. Ez a fáradtság akkor fordul elő, amikor nem kapsz elég időt egyedül és odáig szocializálódtál, hogy már nem is tudsz soha egyedül lenni. Ez a típus nagyobb mértékben érinti az introvertáltakat, mivel hajlamosak sok energiát fektetni a társadalmilag megterhelő környezetben való eligazodásba, ami társadalmi kimerültséghez vezet. A társadalmi fáradtság esetén gyakran érezhetjük, hogy megfojtanak minket az emberi kapcsolatok, hogy nincs kedvünk kimozdulni másokkal.

6. Együttérzési fáradtság

Visszahúzódással, tehetetlenség érzésével és az önelégültség hiányával jár, ami a mások iránti együttérzés vagy együttérzés érzésének csökkenéséhez vezet. Általában az egészségügyi szakembereknél fordul elő, akik közvetlenül katasztrófák, traumák vagy betegségek áldozataival dolgoznak és egy krónikus betegségben szenvedő szeretett ember családtagjaival, hozzátartozóival kapcsolatban is megfigyelhető. Általában az fogalmazódik meg bennünk, hogy szomorúak vagyunk, amit teszünk, az nem segít és már nem is élvezek semmit, amit csinálok.

7. Krónikus betegség fáradtsága

Egy bonyolult rendellenesség, amelyet legalább hat hónapig tartó extrém fáradtság jellemet és amelyet nem lehet teljes mértékben egy mögöttes betegséggel megmagyarázni. A fáradtság típusa a fizikai vagy mentális aktivitással romlik, de a pihenéssel nem javul. Ez egy súlyos, hosszú távú betegség, amely szédülést okoz, több - a szervezettel kapcsolatos - panasszal járhat és érinti az alvási szokásainkat, valamint az emlékezőképességünket is. Megfigyelhető, hogy úgy érezzük, hogy minden nap minden porcikánk fáj, még a legapróbb mozgásban is elfáradunk és egyszerűen soha nem érezzük magunkat kipihentnek felkelés után. 

Minden fáradtság típusnak speciális stratégiái és eszközei állnak rendelkezésre, amelyek segítenek megbirkózni a tünetekkel és csökkentik a mentális egészégünkre gyakorolt hatását.

Az a kihívás, amellyel sokaknak szembe kell nézniük egy vagy több fáradtság típussal, az, hogy ne legyünk lusták, ne hunyjunk szemet a probléma felett és ne higgyük azt, hogy ez "csak fáradtság". A család, barátok vagy a munkatársak számára nagyon nehéz lehet megérteni a különböző típusokat és az ezek okozta korlátokat. Ne várjuk el, hogy az illető majd újra gyorsan "normálissá" válik. Reálisan nézve a helyreállítási idő egyénenként és típusonként változik. Bármely típust is tapasztaljuk magunkon, bátran merjük szakember segítségét kérni a megoldáshoz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása