Hogyan győzheted le az alkalmatlanság érzését?

2022. augusztus 10. 07:30 - Life Advisor

alkalmatlan_erzes.jpgKüzdöttél már valaha azzal, hogy jónak érezd magad? Furdalt már a kíváncsiság, hogy kiderítsd elég jó vagy-e? Megkérdőjelezted valaha, hogy elég kompetens vagy-e? Ha igen, akkor már te is érezted magad alkalmatlannak. Az alkalmatlanság érzése akkor merül fel, amikor úgy érezzük, hogy nem vagyunk elegek vagy nem vagyunk elég jók. Ezeknek az érzéseknek általában semmi közük a tényleges teljesítményünkhöz vagy képességeinkhez. Valójában ezeknek az érzéseknek sokkal több közük lehet az alacsony önbecsüléshez vagy az alacsony önbizalomhoz, mint a képesség vagy a kompetencia bármely objektívmérőszáma.

Az alsóbbrendűségi komplexust az alkalmatlanság vagy a bizonytalanság érzéseként határozhatjuk meg, amely tényleges vagy elképzelt fizikai vagy pszichológiai hiányosságokból származik. 

Az emberek, akik alkalmatlannak érzik magukat, a következő dolgokat is tapasztalhatják: 

  • Bizonytalanság
  • Negativitás
  • Boldogtalanság
  • Harag/ellenségeskedés
  • Alacsony motiváció
  • Visszavonulás/félénkség

Ne feledd, hogy bizonyos mértékig mindannyian tapasztalunk ilyen érzelmeket, néhányan viszont egyszerűen alkalmatlanabbnak érzik magukat, mint mások.

Hogyan lehet legyőzni az alkalmatlanság érzését?

Ha általánosságban - vagy egy konkrét dologgal kapcsolatban - alkalmatlannak érzed magad, az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad: 

1. Módosítsd az elvárásaid és az eszméid

Ha folyamatosan alulmaradunk az elvárásainknak és az eszményeinknek, akkor lehet, hogy irreális elvárásaink vannak önmagunkkal szemben és azzal, amit észszerűen el tudunk érni. 

2. Kérj segítséget másoktól

Kérj segítséget azokban a dolgokban, amelyekkel küzdesz. Ha nem érzed magad képesnek és ismersz alakit, aki meg tudná tanítani neked, amit tudnod kell, akkor hasznos lehet, ha segítséget kérsz. 

3. Fejleszd önmagad, a készségeid és a képességeid

Ha úgy érzed, hogy alkalmatlan vagy egy adott feladatra, szánj időt arra, hogy fejleszd a képességeid. Idővel kompetensebbnek és rátermettebbnek fogod érezni magad. Senki sem jó mindenben azonnal, ezért próbáld meg nem lealacsonyítani magad, amikor még kezdő vagy valamiben. 

4. Fejleszd az érzelmeidre való reakcióid

Gyakran nehéz helyzetekben érezzünk magunkat a legtehetetlenebbnek. De ha megtanuljuk, hogyan szabályozzuk érzelmeinket ebben a helyzetben, akkor könnyebben kezelhetőek lesznek és csökkentjük a negatív érzéseinket is. A negatív érzések ugyanis elrontják a döntési és gondolkodási képességünk, ami fokozhatja az alkalmatlanság érzését.

5. Gyakorold az önszeretetet

Függetlenül attól, hogy mennyire vagy kompetensek egy adott feladatban, értékes emberek vagyunk és méltóak vagyunk az önszeretetre. Gyakorold az önszeretetet, hogy növeld a szeretet és kedvesség érzését önmagadban.

6. Növekedési gondolkodásmód

Ez azt jelenti, hogy úgy gondoljuk, képesek vagyunk növekedni és fejlődni. Ez a gondolkodásmód segít könnyebben leküzdeni a készséghiányokat. Tudjuk, hogy fejlődhetünk, ezért több erőfeszítést teszünk önmagunk fejlesztésére. Ennek eredményeként pedig ügyesebbek leszünk, mint azt valaha képzeltük.

7. Összpontosíts az erősségeidre

Mindannyiunknak vannak erősségei. Azáltal, hogy megtalálod és használod őket, jobban összpontosítod a figyelmedet arra, amiben jó vagy, mint arra, amiben annyira nem. Ráadásul az erősségeit a munkádra fordíthatod és sikeres lehetsz olyan területeken, amelyek pontosan ezekre az erősségekre támaszkodnak.

Teljesen normális, ha időről időre alkalmatlannak érezzük magunkat. Ha dolgozunk rajta, csökkenthetjük az alkalmatlanság érzésével töltött időt és több teret hagyhatunk az önbizalomnak. Ezen stratégiák bármelyike segíthet abban, hogy kompetensebbnek és magabiztosabbnak érezd magad olyan helyezetekben, amelyekről úgy gondoltad, hogy alkalmatlan vagy hozzájuk.  

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása