7 jel, hogy terápiára lenne szükséged

2022. szeptember 03. 07:30 - Life Advisor

terapia_fontos_lenne.jpgAz általános jóléted nemcsak a fizikai egészségedtől függ. Az egyik létfontosságú tényező, amelyet elfelejtünk, a mentális egészség fontossága és annak szerepe a napi feladatokban. Néha ott vannak a korai figyelmeztető jelek, hogy valami nem 100%-os, de nem mindig könnyű ezeket észrevenni. A depresszió, a szorongás, a szeretett személy elvesztésével járó trauma és a poszttraumás stressz könnyen befolyásolhatják mentális egészségünket. A terápia viszont nem csak arról szól, hogy segítsen megbirkózni a felmerülő problémákkal, amelyek foglalkoztatnak. Segíthet a stresszel szembeni ellenállóképesség kialakításában, a kapcsolatok javításában és a múlt traumáinak tehermentesítésében, feldolgozásában is. Ezenkívül a terápia segíthet a kommunikációs készségek fejlesztésében, arra ösztönözhet, hogy jó döntéseket hozz és megszabadulj az egészségtelen szokásaidtól. Íme 7 jele annak, hogy neked is terápiára lenne szükséged.

1. A lelkesedés, élvezet elvesztése

Amikor nem örülsz egy olyan tevékenység során, amelyre mindig is vágytál, akkor érdemes megfigyelned önmagad. Ha az érzés huzamosabb ideig fennáll és egy vonzónak tűnő ötlet nem vált ki belőled érdeklődést vagy örömöt, akkor egy terapeuta segíthet mélyebben elmerülni ennek a helyzetnek az okaiban.

A mindennapi életed rutinja létfontosságú a jóléted szempontjából. Ha azonban hirtelen nehezen tudod elvégezni a szükséges feladatokat, akkor azonosítanod kell a problémát és meg kell találnod az egyensúlyt. Néhány tünet, amelyekre figyelj:

  • Úgy érzed, hogy az érzelmek teljesen eluralkodnak feletted
  • Nem tudsz kritikus kérdésekkel foglalkozni
  • Nehezen kezeled az olyan rutinfeladatokat, mint pl. a takarítás
  • Nem tudsz megbirkózni a munka vagy magánéleted stresszeivel
  • Vonakodsz, ha a szeretteiddel és a barátaiddal való kapcsolatról van szó
  • Hanyagolod az alapvető higiéniát, nem eszel 

 2. Alvási szokások változása

A mentális jóléteddel kapcsolatos probléma másik kritikus jele az alvási szokások változása. Ha hirtelen nem tudsz eleget aludni vagy azon kapod magad, hogy álmatlansággal küzdesz, akkor cselekedned kell. 

3. Az energia hiánya és a feledékenység

A depresszió egyik fő jele a fáradtság. Ez azonban nem feltétlenül jelenik meg a szó szoros értelmében fáradtságként. Az alacsony energiaszint, az összpontosítás hiánya és a nehéz döntések meghozatala mind a dopamin- vagy szerotoninegyensúly felborulásának tünete.

A depresszió másik jele a feledékenység, amely a depressziót összekapcsolat a csökken memória kapacitással és a lassabb információfeldolgozással, megértéssel. 

4. Azok az emberek, akik törődnek veled, azt javasolják, hogy keress fel egy szakembert

Mivel mindig mi vagyunk az utolsók, akik észreveszik a változásokat magunkban, a családod és a barátaid láthatják ezeket a változásokat, különösen a viselkedésedben. Lehet, hogy többet tudsz a belső érzéseidről és a gondolataidról, de meg kell hallgatnod szeretteid aggodalmát, amikor azt mondják, hogy terápiára van szükséged az általuk megfigyelt viselkedésbeli változások miatt.

5. Megmagyarázhatatlan fizikai tüneteid vannak

A fájdalmak, a fejfájás, a gyomor- és emésztési problémák nem mindig jeleznek fizikai gondokat. De kissé meglepő módon a mentális egészségügyi probléma fizikailag mutatkozik. A mentális traumával, szorongással, depresszióval kapcsolatos néhány tünet közé tartozik a fejfájás, a hát- és nyakfájás, az általános testfájdalom és a gyomor- bélrendszeri problémák. 

6. Elszigeteled magad

Ha hirtelen úgy látod, hogy visszavonulsz a szokásos tevékenységeidtől és inkább egyedül maradsz otthon, itt az ideje, hogy megnézd a mentális jóléted. Ez a fajta elvonulás általában abból a félelemből fakad, hogy félreértenek téged vagy hogy meg mutasd a valódi éned másoknak.

7. Az étkezési szokások megváltozása

A hirtelen túlevés vagy épp az étvágytalanság egyaránt olyan jel, amelyeket figyelembe kell venned, ha a mentális jólétedről van szó. A túlevés a jelenlegi valóságból való menekülést vagy az étellel való öngyógyítást egyik formája, miközben az étvágytalanság a megnövekedett stresszhormonoknak is betudható. 

Ha gyakran dohányzol, alholt iszol vagy más tudatmódosító anyagokat használt a stressz kezelésére és a hangulatod javítására, akkor fontolóra kell venned, hogy segítséget kérj. 

Továbbá fontos megjegyeznünk, hogy további függőségek, mint a túlzott szerencsejáték, a pornó és a közösségi média használata a megküzdés módjaként szintén azt jelzik, hogy segítségre van szükségünk.

A fenti jelek csak néhány figyelemfelkeltői annak, hogy érzékeljük, hogy a terápia segíthet számunkra. Az állandó bosszúság, harag, a stagnáló vagy elakadt életérzés, az elvárásoknak való megfelelés, valamint a trauma szintén ilyen jelek lehetnek. Ezenkívül a világjárvány alatt tapasztalt elszigeteltség sokak számára megnehezítette, hogy újra normalizálják az életüket. Kérj segítséget, akár a terápia segítségével, hogy csökkentsd a rád nehezedett terheket!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása